Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), kuruluşunun 144. yılını "Vergi ve Ali Bahar Özel Ödülleri Töreni" ile kutladı. İş dünyasının zirvesini bir araya getiren törende, kentin kronikleşen trafik sorunu ve küresel ekonomik riskler masaya yatırıldı. ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın hızla artan nüfusuna dikkat çekerek, ulaşımda denizden daha fazla faydalanılması gerektiğini vurguladı.
Antalya’nın 25 yıl içinde turist sayısını 3 milyondan 17 milyona çıkardığını hatırlatan Hacısüleyman, altyapının bu hıza yetişemediğini belirtti. Özellikle yaz aylarında durma noktasına gelen trafik için radikal bir öneride bulunarak şunları kaydetti:
"Göç alan bir şehiriz. Fakat şehrimizi düzenlerken bu kadar trafik yoğunluğunu hiç düşünmemiştik. Antalya için istediğimiz şu; ilçeler ve şehir merkezi arasında denizimizi sadece yüzmek için kullanmayalım, serinlemek için kullanmayalım. Deniz trafiğimizi arttırarak, karayolu sıkışıklığımızı bir şekilde azaltalım"
Bu projenin yerel yönetim bütçelerini aşabileceğini ifade eden Hacısüleyman, devlet desteğiyle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dünya genelindeki gerilimlerin ticaret savaşlarından askeri müdahalelere evrildiğini söyleyen Hacısüleyman, artan enerji maliyetlerinin Antalya’nın can damarı olan tarım, turizm ve sanayiye doğrudan yansıdığını ifade etti:
"Şu anda bölgemizde cereyan eden savaş, huzursuzluk, türbülans, gerilim adına ne derseniz deyin bizleri de etkiliyor. İnşallah kısa sürede ateşkes sağlanır ve ekonomiyi etkileyen bazı konulara tekrar çözüm üretme şansımız olur. Ama görünen şu ki, ticaret savaşları olarak başlayan, gümrük tarifeleriyle başlayan gerilimler bugün askeri müdahalelere yol açtı ve şu an da dünya ekonomisinde jeopolitik riskler giderek artıyor"
Özellikle gübre ve yakıt fiyatlarındaki artışın hem sofradaki gıda fiyatlarını hem de turizm paketlerini pahalılaştırdığını belirten Başkan, turizmdeki ağırlığa vurgu yaptı:
"Antalya turistik bir kent. Ana lokomotifi ihracat gelirleri 18 milyar dolarla ülkemizdeki başkent ve lokomotif üretici durumdadır. Türkiye'nin 150 milyon gecelemelik bir turist kapasitesi var. Bunun 95 milyonu Antalya'da gerçekleşiyor. Yani turizmin yüzde 63'ü Antalya'da gerçekleşiyor."
Törene katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ATSO’nun Avrupa standartlarında hizmet verdiğini belirterek iş dünyasını uyardı. Küresel daralmanın kapıda olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu şu değerlendirmeyi yaptı:
"Reel sektör olarak özellikle nakit akışını çok daha iyi yönetmemiz gerekiyor. Bilançolarımızda döviz cinsinden borç-alacak dengesinde de dikkatli olunması gerekiyor"
AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da kentin sadece bir tatil destinasyonu değil, aynı zamanda küresel bir diplomasi ve bilim merkezi haline geldiğini ifade etti. Antalya Diplomasi Forumu ve Uluslararası Uzay Kongresi gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını belirten Çavuşoğlu, kentin ekonomik dürüstlüğüne şu sözlerle dikkat çekti:
"Antalya sadece kazanan bir şehir değildir. Kazandığının karşılığını ülkesine fazlasıyla ödeyen bir şehirdir. Ve vergi kaçakçılığının en düşük olduğu illerden bir tanesidir Antalya."
Konuşmaların ardından, ekonomiye değer katan iş insanlarına ve kurumlara ödülleri takdim edildi.