• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ekşi maya tarifi | Ekşi maya nasıl yapılır? Ev yapımı ekşi maya

Ekşi maya nasıl yapılır? sorusu ekmek yapmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Evde ekmek yapımı popüler olurken ekmek yapanlar maya yapmanın püf noktalarını araştırıyor. Ekmek yapımı kuru ve yaş maya ile yapılacağı gibi annelerimizin usulü olan ekşi maya tekniği ile de yapılabilmektedir. Ekşi mayalı ekmek hem lezzet açısından hem de sağlık açısından daha iyidir. Peki, evde ekşi maya yapımı nasıldır? Ekşi maya nasıl yapılır? İşte ekşi maya tarifi arayanlar için ev yapımı ekşi maya yapılışı...

Yeniakit Publisher
2020-03-30 18:22:00 -
Ekşi maya tarifi | Ekşi maya nasıl yapılır? Ev yapımı ekşi maya

Ekşi maya nasıl yapılır? sorusu ekmek yapmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Evde ekmek yapımı popüler olurken ekmek yapanlar maya yapmanın püf noktalarını araştırıyor. Ekmek yapımı kuru ve yaş maya ile yapılacağı gibi annelerimizin usulü olan ekşi maya tekniği ile de yapılabilmektedir. Ekşi mayalı ekmek hem lezzet açısından hem de sağlık açısından daha iyidir. Peki, evde ekşi maya yapımı nasıldır? Ekşi maya nasıl yapılır? İşte ekşi maya tarifi arayanlar için ev yapımı ekşi maya yapılışı...

Ekşi maya nedir?

Ekşi hamur mayası, eski bir tahıl fermantasyon biçimidir.

M.Ö. 1.500 civarında eski Mısır kökenli olduğu düşünülmektedir, birkaç yüzyıl önce ticari fırıncı mayası ile değiştirilene kadar geleneksel ekmek mayası olarak kullanılırdı.

Ekşi mayalı ekmek, tahıl mayası olarak üretildiğinden dolayı fermantasyon sonucu oluşan gazlar ekmeği kabartır.

Ekşi maya nasıl yapılır?

Malzemeler

250 gr siyez unu
250 gr beyaz un
500 ml su

Yapılışı

Ekşi maya yapımı zor gibi görünse de aslında 10 gün boyunca her gün bir kaç dakikanızı ayırmanız yeterli.

250 gr siyez unu ve 250 gr beyaz unu karıştırın. Dilerseniz buğday unu da kullanabilirsiniz.

1.gün;

100 gr un karışımı ve 100 ml oda sıcaklığındaki içme suyunu iyice karıştırın. Oda sıcaklığında içme suyu kullanmanızı tavsiye ederim. Endüstriyel mayalarla ekmek yaparken, yoğurt veya peynir mayalarken sıcaklık genelde 38-41 derece olmalıdır; ancak ekşi mayada durum biraz farklı oda sıcaklığı ekşi mayanız için ideal, 30 derecenin üstü ise ekşi maya için tehlikeli. Karıştırırken elinizi veya tahta kaşık kullanmanız iyi olur. İyice karıştıktan sonra, mutfağın rüzgar almayan bir köşesinde üzerine nemli bir bez örtüp bırakın.

2.gün,

Bugün pek fazla hareketlenme olmayabilir. Üzerinin rengi hafif değişmiş olabilir ama endişeye gerek yok. Hele ki hava da soğuksa şimdilik sorun yok. Üzeri kabuk bağlamış ve kabarma da olmuşsa ilk beslemeyi bugün yapabilirsiniz.

3.gün,

Üzeri hafif kabuk bağlamış olmalı ve birazcık da kabarmaya başlamış olmalı. Eğer olmadıysa 1 gün daha bekleyin. Yok bunlar olduysa sevinmenin tam sırası. Undaki, havadaki ve elinizdeki bakteriler işlerini iyice yapmaya başlamış demektir. Karışımın yarısından biraz fazlasını atın ve üzerine 50 gr un karışımı ve 50 ml su koyarak iyice karıştırın.

4.gün,

Artık kabarma görmeye alıştık. Tadı da ekşimeye başladı. Bugün de aynı şekilde yarısını atıp, 50 gr un karışımı ve 50 ml su ile besleyin. Bundan sonraki her gün de aynı şekilde beslemeye devam edin. Beslemeleri genelde sabah saatlerinde yapmaya özen gösterin.

10.gün,

Son gün de beslemesini yaptıktan yaklaşık 2 saat sonra ekşi mayanız hazır.

Bundan sonra düzenli olarak beslemeye devam edin. Miktarını arttırmak için bir kaç gün beslerken hiç atmayın ve kapta olan miktar kadar un ve su ekleyin. Örneğin; 100 gr ekşi maya varsa 50 gr un ve 50 ml su koyun. Ertesi gün de 100 gr un ve 100 ml su koyun. Her gün ekmek yapıyorsanız oda sıcaklığında tutup beslemekte fayda var. Benim gibi haftada bir yapıyorsanız buzdolabında saklayıp haftada 1-2 kez de besleyebilirsiniz. Başlarda maya daha sakindir, zaman geçtikçe daha iyi kabartır, daha agresif olur. O yüzden en azından ilk 1 ay oda sıcaklığında kalması iyi olacaktır.

Ekşi mayalı ekmek neden daha sağlıklıdır?

Ekşi maya ekmeği genellikle diğer ekmek çeşitleri ile aynı undan yapılmasına rağmen, fermantasyon süreci beslenme profilini çeşitli yollarla geliştirir.

Tam tahıllı ekmekler potasyum, fosfat, magnezyum ve çinko dahil olmak üzere iyi miktarda mineral içerirler.

Ne yazık ki, bu minerallerin emilimi, yaygın olarak fitat olarak adlandırılan fitik asit mevcudiyeti ile sınırlıdır.

Fitatlar antinutrient olarak kabul edilir, çünkü minerallere bağlanır ve vücudunuzun bunları emebilme kabiliyetini azaltır.

İlginç bir şekilde, ekşi maya ile mayalanmış ekmekte bulunan laktik asit bakterileri, fitatı düşürmeye yardımcı olan ekmeğin pH’ını düşürür. Bu, diğer ekmek türlerinden çok daha düşük fitat içeriğine sahip bir ekmek demektir .

Bir çalışma, ekşi maya ile mayalanmış ekmekte fitat içeriğinin konvansiyonel maya fermentasyonundan % 24-50 daha fazla azaltabildiğini göstermiştir.

Düşük fitat seviyeleri, ekşi maya ekmeğinin geleneksel ekmeklerden daha besleyici olduğu için mineral emilimini artırır.

Çalışmalar, ekşi maya ekmeği içinde bulunan laktik asit bakterilerinin, mayalanma sırasında antioksidanları salma yeteneğine sahip olduklarını da göstermektedir.

Hamurun ekşi maya ile mayalanması ayrıca ekmekte folat seviyelerini de artırır, ancak E vitamini gibi bazı besin elementlerinin miktarları bu süreçte biraz azalabilir.

Son olarak, ekşi maya hamurunun daha uzun fermantasyon süresi, tam tahıllı ekmeğin lezzetini ve dokusunu geliştirmeye yardımcı olur. Bu, insanların tam tahıl ekmeği için tercih yapmalarını daha da kolaylaştırarak lif ve besin açısından zengin ekmeklerin daha fazla tüketilmesine teşvik edebilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hak

Sizin tarifiniz kalsın. .10 gün az 100 gun çok iyi tam maya olurdu
  • Yanıtla

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı