• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Türkiye-Arnavutluk askeri iş birliği anlaşmasını onayladı

Yeniakit Publisher
2020-05-11 14:06:26 -
Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Türkiye-Arnavutluk askeri iş birliği anlaşmasını onayladı

Arnavutluk Cumhurbaşkanlığı: - "Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkemizin Silahlı Kuvvetlerine doğrudan katkısıyla Arnavutluk Cumhuriyeti ile istikrarlı ilişkileri destekleme iradesini yansıtmaktadır"

TİRAN (AA) - Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Arnavutluk ile Türkiye arasında imzalanan mali ve askeri iş birliği anlaşması ile mali yardıma ilişkin uygulama protokolünü kapsayan ve geçen ay Arnavutluk Meclisinde onaylanan yasaya ilişkin kararnameyi onayladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkemizin Silahlı Kuvvetlerine doğrudan katkısıyla Arnavutluk Cumhuriyeti ile istikrarlı ilişkileri destekleme iradesini yansıtmaktadır." ifadesi kullanıldı.

"Arnavutluk Bakanlar Kurulu ile Türkiye Hükümeti arasında imzalanan mali ve askeri iş birliği anlaşması ile mali yardıma ilişkin uygulama protokolü", 23 Nisan'da Arnavutluk Meclisi tarafından onaylanmıştı.

Yasa, resmi gazetede yayımlanmasından 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Arnavutluk Bakanlar Kuruluna göre, mali yardım protokol anlaşması, Arnavutluk'un Türkiye Cumhuriyeti ile istikrarlı iş birliği ve dostluğu çerçevesinde askeri iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ve Arnavutluk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla teklif edilip imzalandı.

ÖNE ÇIKAN VİDEO

İş birliği anlaşması, birkaç yılda tahsis edilecek mali yardımın sağlanmasına ilişkin ilkeleri ortaya koymayı ve özellikle Türkiye'den mümkünse yüzde 100 yerli üretim yapan firmalardan, askeri amaçlarla mal ve hizmet alımını da amaçlıyor.

Uygulama protokolü, Türkiye'nin iç kanunlarıyla yıllık bütçesi çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından Arnavutluk Bakanlar Kuruluna tahsis edilecek mali yardımın uygulama ilkelerini oluşturmayı hedeflemektedir.

Anlaşma ve protokol, Arnavutluk Savunma Bakanı Olta Xhaçka tarafından 6 Eylül 2019'da Arnavutluk'un başkenti Tiran'da ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından 11 Kasım 2019'da Ankara'da imzalandı.

Türkiye ile Arnavutluk'un savunma bakanlıkları arasında Şubat 2020'de de Savunma İş Birliği Planı imzalandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23