• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Fareler 62 trilyonu yedi' iddiası Irak’ı karıştırdı!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
'Fareler 62 trilyonu yedi' iddiası Irak’ı karıştırdı!

Irak’ta sosyal medya ve bazı haber platformlarında dolaşıma giren “farelerin 62 trilyon dinarlık (yaklaşık 50 milyon dolar) nakit parayı yediği” iddiaları ülkenin gündemine otururken, hükümet yetkilileri de olayla ilgili açıklama yaptı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin mali danışmanı Muzhar Muhammed Salih, Rûdaw’a yaptığı açıklamada söz konusu iddiaların "mantıksız ve tamamen gerçek dışı" olduğunu belirtti.

Salih, “Birkaç gündür sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, farelerin Irak hükümetine ait 62 trilyon dinarlık nakit parayı yediği yönünde akıl dışı iddialar dolaşıyor. Bu söylentilerin gerçekle hiçbir ilgisi yoktur,” dedi.  

Salih, iddianın ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayarak, “Irak’ın toplam dolaşımdaki ve rezervdeki nakit para miktarı 100 trilyon dinarı bile geçmemektedir. 62 trilyon dinarın kemirgenler tarafından yok edilmesi hem fiziksel hem ekonomik olarak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.     

Resmi verilere göre, Irak’taki toplam nakit paranın yaklaşık yüzde 88’i banka sistemi dışında, halkın bireysel tasarruflarında bulunuyor. Salih, “Bu para, farelerin zarar verebileceği merkezi bir depoda ya da yeraltı kasasında tutulmuyor” diyerek iddianın teknik olarak da olanaksız olduğunu belirtti.  

Irak’ın nakit para sisteminin sıkı prosedürlerle denetlendiğine dikkat çeken Salih, bu çapta bir meblağın kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını söyleyerek, “Bu tür iddialar, kamuoyunda kafa karışıklığı yaratmak ve özellikle finansal sistem hakkında bilgisi sınırlı bireyleri yanıltmak amacı taşıyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara ve medya kuruluşlarına da çağrıda bulunan Salih, “Hiçbir ekonomik ya da gerçeklik temeli olmayan bu tür haberlerin yayılmaması, halkın zekâsına hakaret edilmemesi gerekir” diyerek yanlış bilgilendirmeye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bizim ulkede EN AZ 562 MILYAR millete ait LIRAYI YEDI SOYGUNCU SEREFSIZ FARELER.. TIK YOK TIPIS TIPIS ITAATKAR HASHASILERDE:))

.....

Şaban

O parayı yiyen fare başka fare…
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23