• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bezci’den 1,2 milyar $’lık enerji yatırımı

Yeniakit Publisher
2013-08-09 20:15:15 - 2013-08-09 20:16:05
Bezci’den 1,2 milyar $’lık enerji yatırımı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Adana Yumurtalık’ta 1,2 milyar dolarlık yatırımla termik santral kuruyor. 48 ay içinde üretime geçilmesi hedeflenen ve tamamlandığında 3 milyar dolarlık bir değere ulaşacağı öngörülen yatırımı değerlendiren ATO Başkanı Bezci, “Güven duyarak, istikrarın süreceğine inanarak ülkeme yatırım yapıyorum” dedi.

HALİL CÖMERT / İSTANBUL
Konut ve alışveriş merkezi sektöründeki yatırımlarıyla tanınan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci yeni yatırım alanı olarak enerjiyi seçti. Bezci, BESA GRUP olarak ithal kömür yakıtlı enerji santrali yatırımı yapmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na bir yıl önce başvuruda bulundu. Adana Yumurtalık İlçesi Sugözü mevkiinde toplam 841 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapımı planlanan İthal Kömür Yakıtlı Bezci Enerji Santrali’nin ilk etapta bir ünite olarak kurulup işletilmesi planlanıyor. İkinci etapta, 670 MWm/660 MWe kurulu gücünde ikinci bir ünite ilave edilerek santralin toplam 1340 MWm/1320 MWe kurulu gücüne yükseltilmesi öngörülüyor.
1,2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Kurulması planlanan üretim tesisinin toplam yatırım tutarının 1,2 milyar dolar olması bekleniyor. Santralde inşaat başlangıç tarihinden itibaren 48 ay içinde üretime geçilmesi hedefleniyor. Yıllık 8 bin saat çalışma süresi öngörülen santralin lisans süresi 49 yıl olacak. Santral tamamlandığında 3 milyar dolarlık bir yatırım değerine ulaşacağı öngörülüyor.
İTHAL KÖMÜR İÇİN ÖZEL
TAŞIMA SİSTEMİ
Yıllık ortalama 4 bin 950 GWh elektrik üretme kapasiteli olarak inşa edilecek santral için Güney Afrika, Rusya ve Güney Amerika’dan kömür ithal edilmesi planlanıyor. Deniz yoluyla taşınacak kömürler, bölgede kurulacak iskele sistemi sayesinde gemilerden özel konveyör sistemi ile santral sahasındaki stok alanına taşınacak. Santralde üretilen elektriğin serbest piyasada ikili anlaşmalarla ve PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) aracılığıyla enterkonnekte sisteme satılması planlanıyor.
BEZCİ: GÜVEN DUYARAK
ÜLKEME YATIRIM YAPIYORUM
ATO Başkanı Salih Bezci, bugüne kadar inşaat sektöründe gerçekleştirdikleri yatırımları enerji sektöründe sürdüreceklerini kaydederek, “Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, bir işadamı olarak, güven duyarak, istikrarın süreceğine inanarak ülkeme yatırım yapıyorum” dedi. Türkiye’nin elektrik tüketim talebinin yıllık yüzde 8 ila 10 arasında artış gösterdiğini belirten Bezci, Türkiye’nin gelecek yıllarda enerji darboğazına girmemesi için yeni yatırımların zorunlu olduğunu söyledi. Bezci, “Bütün çabamız gelecek kuşakların, çocuklarımız ve torunlarımızın aydınlık bir dünyada yaşaması için” dedi.
ENERJİ İTHALATI
CARİ AÇIĞI TETİKLİYOR
Türkiye’de 2012 yılı verilerine göre 767 santralden toplam 230 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini bildiren Bezci, elektriğin yaklaşık yüzde 50’sinin doğalgazdan elde edildiğini kaydetti. Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak, arz güvenliğini sağlamak ve bütçesini de kontrol altında tutmak zorunda olduğuna dikkat çeken Bezci, “Geçen yıl enerji ithalatı 60 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığının dörtte üçü enerji ithalatından kaynaklandı. Aynı şekilde enerji ithalatı cari açığı da tetikledi. Bu durumda elektrik üretimimizde doğalgaz dışındaki kaynaklara yönelmemiz gerekiyordu biz de kömür santrali kurmayı tercih ettik” dedi.
Bezci, kömür santrali inşa etme kararlarında, dünya kömür rezerv ömrünün petrol ve doğalgaza göre daha uzun süreli olmasının yanı sıra maliyet düşüklüğünün de etkili olduğunu söyledi. Bezci, Türkiye’de inşaat ve enerji yatırımlarına devam edeceklerini açıkladı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23