• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İngiliz bilim insanlarından şaşkına çeviren açıklama: Ayçiçek yağlarını acilen bırakın! Çünkü...

İngiltere'deki DeMonfort Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, en sağlıklı yağın hindistan cevizi yağı olduğu sonucuna varıldı. Uzmanlar, ayçiçek yağı dahil olmak üzere bitkisel yağların kanser riskini artırdığını düşünüyor.

Yeniakit Publisher
2022-04-22 16:19:00 -
İngiliz bilim insanlarından şaşkına çeviren açıklama: Ayçiçek yağlarını acilen bırakın! Çünkü...

Yemeklerde kullanılan yağların içeriğindeki bazı maddeler ısındıkça ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu toksin kimyasalların çeşitli kanser türlerine neden oluyor. Özellikle en çok kullanılan dört yağın kullanılmaması ya da kullanılırken bazı şeylere dikkat edilmesi konusunda uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor.

Yapılan bazı araştırmalar, mısır, ayçiçeği, palmiye ve soya fasulyesi yağlarının ısıtıldığında çeşitli kanserlerle bağlantılı olduğu bilinen aldehit kimyasallarını açığa çıkardığını ortaya koydu.

200 kat daha fazla

İngiltere'deki DeMonfort Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, bitkisel yağlarda kızartılan yemeklerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük miktardan 200 kat daha fazla aldehit içerdiği bulundu.

Express'te yer alan habere göre, çalışma ilginç bir şekilde, yemekleri zeytinyağı, domuz yağı ve tereyağı ile pişirmenin çok daha düşük miktarlarda aldehit ürettiğini ortaya koyuyor.

En sağlıklı yağ!

Bilim insanları, Hindistan cevizi yağının ise tüm yağların en sağlıklısı olabileceğini öne sürdü.

Dört doğal yağdan elde edilen bazı genetik bileşiklerin vücut için toksik olabileceğini öne süren araştırmacılar, yiyecekleri kızartırken bu dört bitkisel yağdan kaçınılması gerektiğini söylüyorlar.

Araştırma, toksik bileşiklerin retinaldehitin oksitlenmesini destekleyerek yiyeceği retinoik aside dönüştürebileceğini öne sürüyor. Bu da kanser hücrelerinin büyümesine ve hayatta kalmasına yol açabilir.

Karşıt görüşler de var

Bununla birlikte, sağlık kurumları, yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı belirteçleri ile doğrudan ilişkili olduğu için, doymuş yağın düzenli tüketimine karşı tavsiyede bulunuyor.

Dahası, bazı epidemiyolojik araştırmalar, aldehitlere maruz kalmanın insanlarda kansere neden olduğuna dair ikna edici bir kanıt olmadığını öne sürüyor. Dünya Kanser Araştırma Fonu, az miktarda yağ almanın, vücudun vitaminleri emmesine yardımcı olarak sağlık yararları sunabileceğini bile öne sürüyor.

Başka bir araştırma da yemeklik yağların yeniden kullanılmasıyla gelen ek bir riskin altını çizerek, bunun kolon kanseri riskini artırabileceği konusunda uyardı.

Bunun nedeni, ayrıştırılmış yağların mutasyon ve kanserin yayılmasını başlatan genleri değiştirerek kanser riskini artırabilmesidir. Tekli doymamış ve doymuş yağlardan oluşan yağlar ise ısıya daha dayanıklı olma eğilimindedir. Bunlar arasında, her ikisi de oleik asit gibi daha yüksek düzeyde tekli doymamış yağlara sahip olan kolza tohumu ve zeytinyağı sayılabilir. (Sözcü)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sfjsj

Yeni bir tezgah kuruluyor

Fiko

Yağ yok ve pahalı olduğu için gündem böyle değiştiriliyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23