• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cezayir’in mücahidi ebediyete göçtü

Yeniakit Publisher
2019-04-26 15:08:00 -
Cezayir’in mücahidi ebediyete göçtü

O, Cezayir’e İslam tohumları eken düşünce adamıydı... Önce Fransızlar’a ardından da ülkedeki kukla yönetime karşı mücadele verdi. 1989’da Cezayir İslami Selamet Cephesi’ni (FIS) kurup seçimlerden birinci çıkınca askeri darbeyle zindana atıldı. Uzun yıllardır Katar’da yaşayan Abbas Medeni (88), önceki gece hayatını kaybetti.

İslam dünyasının önemli isimlerinden biri olan Abbas Medeni, önceki gece hayatını kaybederken ardından büyük bir miras bıraktı...

Uzun yıllardır kaldığı Katar’ın başkenti Doha’da birkaç gün önce mide ve tansiyon rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan Medeni kurtarılamadı. Cezayir’in Fransızlara karşı 1954’te başlattığı bağımsızlık savaşına katılan ve 8 yıl zindanlarda kalan Abbas Medeni, serbest kaldıktan sonra da ülkeye İslam tohumları ekmek için siyasi hayatın içine girdi.

Cezayir bağımsızlık mücadelesinden sonra İslamî mücadeleyi sürdürenlerle beraber düşünsel, sosyal ve siyasal arayışların çabası içinde olan Medeni, anayasal düzene geçişten sonra 1989’da Ali Bilhac ile birlikte Cezayir İslami Selamet Cephesi’ni (FIS) kurdu.

2003’te ülkeden ayrılmıştı

O dönemde 60 parti siyasi hayata atıldı. Bu partilerden farklı ve en önemlisi Abbasi Medeni ve yardımcısı Ali Bilhac tarafından kurulan İslami Selamet Cephesi’ydi (FIS). FIS, 1990’daki yerel ve 1991 sonlarındaki genel seçimlerin birinci turundan büyük bir başarıyla çıkmıştı.

Ancak genel seçimlerin ikinci turuna az bir süre kala asker, yönetime el koyarak partiyi kapatmış ve Medeni ile arkadaşlarını tutuklamıştı. Ordunun darbesi sonrasında Cezayir “kara dönem” diye anılan kanlı bir iç savaşa sürüklenmişti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Cezayir makamları 1997’de serbest bırakılan Medeni hakkında Eylül 2000’de ev hapsi cezası vermişti. Ayrıca Medeni ve Bilhac’ın seçme ve seçilme hakkı dahil herhangi bir siyasi faaliyette bulunmaları yasaklanmıştı. Ağustos 2003’te tedavisi için ülkeden ayrılma izni verilen Medeni, Malezya oradan da Katar’a geçmişti.

Medeni, İslam dünyasının ve insanlığın kurtuluşunu; Kur’an ve Sünnet merkezli düşüncenin ter, kan ve mürekkep üzerine inşa edilecek yükselişinde ve İslam Devletine ulaşılmasında görüyordu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük hayranlık besliyordu.

Prof. Dr. Yasin Aktay, Abbas Medeni’yi bir süre önce ziyaret eden isimlerdendi. Medeni, Aktay’a, dualarının Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için olduğunu ifade etmişti.

Medeni için dün Doha’da düzenlenen cenaze törenine Katar Emiri Şeyh Temim’in yanı sıra Arap dünyasının önde gelen alimleri ile farklı Arap ülkelerine mensup yüzlerce kişi katıldı.

Yakınlarına göre Medeni’nin naaşı, defin için Cezayir’e nakledilecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23