• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hani özgürlük? Sokakta yüzünü kapatana para cezası

Yeniakit Publisher
2019-05-20 14:11:00 -

İngiltere'nin başkenti Londra'ya kurulan yüz tanıma teknolojisi ülkede büyük tartışmalara neden oldu. Etik ve insanlık hakları açısından tepki çeken sistem, vatandaşlara şüpheli muamelesi yapmasının yanında bir takım cezaları da beraberinde getiriyor.

Londra Metropolitan polisinin halka açık alanda yüz tanıma sistemlerini devreye sokması ülkede birçok kişinin tepkisine yol açtı.

İngiltere'de kurulan yüz tanıma teknolojisi, "terörle mücadele" kapsamında havaalanlarında ve tren istasyonlarında oluşabilecek tehditlerin önüne geçmesinin yanında ailelerin kayıp çocuklarını ve yakınlarını bulabilmelerini hedeflemesinin yanında birçok dezavantajı da bulunuyor.

Londra'da birçok kişi yüz tanıma teknolojisinin, kişilere şüpheli muamalesi yaptığını ve insan haklarını ihlal ettiğini düşünüyor. Yüz tanıma ağına takılmak istemeyen bazı insanlar ise yüzünü kapatarak uygulamaya tepki gösteriyor. Ülkede, yüz tanıma teknolojisinin bulunduğu bölgede 'yüzünü kapatma' cezası ise 90 euro olarak belirlendi.

Kötü kullanımlara gebe

Araştırmacılara göre, yüz tanıma teknolojisi sadece yenilik ve kolaylığı akla getirmiyor.

Yüz tanıma teknolojisi şirketi Kairos'un kurucusu Brian Brackeen, sistemin kötü amaçlı kullanımlara açık olduğuna dikkat çekiyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Temel sorular şunlar: Biz bir teknolojinin yüzümüzü tanımasını istiyor muyuz? Devletler ve özel şirketler elindeki veri tabanlarını nasıl ve ne zaman kullanıyor? George Orwell'in ünlü "1984" romanındaki gibi "Büyük Birader" bizi mi izliyor?

Öte yandan, teknolojinin yayılarak çocuk istismarı, cinsel taciz gibi suçların, casusluk ve gizli takiplerin önünü açmasından endişe ediliyor.

Akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar şimdiden kapsamlı olarak bu programları kullanmaya başladı. Bu da kişisel kullanımların oluşturacağı güvenlik risklerini ve gizlilik ihlallerini gündeme getiriyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23