Bundan sonra soğan doğrarken gözleriniz yaşarmayacak!

Doğru püf noktalarını kullanmaya başladığınızda soğan doğramak kabusunuz olmaktan çıkacak.

11 Temmuz 2019 Perşembe 16:20
Bundan sonra soğan doğrarken gözleriniz yaşarmayacak!

Yapılan bilimsel çalışmalar soğanların; mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek enzimler salgıladığını kanıtlamıştır. Söz konusu bu enzimler soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor. Soğan soyulmaya başlandığında içerisindeki sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor. İşte, bu sebeple soğanlar göz yaşarmalarına yol açıyor. Soğanlar göz yakıyor olsa da yemeklerimizin olmazsa olmaz malzemelerindendir. Soğan doğrarken göz yaşlarına boğulsak bile bu şifa deposu gıdayı sofralarımızdan eksik etmeyiz. Peki, soğan doğrarken gözyaşlarına boğulma ihtimalini en aza indirmemiz mümkün mü? 

İşte, soğan doğrarken göz yaşarmalarının önüne geçmenin en pratik yolları!

Soğanın kabuklarını akan soğuk suyun yıkayabilirsiniz. Böylelikle enzimlerin daha azına maruz kalırsınız.

Soğanları keskin bir bıçakla keserseniz. Söz konusu enzimin hızlıca havaya karışmasını engellemiş olursunuz.

Soğanları kullanmadan en az 2 saat önce derin dondurucuya atın. Bu sayede enzimler yayılmayacaktır.

Soğanları soyarken en son kök kısmını soyarsanız gözleriniz daha az yanacaktır.

Soğan soymaya başlamadan önce yanınızda bir kibrit ya da mumu yakın. Ateş, gözlerinizi yakan bileşiklerin yayılmasını engelleyecektir.

 

Akit Youtube Kanalına Abone Ol

Haftanın Özeti

www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Haber Tarihi: 11 Temmuz 2019 Perşembe 16:20

YORUM YAZ

    Günün Özeti

    Günün Karikatürü

    19 Temmuz 2019