• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arakanlılara anlamlı destek

Yeniakit Publisher
2013-11-14 21:43:43 - 2013-11-15 07:45:21
Arakanlılara anlamlı destek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu’nun ziyareti kapsamında geldiği Myanmar’daki temaslarına başladı. Bakan Davutoğlu, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile başkent Naypidav’da bir araya geldi.

NAYPİDAV - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği  Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu’nun ziyareti kapsamında geldiği Myanmar’daki temaslarına başladı. Bakan Davutoğlu, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile başkent Naypidav’da bir araya geldi. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.              

Edinilen bilgiye göre, temas grubunun ziyaretine ilişkin detayların ele alındığı görüşmede, Myanmarlı yetkililerle yapılacak temaslarda dile getirilecek ana mesajlar üzerinde duruldu.  İkili görüşmenin ardından, İİT Rohingya Temas Grubu üyelerinden Malezya, Endonezya, Cibuti, Mısır, Suudi Arabistan ve Bangladeş’ten üst düzey yetkililerin de katılımıyla koordinasyon toplantısı düzenlendi. 

İİT Rohingya Temas Grubu’nun ziyareti kapsamında Myanmar’a gelen Davutoğlu, başkent Naypidav’da Myanmar Tarım ve Sulama Bakanı Myint Hla ile bir araya geldi. İki bakan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Myanmar’a hibe edilen 4 traktör ile ekipmanlarının teslimi için düzenlenen törene katıldı. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Myanmar’ı ikinci kez ziyaret ettiğini hatırlatarak, Türkiye ile Myanmar arasındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, “Türkiye ile Myanmar coğrafi olarak birbirine uzak ülkeler olsalar da bu durum bir engel teşkil etmiyor çünkü bizim kalplerimiz yakın” dedi. Türkiye’nin geçen yıl Myanmar’a ilk kez büyükelçi atadığını, kendisinin de daha sonra bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Davutoğlu, ikili ilişkilerde yeni bir dönemi başlatma kararı aldıklarını belirterek, “Myanmar ile stratejik ilişkiler kurmak bizim için stratejik bir karar” dedi.

MYANMARLI BAKANI TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ

Türkiye’nin tarımsal üretimde dünyada yedinci sıraya geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, tarım alanındaki deneyimleri Myanmar’la paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) başarısına değinen Davutoğlu, Myanmarlı bakanı Türkiye’ye davet ederek, bu başarıyı yerinde görmesi tavsiyesinde bulundu. 

ARAKAN’A YARDIMLAR İÇİN TÜRK HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR

Myanmar Tarım Bakanı Hla da Türkiye’nin ülkesine verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, “Özellikle Arakan eyaletinde yaşadığımız zorluklarla ilgili olarak Türk hükümetinin büyük yardımı oldu. Bunun için minnettarız” diye konuştu.    
          
TİKA’nın traktör hibe törenine Davutoğlu’nun bizzat  katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Hla, tarım ve sulama alanında Türkiye’nin desteğini istedi.     
         
Tören sırasında Davutoğlu, Myanmar’a hibe edilen traktörler ile ekipmanların teslim evrakını tevdi etti. Myanmarlı Bakan Hla da Davutoğlu’na teşekkür mektubunu sundu. İki bakan, törenin ardından ekipmanların bulunduğu alana geçti. Davutoğlu, burada traktörlerin anahtarlarını Myanmarlı bakana teslim etti.            
Öte yandan, Türkiye’nin yanı sıra temas grubu üyeleri Malezya, Endonezya, Mısır, Cibuti, Suudi Arabistan ve Bangladeş’ten temsilcilerin yer aldığı heyet, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu eşliğinde, Myanmar parlamentosunu ziyaret etti. Heyet, burada Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Arakan eyaleti milletvekilleriyle bir araya geldi.       
       
Daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı’na geçen heyet, Myanmar Devlet Başkanı Yardımcısı ve Arakan Eyaleti Barış, İstikrar ve Kalkınma Uygulamaları Merkez Komitesi Başkanı Dr. Sai Mauk Kham tarafından kabul edildi. 
   
DAVUTOĞLU, MYANMARLI MUHATABI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Davutoğlu, Naypidav’daki temasları kapsamında Myanmarlı mevkidaşı Wunna Maung Lwin ile de görüştü. Dışişleri Bakanlığındaki görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23