Başbakan Yardımcısı Arınç, “Ayasofya bize bir şeyler söylüyor... Bu mahzun Ayasofya’ya bakıyoruz, inşallah güleceği günlerin yakın olmasını Allah’tan diliyoruz” dedi
Açılışta yaptığı konuşmada Arınç, İznik’teki Orhan Ayasofya Camii ile Trabzon’daki Ayasofya Camii’nin yüzyıllar boyu cami olarak kaldığını, daha sonra ‘birilerinin’ verdiği karar üzerine müze haline geldiğini anlattı.
‘İbadethaneler, başka bir maksatla kullanılamaz’
Türkiye Cumhuriyeti devletinin, laik, sosyal demokrat ve hukuk devleti olduğunu vurgulayan Arınç, şunları söyledi:
“Hukuk devletinde yazılı hukuka bakmamız lazım. 6570 numaralı gayrimenkullerin kiralanmasıyla ilgili bir kanunda, ‘İbadethaneler, ibadet dışında başka bir maksatla kullanılamaz’ diyor. Hukuk devleti olduğumuza göre bu konuda ne yapmalıyız diye düşündük. Yapacağımız şey şuydu: Burası bir camidir, onu bir başka maksatla kullanan kim olursa olsun, Kültür Bakanlığı da bizim, müzeler de bizim. Ama bir cami bu kanunun bu maddesine göre ibadet dışında kullanılamaz dedik.”
‘AYASOFYA MAHZUN’
“Çok şükür Trabzon Ayasofya Camii’nin de hukuk kararıyla cami olduğu tescil edildi ve böylelikle 2 tane küçük Ayasofya Camii, bugün ibadethane olarak faaliyete geçirildi” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Ayasofya derken, sanki gönlüme bunlar geliverdi. Bu mahzun Ayasofya’ya bakıyoruz, inşallah güleceği günlerin yakın olmasını Allah’tan diliyoruz” diye konuştu.
Bülent Arınç Sultanahmet’te aşure dağıttı
Müzenin açılışını gerçekleştirerek burayı gezen Arınç, Cuma namazı için yürüyerek Sultanahmet Camii’ne geçti. Arınç, Cuma namazı çıkışında, Fatih Belediyesi’nin Sultanahmet Meydanı’nda kurduğu stantta, vatandaşlara aşure dağıttı.