• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

CHP’li belediyede yolsuzluk iddiaları… Kaçak yapıları neden kimse görmüyor?

Yeniakit Publisher
2018-03-20 07:29:00 - 2018-03-20 07:33:41
CHP’li belediyede yolsuzluk iddiaları… Kaçak yapıları neden kimse görmüyor?

CHP’li belediyenin yönettiği Maltepe’de son dönemlerde kaçak yapılar dikkatlerden kaçmadı. Bir çok binada görünen kaçak katlara CHP’li belediyenin müdahale edip etmeyeceği merak konusu oldu.

Maltepe’de şikayet konusu olan kaçak çatı katları ile ilgili yaptığımız araştırma, ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten cinsten.

Maltepe’nin Cevizli, İdealtepe, Zümrütevler gibi merkez mahalleleri başta olmak üzere, Bakkalköy, Başıbüyük, Fındıklı gibi tüm mahallelerde kaçak çatı katına rastlamak mümkün.

PARAYI VEREN ÇATIYI KURUYOR MU?

Bazı mahallelerde aynı sokak içinde bile birçok kaçak çatı göze çarpıyor. Kimisi kuş gözü şeklinde dikkat çekmeyecek yapılar yaparken, kimisi ise çatı katlarını daireye dönüştürmüş durumda. Çoğunun plan tadilatı olmadan çatı katı yaptığı biliniyor. Balkonu kapatmak için bile belediyeden izin almak gerekirken, çatı katını devasa dairelere dönüştüren binlerce mülk sahibi, bu izni kimden alıyor? Yoksa ilçede ayyuka çıkan ve ‘Parayı veren çatıyı kuruyor’ şikayetleri doğru mu?

YAPI KONTROL, KONTROLDEN ÇIKMIŞ, ZABITA UYUYOR MU?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İlçede bu kadar kaçak çatı katının göz göre göre yapılması ve kimsenin buna ses çıkarmaması akıl alır gibi değil. Çatı katlarını fotoğraflarken, bir çatıda güpegündüz yapım çalışmasının olması bizim gözümüzden kaçmazken, zabıtanın ve yapı kontrol müdürlüğünün gözünden nasıl kaçar?. Yine bir kaçak çatının yapıldığı projede, çarpıcı bir fotoğraf göze çarpıyor. Projenin alt bölümünde ‘İstanbul Valiliği proje koordinasyon birimi tarafından okulumuz depreme karşı yeniden yapılıyor’ pankartı dikkat çekiyor. Ancak pankartın biraz üstünde kaçak çatı var!.

ALİ KILIÇ’TAN BU İŞLER GİZLENİYOR MU, YOKSA SÖZÜ MÜ GEÇMİYOR?

Maltepe’de bu kadar kaçak çatının olması, ‘Acaba tüm bu işlerden Belediye Başkanı Ali Kılıç haberdar ediliyor mu?’ sorusunu da akıllara getiriyor. Bu kaçak yapılarla ilgili belediyenin imar müdürlüğü, yapı kontrol müdürlüğü ve zabıta birimi gerekli önlemleri niye almıyor ve yaptırımda bulunmuyor? Bu kadar kaçak çatı katları başkandan gizleniyor mu? Yoksa Ali Kılıç’ın sözü mü geçmiyor? Yasal olmayan yollar mı devreye giriyor? İlçe kamuoyu tüm bu sorulara cevap arıyor.

İMAR KANUNU'NUN İLGİLİ MADDELERİ, KAÇAK ÇATILAR İÇİN NE DİYOR?

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılara ilişkin İmar Kanunu'nun İdari Müeyyideler Bölümü'ndeki 32. Madde ve 42. Madde uygulanmaktadır. Bu maddeye göre yapı sahibine tebligat yapılır. Tebligat süresi içerisinde yapı sahibi yapısını ruhsata uygun hale getirmezse, yapı tadil tutanağı tutulur ve kanuna göre para cezası verilir ve yıkım kararı alınır.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: flashaber.com.tr

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23