• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çözüm süreciyle birlikte köye dönüşler hızlandı

Yeniakit Publisher
2013-10-24 11:52:52 - 2013-10-24 16:03:42
Çözüm süreciyle birlikte köye dönüşler hızlandı

Barış süreci tartışmaları sürerken, Tunceli’de köye dönüşler sürüyor. 19 yıl önce boşaltılan Pınar köylüleri göç ettikleri Fransa’dan köyüne dönüş yaptı.

Tunceli merkez Pınar köyü 1994 yılında yaşanan şiddet olaylarından dolayı boşaltıldı. Köy halkı, Tunceli, İstanbul ve Fransa’ya gibi yerlere göç etti. Köy yaşamına olan özlemleri bir türlü dinmeyen köylüler, son yıllarda yaz aylarında memleketine gelerek köylerini ziyaret etmeye başladı. Bazıları yaz aylarında köylerinde kurdukları çadırlarda kalmaya başladı. Bu yıl barış için umutların yeşermesiyle birlikte köylerine kesin dönüş yapma kararı verdi. Pınar köyünde 1994 yılında göç eden 10 aile köylerine gelerek evlerini tamir etmeye başladı. 4 aile ise yeni evlerinin temelini attı.1994 yılında Fransa’ya göç eden ve ailece orada yaşayan 65 yaşındaki Musa Kaya, köye yerleşmek üzere evinin temelini attı. Kaya, barış süreci nedeniyle dönüş yaptığını belirterek, "Emeklilik yaşım da yaklaştı. Biz burada doğduk burada yaşadık. Bizim için buranın önemi farklıdır. Ancak uzun sureden beri boş kalanköyün içme suları, yolları tahrip olmuş. Süreç iyi gider inşallah, umutluyuz. Köylülerin tümü geri dönmek üzere çaba harcıyor, ancak çoğunun imkanları kısıtlı. Mutlaka devletin yardımı gerekiyor. Süreç iyi giderse hepimiz de köylerimize döneceğiz” dedi.

Kaya, köylerinin havası, suyu, doğasıyla çok güzel olduğunu ve orada yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.Köyünün boşaltılması ardından ailesiyle 19 yıl İstanbul’da yaşayan Metin Çelik ise, baba yadigarı evinin yıkılan duvarını yeniden örmeye başladı. Köyün alt yapı sorunun olduğunu anlatan Çelik, “Süreç iyi giderse inşallah hepimiz köylerimize geri döneriz. Elektrik ve yolumuzu kendi imkanlarımızla getirdik. Çocuklar İstanbul’da kalacak ancak biz kışında köyümüzde kalacağız. Burası bizim için ideal bir yer. Suyu, havası çok güzel, bol oksijen var. Havuzumuz, suyumuz var. Tekrar bahçelerimizi yetiştireceğiz. Elimizden geldiğince köyümüze sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

Köylüler, imkanları olmayan köylülere destek olarak onların da geri dönüşlerine yardım etmeleri çağrısında bulundu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23