• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fitil kullanmak orucu bozar mı? Lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2020-04-08 01:04:00 -
Fitil kullanmak orucu bozar mı? Lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen fakat sağlık sorunu yaşayan vatandaşlar çeşitli konularda araştırmalar yapıyor. Böylece oruç ibadetlerinin mahiyetine zarar gelmemesini amaçlayan müminler, tutukları orucun Hak katında kabul olmasını umuyor. Oruçlu olduğu süre içerisinde sağlık gerekçesiyle fitil kullanmak zorunda kalanların orucu bozulur mu? Lavman yaptırmak orucu bozar mı?

Sağlık problemi yaşayanlar fakat Ramazan ayı içerisinde oruç ibadetini de yerine getirmek isteyen vatandaşlar internet üzerinden titiz bir araştırma yürütüyor. Oruçlu olduğu hale fitil kullanmak zorunda kalınması oruç ibadetine zarar verir mi sorusu da en çok araştırılan konular başında geliyor. Fitil kullanmak ve lavman yaptırmak orucu bozar mı? İşte cevabı...

FİTİL VE LAVMAN ORUCU BOZAR MI?

Ağrı kesici, ateş düşürücü olarak veya diğer bazı amaçlarla makattan; mantar ve bazı kadın hastalıklarının tedavisinde ferçten fitil kullanılmaktadır. Lavman, tıbbî operasyon öncesi veya kabızlıkta kalın bağırsakta bulunan dışkının, anüsten içeriye sıvı verilerek dışarı çıkarılmasıdır. Sindirim sistemi, ağızla başlayıp anüsle sona eren, sindirim borusu ile sindirim bezlerinden oluşur. Sindirim borusu ise, ağızla başlar. Ağzın gerisinde yutak bulunur. Sonra yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs gelir. Sindirim ince bağırsaklarda tamamlanmaktadır. Kalın bağırsaklarda ise, sadece su, glikoz ve bazı tuzlar emilmektedir. Kadının ferci ile sindirim sistemleri arasında ise bir bağlantı bulunmamaktadır. Bu itibarla kadınların fercinden kullanılan fitiller, orucu bozmaz. Makattan kullanılan fitiller ise, her ne kadar sindirim sistemine dâhil olmakta ise de, sindirim ince bağırsaklarda tamamlandığı, fitillerde gıda verme özelliği bulunmadığı ve makattan fitil almak, yemek ve içmek anlamına gelmediği için, orucu bozmaz. Lavman yaptırmak konusunda ise, iki durum söz konusudur; kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 263). Ancak, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi durumunda, verilen su ile birlikte bağırsaklarda bulunan dışkının dışarıya çıkarıldığı ve bu esnada emilen su da çok az olduğu için oruç bozulmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23