• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’ye aktarılacak Ar-Ge fonunu Türkiye’den bilim insanları kullanacak

Yeniakit Publisher
2019-11-18 12:10:00 -
AB’ye aktarılacak Ar-Ge fonunu Türkiye’den bilim insanları kullanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin gelecek sene için yaklaşık 80 milyon euroluk bir kaynağı Avrupa Komisyonuna aktaracağını belirterek, “Bu kaynağı, sanayici ve akademisyenlerimizin talepleri doğrultusunda kullanacağız." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programlarından Türkiye’nin hak ettiği kaynağı alabilmesi amacıyla yeni bir destek mekanizması kurgulandı. Türkiye’ye özel bu modelle, Ufuk 2020 Programı’nda başarılı olmuş ancak programın bütçe kısıtı nedeniyle destek imkanı bulamamış KOBİ’lerin projelerine destek sağlanabilecek.

Havuzdaki para Türkiye’ye

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin her yıl aktardığı kaynağın geçmişte başka ülkelerin projelerini desteklemek amacıyla da kullanılabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Katma değeri yüksek olmasına rağmen zaman zaman projelerimiz bütçe kısıtı sebebiyle fonlardan yararlanamıyordu. Biz bu gidişatı değiştirmek istedik. TÜBİTAK, muhataplarıyla yoğun bir müzakere yürüttü. Günün sonunda istediğimizi aldık. Bundan böyle havuza koyduğumuz para, sadece ülkemizden başvuruda bulunan projeleri desteklemek için kullanılacak. Avrupa Komisyonunun ilk defa böyle bir uygulamaya imza atması oldukça önemli.

80 milyon euroluk kaynak

Varank, Türkiye’nin gelecek sene için yaklaşık 80 milyon euroluk bir kaynağı Avrupa Komisyonuna aktaracağını belirterek, “Bu kaynağı, sanayici ve akademisyenlerimizin talepleri doğrultusunda kullanacağız. Bu sayede KOBİ’lerimizin AB projelerinde yetkinlik kazanmalarına yardımcı olabilecek, yurt içindeki akademisyenlerimizin stratejik projelerini en iyi şekilde destekleyebilecek, ülkemiz araştırmacılarının Avrupa Ortak Girişimi’nden daha aktif faydalanmalarını sağlayabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23