• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Ekonomide ahlaki ilkeleri geri kazanmak gerekiyor'

Yeniakit Publisher
2016-04-16 08:46:00 -
'Ekonomide ahlaki ilkeleri geri kazanmak gerekiyor'

ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adaylığı için Hillary Clinton ile yarışan Bernie Sanders, iddia edildiği gibi 1 milyar 300 milyon Katoliği temsil eden Vatikan'ın desteğini arkasına almak için buraya gelmediğini söyledi. Sanders, kendisini Vatikan'a Papa'nın davet etmediğini de belirtti.

Gelecek hafta New York'ta yapılacak kritik ön seçimler öncesi Hillary Clinton'la yaşadığı sert televizyon tartışmasının hemen ertesinde Vatikan'a gelen Vermont Senatörü Bernie Sanders, ekonomi ve sosyal adalete dair bir konferansa katıldı.

Papa 2. Jean Paul'un, bu konuları içeren ve 1991 yılında yayımladığı tamimin 25'inci yılı anısına Papalık Sosyal Bilimler Akademisi'nce düzenlenen etkinlikte, Sanders'in yanı sıra Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales de birer konuşma yaptı.

WALL STREET'E ELEŞTİRİ

Sanders, yoğun ilgi gördüğü Vatikan'da da seçim kampanyasında değindiği konuları dile getirerek, modern kapitalizm, sosyal eşitsizlik ve Wall Street'e karşı eleştirilerini yineledi.  Bernie Sanders, spekülasyonlar, yasa dışı finansal akımlar, çevresel yıkım ve işçi haklarının 25 yıl öncesine göre daha kötü hale geldiğini belirterek, “Finansal aşırılıklar ve Wall Street'teki yaygın mali suçlar, Büyük Buhran'dan (1929 Dünya Ekonomik Bunalımı) beri yaşanan dünyanın en büyük finansal krizinde doğrudan rol oynadı"diye konuştu. “Acilen ahlaki bir ekonomi" başlığı altında konuşmasını gerçekleştiren Sanders, küreselleşmenin, onlarca yıllık işçilerin ve küçük işletmelerin yasal olarak korunmasına son verilerek, bankaların deregülasyonu için bir bahane olarak kullanıldığını söyledi.

SANDERS: PAPA TARİHİ BİR ROL OYNADI

Konuşmasının ardından Vatikan duvarlarının dışında kendisi bekleyen bir grup hayranını selamlayan Sanders, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Papa Francesco'ya övgüler yağdırdı. Papa ile sosyal adaletsizlik ve ekonomi konularında aynı görüşlere sahip olduklarını söyleyen 74 yaşındaki senatör, Papa'yla görüşme fırsatı bulamasa da Vatikan'da olmanın heyecan verici olduğunu söyledi.

Sanders'in Vatikan'a geleceğinin ortaya çıkması üzerine, “Papa'nın adayı Bernie Sanders mi" yorumları yapılmıştı.
Sanders söz konusu röportajda, “Vatikan bu işe dahil değil. Bu konferans siyasi bir olay değildir" dedi.
Papa'yla görüşmesi de planlanmamış olan Bernard Sanders muhabirin, “Siz kendinizi bir sosyalist olarak tanımlıyorsunuz.

Bugün Vatikan kapılarından içeri girmek size kendinizi mahcup hissettirmeyecek mi" sorusuna ise, “Pek sanmıyorum. Bugünün Kilisesi, kadınlar ve eşcinsellik üzerine de konuşabiliyor. Papa, sosyal adaletsizliğin olduğu toplumu onarmak istiyor. Bu nedenle mükemmel bir şekilde onun yanındayım" diye karşılık verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23