• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diş hassasiyeti nasıl giderilir?

Yeniakit Publisher
2018-05-23 17:28:00 -
Diş hassasiyeti nasıl giderilir?

Dişlerin dış yüzeyini kaplayan dentin tabakasının çeşitli nedenlerden dolayı zarar görmesiyle diş hassasiyeti oluşur.

DİŞ HASSASİYETİNİN BELİRTİLERİ

Pulpa ve dentin hassasiyeti ısı değişimi ve basınç duyarlılığı ile ortaya çıkar. Genellikle soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassaslık şeklinde görülür. Zaman zaman sıcağa, ekşiye ve tatlıya karşı da hassaslık durumu söz konusu olabilir.

DİŞ HASSASİYETİNİN NEDENLERİ

Düzenli ve güzel fırçalanmayan dişler üzerinde kalan kalıntılar, bakteri ve tartar oluşumuna neden olur. Zamanla bu bakteri ve tartarlar diş eti iltihaplanmalarına yol açar ve diş etleri güçsüzleşir. Güçsüzleşen diş etlerinde hassasiyet başlar.

Çok sert dış fırçası ile hızlı fırçalanan dişerin dentin tabası zamanla aşınır. Bu durumda dişlerde hassasiyet meydana gelir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Diş gıcırdatma olarak bilinen dişerin birbirine sürtülmesi, dişlerin enamet tabakasına zarar verir. Diş etlerinin aşınan bu noktalarında hassasiyet başlar.

Asitli yiyecek ve içecekler, dişlerin enamin tabakasını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda bazı asit içeren ağız çalkalama suları diş hassasiyetine yol açabilir.

Çeşitli nedenlerden dolayı kırılan ya da zarar gören dişlerde hassasiyet görülmesi olası durumlar arasındadır.

Diş kökleri yakınlarında oluşan diş plakları diş hassasiyetinin nedenleri arasındadır.

Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilecek diş eti çekilmeleri dentin tabakasına zarar vererek diş hassasiyeti oluşmasına zemin hazırlar.

DİŞ HASSASİYETİ TEDAVİSİ

Diş hassasiyeti rahatsızlığı olan kişi öncelikle bir diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi diş hassasiyetinin nedenini belirledikten sonra bir tedavi yöntemine başlanır.

Ciddi bir sorundan kaynaklanmıyorsa diş hekimi diş hassasiyetine karşı etkili diş macunu kullanımı önerir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesidir. Bu süreçte aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda gazlı ve asitli içeceklerin tüketimi en aza indirilmeli ve su tüketimi artırılmalıdır.

Bazı durumlarda diş hassasiyeti için klinik tedavi uygulanması gerekir. Diş hassasiyeti, dişlerin kök ve yüzey kayıplarından kaynaklıyorsa diş hekimi tarafından dolgu tedavisi uygulanabilir.

Tekrarlayan diş hassasiyetinin önüne geçmek için yumuşak kıllı diş fırçası ile dişler fırçalanmalıdır. Aynı zamanda günlük olarak diş ipi ile dişlerin ara bölgelerinin temizliği yapılmalıdır.

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23