Petroldeki düşüşün yarısı akaryakıt fiyatlarına yansımış olsaydı benzin 4 liradan satılacaktı.
Akaryakıt piyasasında, 95 oktan benzinin litresi, 29 ay önceki fiyatlarına dönerken en yüksek değere ulaştığı 20 Haziran 2014’ten bu yana 55 litrelik depoyu doldurmanın maliyeti 45 lira, yılbaşından itibaren ise 35 lira ucuzladı.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının artması ve Türkiye’deki firmaların ücret politikalarının etkisiyle 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi, 20 Haziran’da zirve yaparak 5,16 liradan satılıyordu.
O günden sonra petrol fiyatlarındaki gerileme kısmen de olsa ülkedeki akaryakıta yansımaya başladı. Bundan 4 gün sonra başlayan düşüşlerin ve en son 4 gün önce gerçekleşen 8 kuruşluk ve ardından dün de 6 kuruşluk indirimin etkisiyle benzinin litre fiyatı 4,29 liraya geriledi. En yüksek fiyata ulaştığı 20 Haziran’dan bu yana geçen 6 ayda benzinin litresi, 88 kuruş ucuzladı.
ZAM GERİ ALINSIN
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, petrol fiyatında ortaya çıkan düşüşün yüzde 50’nin üzerinde olduğuna dikkati çekti ve “Firmalar, petrol fiyatındaki düşüşün yarısını yansıtmış olsalar bile benzinin litresinin bugün 4 liranın altına inmesi gerekirdi. Hiç değilse doğalgaz ile elektrik fiyatlarına yapılan zam geri alınsın” dedi.