• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gündemi sarsan iddia! İşte savaş durumunda Türkiye’yi bekleyen tehlike

Yeniakit Publisher
2020-01-08 17:53:00 -
Gündemi sarsan iddia! İşte savaş durumunda Türkiye’yi bekleyen tehlike

İran'ın bölünmesi durumunda sıradaki hedefin Türkiye olacağını öne süren Prof. Dr. Sait Yılmaz, 'Kürdistan' planının devam ettiğini belirterek 'ABD savaş istiyor' dedi. ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda saldırı yapabileceğini belirten Yılmaz, Trump'ın uluslarası meşruiyet arayışında olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sait Yılmaz, İran'ın bölünmesi durumunda sıradaki hedefin Türkiye olacağını öne sürdü.

Veryansın Tv’nin haberine göre İran’ın Irak’taki ABD üslerine yönelik balistik füzelerle düzenlediği misilleme saldırısını değerlendiren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Sait Yılmaz, ABD’nin 1979’dan beri İran’ı düşman kabul ettiğini belirterek, “2000’li yılların başında da Amerika’nın İran’a yönelik savaş planı olduğunu ve ordusunu da buna hazırladığını biliyoruz” diye konuştu.

İran hesaplı davranıyor

Prof. Dr. Yılmaz, “ABD, şu anda savaşa giden yolda krizi tırmandırıyor, İran misilleme yaptı, Amerika da karşılık verecek. Sonunda sıcak savaş çıkacak, gidişat bu yönde. İran, her ne kadar güçlü olduğu ve ABD’den korkmadığı mesajını verse bile daha hesaplı davranıyor. Son saldırıda da görüldüğü gibi seçtiği hedef, uyguladığı yöntem daha makul” dedi.

Savaşı ABD istiyor

ABD’nin İran ile savaş planını uzun yıllardır yaptığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “İran çok daha farklı yöntemlerle daha büyük zarar da verebilirdi. ABD’ye göre İran daha hesaplı bir risk yönetimi yapıyor. Savaşı ABD’nin istediği açıktır, planlarını uzun zamandır yapıyor. Barack Obama dönemin ABD-İran ilişkileri daha ılımlıydı ama Trump bu yönde bir politika izlemedi. Tam tersi Obama döneminde yapılan anlaşmalar iptal edildi. Amerika’nın amacı ‘İran’a öyle bir tepki verdireyim ki BM Güvenli Konseyi’nde İran aleyhine bir karar çıkartayım’ yani uluslararası hukuk açısından savaşı meşru kılacak böyle bir karar lazım. Gerginliği tırmandırmak konusunda İran çok dikkatli. Çünkü karşı tarafa meşru bir argüman vermek istemiyor” ifadelerini kullandı.

İran’ın temkinli bir adım attığını vurgulayan Prof. Dr. Sait Yılmaz, “ABD üssünde 300 Amerikan askerini öldürebilirdi, kritik noktalara patlayıcı yerleştirebilirdi. Son saldırıya baktığımız zaman İran’ın Irak’ın içinde büyük bir örtülü gücü var. Bu örtülü güç tam da saldırının yapıldığı esnada Amerika elçiliğine girip oradaki insanları rehin alabilirdi. Silahlarına ve diğer malzemelere el koyabilirdi. Bunu da 1979 yılında yaptıkları gibi yapabilirlerdi. İran gerginliği tırmanmasını istemeyen taraf” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD Hürmüz’de vurabilir

ABD, Kasım Süleymani’yi öldürürken İran’ın nasıl karşılık vereceğini biliyordur ve karşılığında ne yapacaklarını planlamışlardır” diyen Prof. Dr. Yılmaz, “Tahminin, ABD Hürmüz Boğazı’nda İran’ı kışkırtacak bir hamle yapacak. Ya gemisini batıracak ya da petrol gemisini vuracak. İran burada mağduru oynarken ABD, uluslararası hukuk açısından meşru müdahale ortamını sağlayacak hukuki gerekçe bulmaya çalışacaktır” dedi.

İran bölünürse ‘Kürdistan’ çıkar

İran’ın Türkiye için her zaman dost ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye’nin bölge açısından ortak çıkarları olduğunu belirtti. Yılmaz, “İran’ın bölünmesinden ve savaşa girmesinden bizim bir çıkarımız yok. Aksine ABD’nin politikaları yüzünden biz ambargoya uymak zorunda kaldık, ticaretimiz engellendi. Eğer bu savaş İran’ın bölünmesine ya da istikrarsızlaşmasına yol açarsa ortaya çıkacak kaos Türkiye’nin lehine olmayacaktır. Çünkü sınırlarımızın doğusunda yeni bir Kürdistan bölümü ortaya çıkacaktır. Bölgedeki Azeri vatandaşlar göç ettirilecektir. Savaşta ABD’nin vekil güçleri olarak PKK yanında, yeni Sünni cihat güçleri ortaya çıkacak ve bu örgütler Türkiye’yi de tehdit edecektir. İran senaryosu bittikten sonra sıra Türkiye’ye gelecektir. Küresel akıl, ulus devletleri yok etmek istiyor. Bu coğrafyayı tuzla buz ederek, ABD’ye bağlı küçük kukla devletler kurmak istiyorlar” diye konuştu.

Cinayet şebekesi

Prof. Dr. Yılmaz, “Süleymani’nin öldürülmesi bir cinayettir. Aslın ABD bunu yıllardır yapıyor. Öldürülen çok önemli bir isim olmayınca haber almıyoruz. Karşımızda ABD’nin yönettiği uluslararası bir cinayet şebekesi var. ABD, umarım yanlışını görür, barışçıl bir politika izler. Türkiye kendi çıkarlarını düşünmelidir. Türkiye’nin çıkarı da komşularıyla iyi geçinmektir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

fetösavar

valla prof ama abd.nin türkiye'ye diş geçiremediğini anlamamış... 

abdrhman

ABD, uluslararası hukuk açısından meşru müdahale ortamını sağlayacak hukuki gerekçe bulmaya çalışacaktır" pekala abd ksım süleymaniyi öldürdürken irana hukuki gerekçe sağlamadımı demek istiyorsunuz. iran saldırınca suçlu olur diyorsunuz. yani saçmalıyorsunuz nasıl blofösör (profösör değil yani boş konuşan) olmuşsunuz hayret yahu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23