Onkolog Prof. Abdullah Büyükçelik, buzdolabı ve dondurucuların yaygın olarak kullanılmasının mide kanserini azalttığını söyledi.
Besinlerin tuzlanarak, salamura yapılarak ve konserve halinde tüketilmesinin kanser riskini arttırdığını belirten Büyükçelik, "Örneğin Japonlar, balıkları tütsüleyerek, tuzlayarak, salamura yaparak tüketir. Bu gıdalar, mide kanserine neden oluyor. Japonlara baktığımızda mide kanserinin son derece yaygın olduğunu görüyoruz. Yağdan zengin, kızartılan, kavrulan, ızgarada pişirilen etler, damak tadımıza hoş geliyor ancak yanan yağlar nedeniyle kanser riski var" ifadelerini kullandı.
Büyükçelik, dondurularak saklanan gıdalarda çok büyük sıkıntı olmadığını kaydederek sözlerine şunları ekledi: "Gıda saklamasıyla oluşan mide ve bağırsak kanseri, eskiden daha fazlaydı. Buzdolaplarının, dondurucuların yaygın olarak kullanılması, taze meyve ve sebze üretiminin artması, özellikle mide kanserini azalttı"