• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyabet salgın bir hastalık mı olacak?

Yeniakit Publisher
2017-11-11 12:13:00 -
Diyabet salgın bir hastalık mı olacak?

Dünyada 450 milyon diyabetli var ve bunların yarısına yakını diyabet olduğunu bilmiyor. Ülkemizde 10 milyon diyabetli var ve her 10 yılda yüzde yüz artıyor.

Gazete Habertürk yazarı Prof. Dr. Temel Yılmaz bugünkü köşe yazısında diyabet hastalığına dikkat çekti. Ülkemizde 10 milyonun üzerinde diyabetli var. Yapılan çalışmalar, en az 3 milyon kişinin diyabetli olduğu halde farkında olmadığını gösteriyor. Her 7 erişkinin birinde diyabet var ve siz de 40’lı yaşları geçtiyseniz diyabetli olabilirsiniz. 

14 Kasım insülini keşfeden bilim insanlarından biri olan Banting’in doğum günü ve bu tarih tüm dünyada “Diyabet Günü” olarak kutlanır. Bugün diyabet için bir farkındalık günü olsun. 

TEKNOLOJİ FIRTINASI TETİKLİYOR 

Diyabet, modern çağın ve gelişen teknolojinin, insanlığa tanıştırdığı bir hastalık. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm dünyayı saran teknoloji fırtınasının insan hayatına getirdiği yeni yaşam biçimi diyabete zemin hazırladı. Teknoloji ilk kez 1900’lü yıllarda otomobille hayatımıza girdi ve yaşamımızda hareket etmemiz için bir neden kalmadı. Bilgiye erişimi ve internet iş akışını hızlandırdı, yoğunlaştırdı ve tüm güne yaydı. 

Akıllı telefon ve sosyal medya toplumsal ilişkileri kopardı; dostlukları, insan sıcaklığını, karşılıklı sohbeti yok etti. Çılgın gibi evde, işte, yolda, yatak odasında, başkalarının yaşamlarını kurcalayan depresif, mutsuz, gergin insanlar olduk. Yemek hazırlamayı, sofra kurmayı, sağlıklı yemek yemeyi bıraktık. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yemek telefonla hazır gelir, ayaküstü yenir oldu. Amerikan tipi fast-food’u ile Güneydoğu Anadolu mutfağının karışımı olan milli fast-food tipi tuhaf, bir o kadar da yüksek kalorili, aşırı yağlı, unlu bir yemek kültürü oluştu. Sonuçta hem obezite hem de diyabet patladı. 

DİYABET ARTIK SALGIN HASTALIK 

Dünyada 450 milyon diyabetli var ve bunların yarısına yakını diyabet olduğunu bilmiyor. Ülkemizde 10 milyon diyabetli var ve her 10 yılda yüzde yüz artıyor. Ülkemiz, diyabetin Avrupa’da en hızlı artış gösterdiği ülke. İyi yönetilemeyen diyabet, kalp krizlerinin ve hormon hastalıklarının, hipertansiyonun, obezitenin, felçlerin, böbrek hastalıklarının bir numaralı sebebi. 

Bugün diyabetten ölen insan sayısı AIDS’ten, tüberkülozdan ve sıtmadan ölen insanların toplamı kadar. Diyabetin önleneceği tek dönem “preklinik diyabet” ya da “gizli şeker” veya “insülin direnci” denilen henüz bulgularını vermeden önceki dönem. 

Diyabeti bu dönemde saptamak, diyabeti önlemek açısından çok önemli.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23