• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Her gün şekersiz sakız çiğnerseniz...

Yeniakit Publisher
2021-10-25 14:01:00 - 2021-10-27 09:01:45
Her gün şekersiz sakız çiğnerseniz...

Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya, diş temizliğine iyi gelen besinler hakkında çarpıcı tavsiyelerde bulundu.

20’li yaşların sonuna kadar diş üretimi devam etmektedir. Bu nedenle yenilen ve içilen gıdaların ağız ve diş sağlığı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya, diş gelişimine iyi gelen besinler hakkında bilgi verdi.

Dişlerin yapısı yoğun olarak inorganik maddelerden oluşur. Bunlar ise yoğunlukla minarelerden oluşur. Dişlerin ağızda oluşum aşaması sırasında bu diş üretim sistemime katılacak maddeler doğru beslenmeden geçiyor.

Süt dişlerinin değişimi sonucu çocuklarımıza bir ömür eşlik edecek dişler 3 ile 4 yaş arasında çene kemiğinde oluşmaya başlar. Bu üretim 10 12 yaşa kadar sürmekle beraber 20’lik dişleri de göz önünde bulundurursak 20 li yaşların sonuna kadar çene kemiğinde diş üretimi söz konusudur.

Dişlerin ağzı içinde üretimi tamamlandıktan sonra yapısında çok büyük değişiklikler yaşamazlar. Bundan dolayı bu çağda yenilen ve içilen gıdalar çok önem taşır. Yoğun kalsiyum içeren süt yoğurt peynir ayran gibi gıdaların yoğun tüketilmesi gerekir.

Havuç patates ve brokoli A vitamini deposu olduğundan tüketimi sonucu diş üretim mekanizması desteklenir. Balık et ve tavuk yoğun fosfor içeriği sayesinde dişlerin yapısını destekleyecektir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dişlerin ağızda oluşumu tamamlandıktan sonra dişlerin mine yapısını bozabilecek asitli içeceklerden kaçınılmalı tüketilme durumda ise pipet kullanılmalıdır. Yoğun asit diş minesinde erozyona sebep olur. Yoğun karbonhidrat içeren gıdalar diş çürüğüne yatkınlığını artırır.

Şekersiz sakız diş çürümesini engeller

Diş çürüğüne sebep olan ağızda 3 çeşit bakteri vardır. Bu bakterilerin tek tüketim kaynağı karbonhidratlardır. Diş bölgesinde temizlenmeyen karbonhidrat artıklarını kullanan bu bakterilerin çıkardığı asit sonucu dişlerimiz çürümeye başlar. Bu sebeple çikolatalar, lokum ve benzeri yapışkan gıdalar diş çürümesini hızlandırır.

Karbonhidrat vücudun temel enerji kaynağı olmakla beraber kaliteli karbonhidrat tüketiminden (yulaf, tahıl, sebzeler) kaçınılmamalıdır. Aksine lif içeren bu grup karbonhidratlar ağız içinde yoğun çiğnendiğinden dişleri temizleyerek tükürük akış hızını artırır. Tükürük dişleri temizleyen ve çürümesini engelleyen bir yapıdır. Şekersiz sakız tüketimi tükürük akış hızını arttırarak dişleri temizler. Ancak yoğun kullanımı kas ağrılarını tetikleyebilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mehmet

Faydalı bilgi...

Tabi

Içinde aspartam, tonlarca koruyucu, e maddeleri, titanyum dioksit, ne olduğu belli olmayan sakız mayası. Dişleriniz temizlenir mi bilmem de, organlara yapışıp çıkmayacak olan şu maddelerle her an hastalık haberi alacakları kesin. Ille mi sakiz Damla sakızı, günlük sakız, kenger sakızı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23