• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ATO'dan konkordatoda Avrupa modeli önerisi

Yeniakit Publisher
2019-07-30 11:49:36 -
ATO'dan konkordatoda Avrupa modeli önerisi

ATO Başkanı Gürsel Baran: - "Konkordato konusunda düzenleme yapıldı ama birtakım eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Avrupa'da uygulanan modeli önermek istiyoruz" - "Avrupa'daki uygulamada mal varlığının karşılığı olarak devlet, konkordato talebinde bulunanın borçlarını ödüyor. Alacaklılar mağdur olmadığı gibi piyasa işleyişi de normal şekilde devam ediyor"

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, konkordato konusunda düzenleme yapılmasına karşın birtakım eksiklikler olduğunu ve bu konuda Avrupa modelini önerdiklerini belirterek, "Avrupa'daki uygulamada mal varlığının karşılığı olarak devlet, konkordato talebinde bulunanın borçlarını ödüyor. Alacaklılar mağdur olmadığı gibi piyasa işleyişi de normal şekilde devam ediyor." ifadesini kullandı.

Odadan yapılan açıklamada, Başkan Baran'ın konkordato konusundaki değerlendirmelerinin bazı internet sitelerinde eksik ve yanlış anlaşılmaya müsait bir şekilde yer aldığı bildirildi.

Konkordatonun sadece ilan eden firmayı değil, bu firmanın borçlu olduğu firmaları da etkilediğine dikkati çeken Baran, "Bu durumda olan üyelerimiz var ve genel algı konkordato ilan eden şirketin yöneticilerinin, bu ilanın ardından rahatladığı ancak alacaklı şirketlerin sıkıntı çektiği yönünde." değerlendirmesini yaptı.

Konkordato sürecinin 3 aydan 2 yıla kadar devam ettiğine ve alacaklarını tahsil edemeyen şirketlerin iflasın eşiğine geldiğine dikkati çeken Baran, şunları kaydetti:

"Konkordato ilan eden iş adamı villasında oturmaya, lüks aracına binmeye devam ediyor. Bizdeki konkordato uygulamaları ilan edene yararken piyasayı olumsuz etkiliyor. Konkordato konusunda düzenleme yapıldı ama birtakım eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Avrupa'da uygulanan modeli önermek istiyoruz.

ÖNE ÇIKAN VİDEO

Avrupa'da konkordato ilan eden bir firma, eğer konkordato talebi kabul edilirse, devlet firmanın tüm mal varlığına yani dükkanına, arabasına, evine el koyarak, borçlarını üstleniyor, şirket sahibini de asgari ücretle maaşa bağlıyor. Mal varlığının karşılığı olarak devlet borçlarını ödüyor. Alacaklılar mağdur olmadığı gibi piyasa işleyişi de normal şekilde devam ediyor. Konkordato süreci sonunda şirket bilançosunu borçlarını kapatmışsa malları iade edilerek süreç tamamlanıyor. Böylece hem suistimallerin önüne geçilmiş oluyor hem de bir şirket yüzünden onlarca şirket zor durumda kalmıyor."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23