• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa TANAP için harekete geçti!

Yeniakit Publisher
2015-03-19 10:06:00 - 2015-03-19 11:12:07
Avrupa TANAP için harekete geçti!

Enerji politikalarında oyunun kuralını yeniden yazacak olan TANAP, AB’nin aklını başından aldı. AB Komisyonu, Türkiye’nin doğal bir enerji köprüsü ve merkezi olduğunu resmen deklare etti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic, “TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa’nın ihtiyacı olan gaz, güvenli bir şekilde taşınacak, proje bu açıdan çok önemli ve Avrupa Birliği için çok kritik” dedi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz boru hattı projesinin temellerinin atıldığı TANAP, şimdiden Avrupa Birliği'nin (AB) ilgi odağı oldu. TANAP'taki gelişmelere paralel olarak bu yarışta geri kalmak istemeyen AB'den peşi sıra hamleler gelmeye başladı. Ukrayna krizi yüzünden her fırsatta gaz vanasını kapatacağını açıklayan Viladimir Putin faktörüne karşı, TANAP, Avrupa için adeta can simidi olacak.

ENERJİ DİYALOĞU BAŞLATILDI

Avrupa Birliği, "Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu" için Türkiye'nin kapısını çaldı. Tarafların ilişkileri açısından kilit önem taşıyan enerji konusunda işbirliğinin geliştirilmesine karar verildiği belirtilen ortak deklarasyonda "Türkiye ve AB, enerji tedarik kaynaklarını güvence altına almaya, çeşitlendirmeye ve rekabetçi enerji pazarları oluşturmaya yönelik daha fazla işbirliği için çaba gösterecekleri" ifadesine yer verildi.

PROJE AB İÇİN ÇOK KRİTİK

Enerji Birliği'nden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, TANAP'ın Avrupa Birliği için çok kritik olduğunu söyledi. Sefcovic, şunları dedi: "TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa'nın ihtiyacı olan gaz, güvenli bir şekilde taşınacak, proje Avrupa Birliği için çok kritik. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye projeyi zamanında bitirecek, bu şevki üç ülkenin cumhurbaşkanlarında da görmek beni heyecanlandırdı."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE

Türkiye'nin Ortadoğu ve Hazar Bölgesi'ndeki enerji kaynakları ile AB enerji pazarı arasında doğal bir enerji köprüsü olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bu yönde gelişmesinin iki tarafın da menfaatine olacağı kaydedildi. Bu ifadeler, AB enerji politikalarında Türkiye'nin merkez ülkelerden biri olacağı şeklinde yorumlandı.

BAKAN SEVİYESİNDE KATILIM

Açıklamaya göre, Türkiye ve AB yetkilileri yılda en az bir kez olmak üzere bakan seviyesinde Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantıları yapma kararı aldı. Bir sonraki toplantıda doğalgaz, elektrik, nükleer enerji, yenilenebilir enerji gibi özellikle BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın Paris'te gerçekleştirilecek toplantısına hazırlık mahiyetinde iklim değişikliği konuları ele alınacak.

TANAP VE TÜRK AKIMI'NI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP'ın, AB arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yüksek düzeyde enerji diyaloğu başlatma çağrıları oldu, bugün itibarıyla Türkiye bu diyaloğu resmi kanallar ile başlatıyor. AB'nin Rusya ile problemini çözmeye çalışırken Türkiye ana unsur olmayacak. Türk Akımı da AB için olan bir projedir. Türk Akımı da TANAP yerine geçecek bir proje değil, TANAP'ta yüzde 30 ortaklığımız var."

DOĞALGAZ İNDİRİMİ CEBE YANSIYACAK

Taner Yıldız, Gazprom'un yaptığı doğalgaz indirim oranına ilişkin, "Anlaşmayı sağlayan biziz. İndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" dedi. İndirimin doğalgaz fiyatlarına ileride yansıyacağını belirten Yıldız, Türkiye'nin zaten AB ülkeleri arasında en ucuz doğalgaz, sanayi ve meskende ise en ucuz elektrik kullanan ilk 5 ülke arasında olduğunu hatırlattı.

AVRUPA KALKINMA BANKASI DA SIRADA

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Riccardo Puliti, TANAP yatırım yapmak istediklerini ifade ederek, hissedarlardan böyle bir talep geldiği taktirde finansal destek sağlayabileceklerini söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun AB Enerji Birliği'nin gaz tedarikçilerini ve yollarını çeşitlendirme amaçlarına hizmet ettiğini belirten Puliti, şöyle konuştu: "Enerji Birliği hem gaz rotasını hem de tedarikçilerini çeşitlendirme amacıyla hareket ediyor. Hazar Bölgesi'ndeki ülkelerin gazı bu boru hatlarıyla Avrupa'ya taşınacak. Türkiye üretici ülke Azerbaycan ve tüketici taraf Avrupa arasında bir geçiş oluşturacak. Güney Gaz Koridoru bu anlamda, Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiasını daha da ileriye taşıyacak bir proje."

TANAP'IN GETİRDİKLERİ

TANAP ile 1.850 kilometrelik boru hattının, Türkiye'nin en doğusundan batısına yol alarak, 20 kentten, 67 ilçeden, 600 köyden geçmesi planlanıyor. Proje ile Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor.

 

(Yeni Şafak)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23