• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fotoğrafları ortaya çıktı! 78 yıl önce Suriye'ye sığınmışlar

Yeniakit Publisher
2020-03-03 09:56:00 - 2020-03-03 10:02:56
Fotoğrafları ortaya çıktı! 78 yıl önce Suriye'ye sığınmışlar

Bugün savaştan kaçan Suriyeli mültecileri ülkesine almayan Yunanistan'la ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazilerin Yunanistan’ı işgali sürecinde Yunanlıların Suriye’deki mülteci kamplarına sığındığı ve Suriyelilerin Yunanlılara yardım götürdüğü anlara ilişkin fotoğraflar ‘Burası Kudüs’adlı gazetede görüldü.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 1942’de Almanya’daki Naziler ve İtalyanlar ittifak halinde Yunanistan’a yönelinde hem iç kesimlerden hem de adalardan yüzbinlerce Yunan kaçarak Suriye, Filistin ve Mısır gibi ülkelere sığınmıştı. Yunan mülteciler için Halep’teki Neyrap’ta bir mülteci kampı oluşturulmuş, gelen Yunanlar burada misafir edilerek her türlü ihtiyaçları karşılanmıştı. Bu süreçte Türkiye de kıtlık ve yokluk çeken Yunanistan’a tırlar dolu insani yardım malzemesi göndermişti.

Son dakika haberi: Yunanistana insanlık dersi 78 yıl önce Suriyeye sığınmışlardı...

‘Hiç unutmam'

Bu dönemde Mısır bölgesinde 500 Yunan mülteciyi taşıyan İngiliz gemisi SS Empire Patrol’da yangın çıktı ve aralarında 14 çocuğun da olduğu 33 kişi hayatını kaybetti. Çoğunlukla Sakız Adası’ndan, Girit’ten, Midilli’den ve Yunanistan’ın diğer birçok bölgesinden kaçan mülteciler savaştan sonra geri döndüler. O dönemi hatırlayanlardan Marianthi Andreai verdiği bir röportajda yaşadıklarını ‘Almanlar buradaydı. Ben üç yaşındaydım. Kaçak olarak Türkiye’ye geçtik ve oradan Halep’teki El Nayrab kampına giden trene bindik’ diye anlattı.

Andreai devamında şunları anlatıyor: ‘Yaşlı kadınlar sarmıştı etrafımı. Sonra Türk sınırındayken askerlerin ‘Gel buraya’ ‘Gel buraya’ diye bağırdığını hatırlıyorum. Koşarak kaçtık. Bonra ben yere düştüm. Sonunda bizi bıraktı. Ama bunu hiç unutamam”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

tuncay

bosuna kahpe yunan demiyoruz

Ehem

Dün bizim de yahidelere kapilari açıp kurtardigimiz gibi.. *Besle kargayı oysün gözünü!* Neymiş; "Demekki acırsan acınaxak hale düşersin"
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23