• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dizdeki çıtırtı hangi sorunların işareti?

Yeniakit Publisher
2019-11-12 16:24:00 -
Dizdeki çıtırtı hangi sorunların işareti?

Bütün vücudu taşıyan bacaklarımızda bir sorun oluştuğunda oldukça endişeli olabiliyoruz. Peki ama dizde oluşan ağrı ve sesler ne anlama geliyor? Dizdeki çıtırtı hangi sorunların işareti? Dizde kıtlama kireçlenmenin bir belirtisi mi? İşte detaylar...

Bütün vücudu taşıyan bacaklarımızda bir sorun oluştuğunda oldukça endişeli olabiliyoruz. Peki ama dizde oluşan ağrı ve sesler ne anlama geliyor? Dizdeki çıtırtı hangi sorunların işareti? Dizde kıtlama kireçlenmenin bir belirtisi mi? İşte detaylar...

İnsan vücudundaki çoğu eklem, özellikle de diz, omuz, kalça, ayak bileği gibi eklemler, hareketli eklemlerdir. Bu eklemlerin içinde diz eklemi özellikle önemlidir. Diz ekleminin vücut ağırlığını taşımak gibi ağır bir görevi varken, aynı zamanda hareketlerimizin uyumunu sağlamak gibi bir görevi de vardır. Diz eklemi, günlük hayatta ve özellikle yüksek performans gerektiren aktivitelerde büyük yük altındadır. Özellikle günlük aktiviteler sırasında bazen kişiler dizlerinden çıtırtı benzeri ses geldiğini söylerler ve bundan şikâyet ederler. Bu çıtırtı benzeri ses ya da his bazen da takılma şeklinde tariflenir.

Hareketsiz yaşamın getirdiği en büyük tehlikelerinden biri de obezite problemi ülkemizde artmaya devam ediyor. Buna ayrıca yapılan kontrolsüz egzersiz ve yanlış beslenmede eklenince, yaşlı genç denemeden birçok hastalık ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklardan biri de diz kireçlenmesi. Uzmanlar, diz kireçlenmesinin genellikle yüzde 30 genetik etkenlerden kaynaklandığı, ancak kilo probleminin de kireçlenmeye fazlasıyla etkisi olduğunu söylüyor.

Kireçlenmenin belirtilerini genellikle ağrı, eklemde hareket kısıtlılığı, zaman zaman şişme atakları (alevlenme) dizden veya herhangi bir kireçlenen eklemden ses gelmesi gibi sınıflandırılabilir.

Eklemi yanlış kullanma, devamlı kronik bir travmaya maruz kalma, bilinçsiz spor ya da hastanın geçirdiği bir kaza (trafik kazası, yüksekten düşme) post travmatik kireçlenmeye neden olabilir. Bazen de romatizmal hastalıklarda ya da çeşitli kullandığı ilaçlara bağlı (kortizon vb.) bu tip etkenlerde eklemde harabiyeti neden olabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23