• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İlk yerli savaş uçağı TF-X’te motor sorunu!

Yeniakit Publisher
2018-06-14 09:03:00 -
İlk yerli savaş uçağı TF-X’te motor sorunu!

Türkiye’nin İngiltere ile ortak yürüttüğü ilk yerli savaş uçağı projesi TF-X’lerin motorunda kriz çıktı. İngiliz FT’nin haberine göre, Ankara’nın projenin fikri haklarını talep etmesi sonucu ortaklık tehlikeye girdi

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Londra ve Ankara’nın ortak yürüttüğü Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı projesi TF-X’in sallantıda olabileceğini yazdı. Laura Pitel imzalı haberde, tarafların 5’inci nesil savaş uçağı projesinde yaşanan bir anlaşmazlığı çözmek için yoğun çaba sarf ettiği belirtildi. TF-X uçaklarının, Kale Grubu ve İngiltere’nin otomotiv ve havacılık şirketi Rolls-Royce’un iş ortaklığında geliştirilmesi planlanıyordu.

Türkiye ise Rolls-Royce’un teklifini yetersiz bularak yeni kurulan yerli şirket “TR Motor” ile çalışmaya başlamıştı. FT gazetesine göre Türk savunma yetkilileri Rolls-Royce’dan,BMC’nin büyük oranda kontrol ettiği savunma sanayi üreticisi şirket TR Motor ile hassas teknolojik verilerin transferini talep etti. Rolls-Royce ise TR Motor’un programa ilişkin “tüm fikri haklara sahip olmasını” ve bu hakları yönetmesini istemedi. Şirket hem İngiliz hem de Türk bakanlara kaygılarıyla ilgili bilgi verdi.

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili şunları söyledi: Türkiye fikri haklara sahip olmak istiyor, işin özü bu. Biz bağımsız bir savunma sanayi üreticisi olmayı hedefliyoruz. Yabancıların kısıtlamalarına maruz kalmak istemiyoruz.

Yeni geliştirilen TF-X savaş uçağının F-16’ların yerine geçmesi hedefleniyor. TF-X, İngiltere ve Türkiye arasında 2017’de imzalanan 125 milyon dolarlık savunma anlaşmasıyla gündeme gelmişti. Anlaşmaya göre, BAE System ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) TF-X Türk savaş uçağı geliştirmek için birlikte çalışacak.

“Erdoğan’ın geçen ay Londra’ya yaptığı ziyaret sırasında tarafların IP konusunu çözdüğü izlenimi verildi, teknoloji ve ihracat koşulları dahil anlaşmanın detaylarının 31Temmuz’a kadar belirlenmesi yönünde bir niyet beyanı anlaşması imzalandı. Ancak Türk yetkililer daha sonra bir kez daha TR Motor’un programa süpervizörlük etmesi yönündeki talebi yineledi. Savunma Bakanı Gavin Williamson konuyu mevkidaşıNurettin Canikli ile geçen haftaki Nato toplantısında görüştü. İki taraf uzlaşmaya varamazsa, Rolls-Royce programdan çekilmeye zorlanabilir. Bu da TUSAŞ ile 100 milyon sterlin değerinde kontrat imzalayan BAE Systems şirketinin projedeki rolünü sorgulatır. BAE şirketinden, hem İngiltere hem de Türkiye’de TAI ile birlikte çalışan mühendislerin sayısı 200.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23