• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İki ülke resmen birleşiyor! Sınırdaki polisleri çektiler

Yeniakit Publisher
2021-11-28 11:06:00 - 2021-11-28 11:06:37
İki ülke resmen birleşiyor! Sınırdaki polisleri çektiler

Arnavutluk ve Kosova arasındaki sınır kontrolü kalktı. Polislerle sağlanan sınır kontrolü artık kameralarla sağlanacak. Öte yandan geçtiğimiz günlerde "Büyük Arnavutluk mümkün" açıklamasında bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova ile birleşmek için yapılacak bir referandumda "evet" oyu vereceğini söyledi.

Büyük Arnavutluk ideası ile birleşme sinyali veren, Avrupa Birliği'nin (AB) ve Batılı ülkelerin tepkisini toplayan Arnavutluk ve Kosova, sınırları kaldırmaya bir adım daha yaklaştı. Arnavutluk'un Elbasan kentinde düzenlenen Arnavutluk- Kosova arasındaki 7'nci olağan görüşmede 14 anlaşma imzalandı. Görüşmede sınır geçişlerinden güvenliğe, altyapıdan enerjiye birçok başlıkta uzlaşma sağlandı. İki ülkenin liderleri çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'ya ortak basın toplantısı sırasında iki ülkenin birleşmesi için bir referandum düzenlenmesi halinde ne yönde oy verecekleri soruldu. "Bu bir soru mu yoksa bir meydan okuma mı? Anladığımdan emin değilim" ifadelerini kullanan Rama, "Bana Arnavut-Kosova Birliği konusunda barışçıl bir referandum olasılığını sorarsanız, açıkça evet oyu veririm. Olur mu olmaz mı diye sorarsanız, olacağını söylerim. Ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyorum ama bir gün olacağını biliyorum" dedi.

Anlaşmaya Sırbistan mani olamaz

Ülkesini görüşmelerde ilk kez temsil eden Kosova Başbakanı Albin Kurti, "Bugünkü toplantı, Kosova ve Arnavutluk'un, Kosova'nın kuzey komşusunu (Sırbistan) hesabın dışında tutarak plan yapıp anlaşmaya varabileceğini doğruladı" ifadeleri ile, Sırbistan'ın tepkilerini görmezden gelerek adım atabileceklerini ifade etti.

Sırbistan iki ülkenin birleşmesinin 'Büyük Balkan Savaşı'na neden olabileceği konusunda uyarırken, Arnavutluk ve Kosova 'tarihi hayallerinin' gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Sınır kontrolü kalktı

Yapılan anlaşma kapsamında iki ülke arasında polislerle sağlanan sınır kontrolüne son verildi. Bunun yerine artık sınır kontrolü kameralarla sağlanacak. Anlaşılan konular arasında iki ülke arasında hükümetler arası sekreterlik oluşturulması, gümrük prosedürlerinde ve eşya giriş çıkışında karşılıklı kolaylık sağlanması, geçici oturma izni alma usul ve şartlarının kolaylaştırılması, altyapı ve enerjide işbirliği, üniversitelerde denklik gibi maddeler bulunuyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

tebikler

ÇOKSEVINDIK TURK

mevhibe inal

Bizim de Suriye Sınırımız açılıyordu. Sınır toprağımızda gözü olanlar fitne saçtı, saçmaya da devam ediyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23