• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Almanya’dan PKK itirafı

Yeniakit Publisher
2020-07-11 07:44:00 -
Almanya’dan PKK itirafı

Almanya iç istihbarat birimi BfV, 2019 raporunu paylaştı. 377 sayfalık raporda terör örgütü PKK’nın 14 bin 500 üyesiyle “yabancı aşırı hareketler” arasında en büyük grubu oluşturduğu belirtiliyor. PKK yandaşı derneklerin çatı örgütü NAV-DEM geri plana çekilirken KON-MED ismi öne çıkmaya başlamış.

Almanya iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), 2019 yılı raporunu paylaştı. 377 sayfalık raporda Türkiye’yi hedef alan örgütün Almanya’daki faaliyetleri ve üye sayıları konusunda itiraf gibi bilgilere yer verildi. Rapora göre PKK, ülkede 14 bin 500 üyesiyle yabancı aşırı hareketler arasında en büyük grubu oluşturuyor. Son 3 yıldır PKK’nın Avrupa’da terör örgütü algısını kırmak için çeşitli isim değişiklikleri yaptığına dikkat çekilen raporda, PKK etkisindeki derneklerin çatı örgütü olarak görülen NAV-DEM’in geri planda kaldığına işaret edilerek, yeni kurulan KON-MED’in örgütün faaliyetlerinde öne çıkmaya başladığı belirtildi.

Katılımcı azalıyor

Raporda son dönemde PKK etkinliklerine katılımda azalma yaşandığı da belirtiliyor. Raporda, 16 Şubat 2019 Strazburg’da (Fransa) PKK elebaşı Öcalan’ın tutuklanmasının 20. yıldönümünde 7 bin terör örgütü taraftarı bir araya gelirken, 2018’de 11 bin kişi bir araya geldiği vurgulandı. 23 Mart 2019’da Frankfurt am Main’de (Hessen) 25 bin kişinin bir araya geldiğine işaret edilen raporda, 21 Eylül 2019 Maastricht’te (Hollanda) terör örgütü yandaşlarının 7 bin kişiyle eylem yaptıkları aktarıldı.

Bir yılda 16 milyon euro

Raporda terör örgütünün 2019 yılında Almanya’da 16 milyon Euro topladığı, bu rakamın geçen yıla göre daha fazla olduğu belirtildi. Yine raporda PKK’nın geçen sene Avrupa genelinde topladığı paranın ise 25 milyon Euro’yu geçtiği bilgisi yer aldı. PKK’nın son dönemde Almanya’da özellikle “gençleri endoktrine ederek silahlı mücadele için yanına çekmeye çalıştığına” dikkat çekilerek, bu çabaların Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekatı ile birlikte arttığı vurgulandı.

280 kişi PKK’ya katıldı

Raporda Haziran 2013’ten bu yana en az 280 kişinin PKK’ya katılmak için Almanya’dan, Türkiye’nin güneydoğusuna, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’ye gittiği bilgisi paylaşılırken, bunlardan en az 23’ünün bölgede öldüğü, 135’inin ise tekrar Almanya’ya döndüğü belirtildi. 2019 yılında, PKK’ya katılmış olan en az 4 Alman vatandaşının çatışmalarda hayatlarını kaybettiği belirtilen raporda, “Bunlar, Almanya’dan kişilerin, gerçekten de askeri olarak eğitildikleri ve çatışmalarda kullanıldıklarını ispatlıyor” ifadelerine de yer verildi.

FETÖ’den tek satır yok

Geçen yılki raporda MİT’e çalıştığı öne sürülerek hedef gösterilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bu yılki raporda yer almadı. İsmailağa Cemaati, Erbakan Vakfı, Milli Görüş, Milli Gazete, Saadet Partisi, Ülkücü Hareket ve Türk Hizbullahı’nın yanısıra Furkan Cemaati hakkında bilgilere de yer verilen raporda, Almanya’yı ikinci vatan ilan eden FETÖ’nün faaliyetlerinden bahsedilmemesi ise dikkat çekti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

MİT hedef gösterildi

Raporda Milli İstihbarat Teşkilatı da hedef gösterildi. MİT’in Almanya’da hem açık kaynaklardan bilgi topladığı, hem de örtülü casusluk faaliyetleri yürüttüğü öne sürüldü. Almanya’daki Türkiye kökenli toplumun büyüklüğüne, Türk örgütlerinin ve diplomatik temsilciliklerinin sayıca çok olduğuna dikkat çekilen raporda, bunun MİT’in istihbarat faaliyetleri lehine bir ortam sağladığı iddia edildi.

Yenişafak

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Misafir

Almanyanın Fötöden haberleri yokmuş Fötö mason şeytana tapan,özel clup kurmuş örümcek agı sinir damarı beyin iletişimi gibi Oraya üye olmadan kimse siyasete,patronluga,hicbir yere giremez Hicbir yere gelemez harac misali girip gibi Düşmanları belli agaları belli söz edemez

Misafir

Pkk nın 16 milyonu kayıt lı olanı kayıtsız olanı kara para dan niye ses yok Ya fetönün parası bunun birde kara parası var AB bundan söz etse dünya yerinden oynar Kendilerini şikayetmi etsinler Almanlarda bir deyim var Uyuyan köpekleri niye uyandıralım Diye gerisini siz düşünün
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23