• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbuğ'un işaret ettiği sivil mahkeme kanununu CHP de destekledi

Yeniakit Publisher
2020-02-15 08:38:00 - 2020-02-15 08:49:16
Başbuğ'un işaret ettiği sivil mahkeme kanununu CHP de destekledi

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un AK Parti'yi FETÖ'nün siyasi ayağı olmakla suçlarken kullandığı 2009'daki yasa değişikliğine CHP'nin de destek verdiği ortaya çıktı.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, 2009 senesinde çıkarılan askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasayı AK Parti'nin meclisten geçirdiğini hatırlatarak, iktidar partisinin FETÖ'nün siyasi ayağı olduğunu ileri sürmüştü. CHP çizgisindeki İlker Başbuğ'un, FETÖ'cülükle itham ettiği AK Parti cephesi, bu skandalın ardından kendisine bir takım sorular yöneltmiş, ünlü gazeteciler de konuya dahil olarak genelkurmay eski başkanına bir takım sorular sormuştu. Bunların hiçbirisine cevap veremeyen İlker Başbuğ'u zora sokacak yeni bilgiler ortaya çıktı. Sabah yazarı Kenan Kıran, sosyal medya hesabından bu iddiaya ilişkin tarihi bir gerçeği paylaşarak Başbuğ'un iddiasını çürüttü.

Kıran mesajında, "Başbuğ’un; 26 Haziran 2009 tarihinde darbeci askerlerin sivil mahkemede yargılanması yolunu açan yasanın FETÖ tarafından teklif edildiğine yönelik iddiasının tamamen gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu yasa 23 Haziran’da Deniz Baykal tarafından da gündeme getirilmiş" dedi.

Nuray Babacan'ın CHP'nin yasaya verdiği desteği gösteren haberini de paylaşan Kıran konuya ilişkin bir diğer mesajında ise Deniz Baykal'ın 23 Haziran 2009 tarihinde “Eğer, Türkiye'de 12 Eylül ile ilgili bir hesaplaşmayı, siyasi iktidar, gerekli, yararlı, doğru buluyorsa, elini tutan mı var? ‘’Anayasanın 15. maddesi var.' Değiştirme ihtiyacındaysan, getirirsin, değiştiririz” dediğini aktardı.

Deniz Baykal, 23 Haziran 2009 tarihinde AK Parti yönetimine yaptığı çağrıda şunları söylemişti:

"Eğer, Türkiye'de 12 Eylül ile ilgili bir hesaplaşmayı, siyasi iktidar, gerekli, yararlı, doğru buluyorsa, elini tutan mı var? Onun gereğini yaparsın. 'Anayasanın 15. maddesi var.' Değiştirme ihtiyacındaysan, getirirsin, değiştiririz. Askeri darbeyle ilgili hukuki takibat, bir hesaplaşma, Türkiye'yi bir askeri darbe arayışına sürükleyen ortamı tasfiye etme arayışı içindeysen, getir onun da gereğini yapalım"

Baykal yasa değişikliğinden sadece bir gün önce yani 25 Haziran 2009'da ise iktidara "İktidarın darbeyle hesaplaşmak gibi bir niyeti varsa ve önünde hangi engel bulunuyorsa, o engelin aşılması için yardımcı olacağımızı söylüyorum. Bu partimizin resmi, kurumsal ve uzun zamandır var olan tavrıdır" diye seslenmişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Adnan

İlker cesaretin varsa adam gibi siyaset yap istedigin partiden insanları orda burda satma bukadar adamdın çlıştıgın kurumun fetönün eline geçmesine neden engel olmadın

5432

ilker başbuğ hilmi özkök ışık koşaner paşalar tekrar yargılanmalıdır yurtta sulh konseyi soruşturma açılmalıdır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23