• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çin'e flaş çağrı: İzin verin

Yeniakit Publisher
2020-09-25 21:24:00 -
Çin'e flaş çağrı: İzin verin

İngiltere, Çin'in endişelere neden olan Uygur Türklerine yönelik tutumu sebebi ile Birleşmiş Milletlere Sincan Uygur Özerk Bölgesine sınırsız erişim izni verilmesini istedi.

İngiltere, endişelere sebep olan Uygur Türklerine dönük tutumu nedeniyle Çin'e Uygur Türkleri ile ilgili kritik bir çağrı yaptı.

İngiltere, Çin'e Birleşmiş Milletlere (BM) Sincan Uygur Özerk Bölgesine sınırsız erişim için müsade etmesini istedi.

Ülkenin Güney Asya ve İngiliz Milletler Topluluğundan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde Çin ile ilgili konuşma yaptı.

Lord Tarık Ahmed, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlalleri ile ilgili ikna edici delillere işaret etti. Ahmed, kültür ve dinin ciddi şekilde kısıtlanmış durumda olduğunu, zorla çalıştırma ve zorunlu doğum kontrolü ile ilgili güvenilir raporlar gördüklerini, inanılmayacak şekilde 1,8 milyon kişinin yargılanmadan gözaltında tutulduğunu bildirdi.

Devlet Bakanı Ahmed, Hong Kong'da Çin'in Ulusal Güvenlik Yasasını dayatmasının, Çin-İngiliz Ortak Bildirgesini ihlal ettiğini vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ahmed, Çin'i Hong Kong yargısının bağımsızlığına saygı göstermeye, Ortak Bildirgedeki hak ve özgürlükleri korumaya, Sincan'a sınırsız erişime müsade etmeye ve keyfi gözaltı uygulanan herkesi serbest bırakmaya davet etti.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki tepki çeken kamplar

Çin'de son senelerdeki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine dönük ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından büyük tepki çekiyor.

Çin, bu yerleri"mesleki eğitim merkezleri" olarak isimlendirse de uluslararası kamuoyu tarafından "yeniden eğitim kampları" olarak tanımlanan yerlerde BM verilerine göre en az 1 milyon kişinin tutulduğu düşünülüyor.

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğu, buralarda kaç kişinin olduğu ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğü konularında bilgi paylaşmıyor.

Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, mesleki, kültürel kurslar ve Çince dil eğitimi verdiğini öne sürdüğü kampların durumuna ilişkin net veriler paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin endişelere neden oluyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 2019'un Temmuz ayında, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara dönük muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısı yapan mektuba imza atmıştı.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını tekrarlarken, Çin şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine müsade etti.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak için bölgede serbest şekilde inceleme yapma isteklerini ise reddetti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Levent

Biz ne yapiyoruz?  

Mesut Sarp

Bu ilginc cagrıyi yapan İngiliz Milletler Topluluğundan Sorumlu Devlet Bakanı Tarık Ahmed. Hem Müslüman hemde Türk hükümeti bu cagrıyı yapmıyor! Uygur Türkleri zulüm altında kültür ve dinin ciddi şekilde kısıtlanmış durumda, zorla çalıştırma ve zorunlu doğum kontrolü ve 1,8 milyon kişi yargılanmadan gözaltında tutuluyor. Hem Müslüman hemde Türk hükümeti susuyor, neden?!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23