• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Devletin katılımı sektörü güçlendirir

Yeniakit Publisher
2013-03-25 21:14:00 - 2013-03-25 21:16:17
Devletin katılımı sektörü güçlendirir

Kamu bankalarının BDDK’dan aldığı sertifika ile katılım bankacılığı yapacak olmasına Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) de destek veriyor. Kamu bankalarının 70 milyar dolarlık büyüklüğü bulunan katılım bankalarına büyük katkı yapacağına inandıkların

ŞUAYİP
ALABAY
İSTANBUL
Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası gibi kamu bankalarının son günlerde gündemde olan BDDK’dan sertifika alınarak katılım bankacılığı yapacağı haberlerine Bank Asya, Al Baraka Türk, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’tan oluşan Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nden (TKBB) olumlu tepki geldi. Artacak olan katılım bankalarının sayılarına paralel olarak sermayenin artacağının, müşterinin artacağını ifade eden TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, kamu bankalarının BDDK’dan katılım bankacılık sertifikası almasını Akit’e değerlendirdi.
AKYÜZ: KAMUNUN KATILIM BANKASI
AÇMASI SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİR
Devletin katılım bankacılığı yapmasını katılım bankalarının tek ve çatı kuruluşu TKBB olarak olumlu karşıladıklarını ifade eden TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, “Bizim sektörümüze yani katılım bankacılığına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Devletin de katılım bankacılığı yapıyor olması, bizim katılım bankacılığı sektörüne özelde katılım bankacılığı sektörüne genelde bankacılık sektörüne ilave katkı sağlar. Sektörü büyütür, güçlendirir diye düşünüyoruz. Netice itibariyle banka sayısı artacak dolayısıyla katılım bankacılığı olarak bizim bankacılık sektörüne olan katkımız daha da fazla artar diye düşünüyoruz. Bildiğiniz üzere devlet zaten mevduat bankacılığı yapıyor. Bunun yanında katılım bankacılığı yapması da özellikle katılım bankacılığıyla çalışmak isteyen müşteri kitlesine ilave bir imkan oluşturur” ifadelerini kullandı.
REKABET ARTAR
Kamu bankalarının geçmişten bu yana zaten mevduat bankacılığı yaptığının altını çizen Akyüz, “Dolayısıyla çok fazla değişen bir şey olmayacak. Sermayesini koyacak ve katılım bankacılığı yapacak. Buna bağlı olarak müstakil banka kurulacak. Katılım bankası adı altında farklı bir banka kurulmak zorunda. Yani mevcut devlet bankacılığıyla katılım bankacılığı yapmak mümkün değil. Bunun için yapılan yasal düzenlemelerde o yönde. Yeni kurulacak olan devletin katılım bankaları ile mevcut özel katılım bankaları arasında tabii ki rekabet olacaktır. Rekabet bu işin tabiatında var. Bizim buradaki görevimiz oluşabilecek muhtemel haksız rekabeti engellemektir. Kurulacak olan kamu bankalarının katılım bankaları ile ortak ATM’ye gitmesine de açıklık kullanılabiliyor. Sonuç olarak o sistem çok değişmeyecek. Böyle bir rekabetsizliği oluşturacak diye düşünmemek lazım” dedi.
Önemli olan sorunun ‘Devlet katılım bankacılığı yapsın mı yapmasın mı?’ olduğunu vurgulayan Akyüz, “Biz buna olumlu bakıyoruz ve yapsın diyoruz. Bunun yanında ne getirir? Mevcutları zedeler mi? Haksız rekabet olur mu? Onları da önlemek bizim görevimiz. Rekabet elbette olacaktır. Bu hem bizim açımızdan hem de müşteri açısından özlenen bir şeydir. Rekabet olursa daha kaliteli hizmet olur. Daha ucuz hizmet olur. Bunlar makul şeyler” açıklamasında bulundu.
Mevcut katılım bankaları olan oyuncuların yeni oyunculardan etkileneceğini söyleyen Akyüz, “Etkilenmeyecek diye bir şey çok etkilenir. Ama benim görüşüme göre olumlu etkilenir. Bunun rakam olarak yansımasını bugünden telaffuz etmek doğru değil. Ama kesin olan bir şey varsa sektörü büyütür. Şu anda sektörde 4 tane bankamız var. Bu sayı 4’ün üzerine çıktığında ister istemez katılım bankacılığı sektörü büyüyecek. Buna paralel olarak hizmet ağları büyüyecek ve müşteri sayısı artacak” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23