Elektrikten sonra şimdi de doğalgazda kademeli fatura dönemi başlıyor.
Elektrikten sonra şimdi de doğalgazda kademeli fatura dönemi başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla, Türkiye’de artık her ilin doğalgaz faturası farklı olacak. Aynı metreküp gazı kullansanız bile, komşu şehirdeki biri sizden daha az ödeyebilecek!
1 Şubat’ta elektrik tarifelerinde başlayan ‘kademeli fiyatlandırma’ sistemi bu kış doğalgaz faturalarına da yansıtılacak. Bakanlık, 81 ilin enerji tüketim verilerini inceleyerek şehir bazlı fiyat tabloları hazırlıyor. Bu da, coğrafi konuma göre fatura bedellerinin değişeceği anlamına geliyor.
Destekler Geri Çekiliyor: İki Katına Çıkan Faturalar Kapıda
Devletin yıllardır sağladığı doğalgaz sübvansiyonları kademeli şekilde geri çekilirken, yıllık tüketimi aşan kullanıcılar için çifte fatura dönemi başlıyor. 5 bin kilowattsaat sınırını aşan elektrik kullanıcılarının yaşadığı şok, şimdi de doğalgazla devam edecek.
Her şehir için belirli bir tüketim kotası tanımlanacak. Bu kotayı aşan kullanıcılar, tıpkı elektrik faturalarında olduğu gibi harcama sınırının ötesine geçtiğinde iki katı fatura ile karşı karşıya kalacak.
Yeni sistemle birlikte, örneğin Kayseri’de yaşayan biri ile Sivas’taki bir komşusu aynı miktarda doğalgaz harcasa bile farklı fatura ödeyecek. Kışın sert geçtiği doğu illerinde kota yüksek, ılıman bölgelerde ise düşük tutulacak. Ancak kotayı aşmak, her şehirde aynı cezayı getirecek: Yaklaşık iki kat ödeme.