Ay çekirdeği hakkında neler biliniyor? Önemi çok büyük! 6 önemli sebep ne oluyor?
Ülkemizde oldukça fazla yetişen ve fazla tüketilen ay çekirdeği kuruyemişler arasında diğerlerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Günde düzenli olarak yarım avuç tüketildiği zaman insan vücuduna inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Fazla tüketilmesi ise vücuda zararlı olan bir besindir.
Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
-İçerisinde temel yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir.
-Özellikle kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
-Ay çekirdeği A ve E vitamini deposudur.
-Ayrıca bakır, çinko, demir ve lif içermektedir.
-İçerisinde bulunan aminoasitler sayesinde zihinsel ve ruhsal sıkıntılara iyi gelmektedir.
-Bulundurduğu E vitamini sayesinde iyi bir koruyucu olmaktadır. Vücudun gerekli olan E vitamini ihtiyacını da karşılamaktadır.
-İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu doğal olarak iltihaplanmalara karşı da korumaktadır.
-Ay çekirdeğinin bulunan bileşenler sayesinde kolesterolü düşürmektedir.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
-Ayrıca çekirdek bazı kanser riskini de azaltmaktadır.
-İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde vücuttaki hücresel hasarlara engel olmaktadır.
-Ay çekirdeğinin içerisinde oldukça çok magnezyum bulunmaktadır. Magnezyum eksikliği için kemiklerde ve vücudun daha birçok alanında hissedilmektedir. Magnezyum eksikliği için en ----etkili yöntem ise ay çekirdeğidir.
-Özellikle vücudun enerji üretmesini sağlamaktadır.
-Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlamaktadır.
-Bağırsakları harekete geçirdiği için kabızlığa karşı da iyi gelmektedir.
-Stresin, depresyonun, anksiyetenin azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca hafızanın da gelişmesine destek olmaktadır.
-Serotonin üretimini artırdığı için serotonin ise mutluluk hormonunu artırmaktadır. Bu sayede düzenli şekilde ay çekirdeği tüketen kişinin mutluluk hormonu artmaktadır.
-Tok tutucu olduğu içi ve kalorisi de az olduğundan diyet yapan kişiler için en iyi ara öğündür.
-Cilt eşitsizliğinin giderilmesini sağlamaktadır.
-İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde saç sorunlarına karşı da faydası bulunmaktadır.
Sinir sistemini düzenlemektedir.
Ay Çekirdeğinin Kullanımı Nasıldır?
Çok fazla tüketildiği zaman ciltte sivilcelenme ve yağlanma yapabilir.
Günlük yarım avuç yenilmesi yeterli olmaktadır.
Eğer imkanınız var ise çiğ tüketmeye özen gösterin. Çiğ tüketildiği zaman daha fazla faydası görülmektedir.
Özellikle yüksek tansiyonu olan kişiler tuzlu olanını kullanmaması gerekir.
Çekirdeği tüketmeniz için 6 sebep
Antiinflamatuar Özellikler
Ayçiçeği tohumları vücuttaki iltihaplarla mücadelede önemli rol oynayan antioksidanlar açısından zengindir. Çalışmalar, düzenli ayçiçeği çekirdeği tüketiminin, inflamasyon belirtilerini daha düşük seviyelere indirdiğini göstermiştir. Bu anti-inflamatuar etkinin büyük ölçüde ayçiçeği tohumlarında bulunan yüksek E vitamini içeriğinden kaynaklandığına inanılmaktadır.
Cilt Sağlığı
Araştırmalar, ayçiçeği tohumlarında bulunan yağ asitlerinin cilt kuruluğunun azaltılmasına ve genel cilt durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunduğunu göstermektedir. Ayçiçeği tohumlarını beslenme rutinine eklemek, kuruluk gibi sorunları gidererek sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olabilir.
1-Kalp Sağlığı
Ayçiçeği tohumları, özellikle kalp problemi riski taşıyan bireylerde daha iyi kalp sağlığıyla ilişkilendirilmiştir. Ayçiçeği tohumlarındaki magnezyum içeriği kan basıncını düşürmeye katkıda bulunabilirken çalışmalar, aynı zamanda LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşürülmesinde de potansiyel bir rol oynadığını göstermiştir. Kalp açısından tuzsuz çekirdeğin faydaları için günlük beslenmeye bu gıda eklenebilir.
2-Sindirim Sistemi
Ayçiçeği tohumları, dışkının bağırsaklardan geçiş süresini azaltarak ve dışkı hacmini artırarak kabızlıkla mücadeleye yardımcı olan lifle doludur. İki yemek kaşığı başına yaklaşık 2,4 gram lif içeren ayçiçeği tohumları, sindirimin düzenliliğini desteklemek için uygun bir besin takviyesi olabilir.
3-Kas Büyümesi
Protein açısından zengin olan çekirdeğin faydaları arasında kas gelişimine katkı sağlaması da bulunur. İki yemek kaşığı ayçiçeği çekirdeği 5 gram protein içerir, bu da ürünü günlük protein alımını ve kas gelişimini desteklemek için kolayca erişilebilen bir kaynak haline getirir.
4-Kilo Yönetimi
Ayçiçeği çekirdeğinin sindirim süresini uzatan ve tokluğu artıran yüksek lif içeriğinden dolayı kilo verme diyetlerine dahil edilmesi yaygındır. Ayçiçeği tohumları midenin boşalmasını geciktirerek açlığın azalmasına yardımcı olabilir ve daha uzun süre tok hissedilmesini sağlayarak kilo yönetimine yardımcı olabilir.
5-Kaygı ve Uyku Kalitesi
Ayçiçeği tohumları, stres azaltıcı ve rahatlamayı teşvik edici etkileriyle bilinen bir nörotransmitter olan serotonin üretiminde yer alan temel besin maddelerinden magnezyum ve triptofan açısından zengindir. Tuzlu çekirdeğin faydaları arasında serotonin sentezini kolaylaştırarak kaygıyı hafifletmesi ve uyku kalitesini artırması bulunur.
6-Beyin Fonksiyonu
Selenyum, kolin ve E vitamini yüklü ayçiçeği tohumları, beyin sağlığını destekleyen antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu bileşenler, optimal beyin hücresi fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur. Potansiyel olarak Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltırken hafızayı ve bilişsel süreçleri de geliştirir.