• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

EYT ile batanlardan ibret alınsın! Sosyal güvenlikte kara deliğe geçit yok

Yeniakit Publisher
2019-11-21 11:12:00 -
EYT ile batanlardan ibret alınsın! Sosyal güvenlikte kara deliğe geçit yok

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun çanak tuttuğu EYT batağına Başkan Erdoğan son noktayı koyarken, sosyal güvenlik uzmanlarından ise konuya ilişkin, "Emeklilikte yaşı kaldırınca emekli sayısı bir anda 14-15 milyona yükselecektir. Bunun bütçeye getireceği yükü karşılamak için iğneden ipliğe zam yapmak, vergileri artırmak gerekecektir. Bu da 5-6 milyon kişiyi mutlu etmek için 80 milyonu mağdur etmek anlamına geliyor." açıklaması geldi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak adlandırılan ve büyük kitleleri beklenti içerisine sokan tartışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son noktayı koydu. EYT’nin sosyal güvenlik sistemine getireceği yüke dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız” dedi.

MHP lideri de destek verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak” şeklindeki değerlendirmesine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de destek verdi. Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetinin değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur” açıklamasında bulundu.

Bugüne kadar farklı platformlarda değişik formüller üretilen EYT ile ilgili bakanlıktan da önemli açıklama geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda ellerinde 10’dan fazla analiz olduğunu belirterek, “Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil” dedi.

Bakanlık 10 analiz yaptı

Bakanlık olarak EYT’lilerin sayısı ve maliyeti konusunda çalışma yaptıklarını belirten Bakan Selçuk, şunları söyledi: “Bakanlık olarak bizim elimizde 10 küsur analiz var. Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil. Bizim emeklilik için yaş şartını bekleyen 1998 öncesinde işe giren sigortalımızın ortalama yaşı 60 değil, 48. Buradakiler 65 yaşını beklemeyecek, kademeli olarak emekli olacaklar zaten. Burada emeklilik yaşının 65 olduğu iddiası da doğru değil. Şu anda 65 yaş şartı kadın ve erkek sigortalılar için tam olarak 2048’de sağlanacak. Bugün ortalama emekli olma yaşımız 53.

AK Parti maliyete dikkat çekti

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) açıklamasına ilişkin, “Netice itibarıyla bahsedilen tedbirleri almanın ya da bahsedilen politikaları uygulamanın ülkeye bir maliyeti vardır ve bu maliyet ülkenin altından kalkabileceği bir maliyet değildir. Cumhurbaşkanımız bunun altını çizmiştir” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kılıçdaroğlu, batağa çanak tutuyor

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürü olduğu dönemde kurumu batağa sürüklemekle eleştirilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün EYT’yi savunarak batağa çanak tutarken geçmişte yaptığı açıklamalar ile de çelişiyor. Kılıçdaroğlu, SSK’nın başında bulunduğu 21 Ekim 1992’de “Yaş yükselmezse bu kara delik büyür, bu gidişle emekliler maaş bile ödemem mümkün değil” açıklamasında bulunmuştu. Yine 14 Mayıs 1995’te “100 trilyon borcu olan SSK’yı ancak geç emeklilik kurtarır, şu durumda 60 yaş şart” diyen Kılıçdaroğlu, 29 Ocak 1998 tarihli açıklamasında ise “Emekli sayısı her yıl yüzde 3,5 artıyor. Emeklilik yaşı 80 de olsa SSK kurtulamaz." çağrısında bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, 11 Ekim 2018 tarihinde ise “Emeklilerin hakkı gasp ediliyor, emeklilik yaşının düşmesi gerek” demeye başladı.

“EYT, iğneden ipliğe zam demektir”

Yaklaşık 9 milyonu bulan emeklilere her yıl 500 bin kişinin eklendiğini ifade eden sosyal güvenlik uzmanları, “Dolayısıyla emeklilikte yaşı kaldırınca emekli sayısı bir anda 14-15 milyona yükselecektir. Bunun bütçeye getireceği yükü karşılamak için iğneden ipliğe zam yapmak, vergileri artırmak gerekecektir. Bu da 5-6 milyon kişiyi mutlu etmek için 80 milyonu mağdur etmek anlamına geliyor. Kılıçdaroğlu’nun belki de hayatında yaptığı tek doğru şey bu uygulama. Bunu da şimdi inkar ediyor. Oy devşirmek için ülkenin temeline dinamit koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

EYT nedir?

EYT sorunu, 8 Eylül 1999’da Ecevit başbakanlığında kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık ve 5 bin gün prim sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi. 2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle 2048’de uygulanmak üzere kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşı 65’te eşitlenmesi öngörüldü. 1999’daki değişiklik gereği, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Komünist

Suriyeliye 40milyarzdoları harcayınzdiye eytliler mi dedi

Vatandaş

Gözün doymadı ,karnın doymadı , çoluğu çocuğu kimi varsa zengin oldu ,bir gün herşey açığa çıkar .. İşte o gün hepsini geri vermek zorunda kalacak .
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23