• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD, İsrail için Ortadoğu’yu kaosa sürüklüyor

Yeniakit Publisher
2019-05-20 11:04:00 - 2019-05-20 12:39:18
ABD, İsrail için Ortadoğu’yu kaosa sürüklüyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Siyonist İsrail’in güvenliğini artırmak amacıyla Ortadoğu’yu kaosa sürüklüyor. Güvenlik kaygıları yaşayan Türkiye’nin ardından Irak da Rusya’dan S-400 alma kararı aldı. Peki, Türkiye ve Irak’ın Rusya’dan S-400 alma kararını uzmanlar nasıl değerlendiriyor?

 Murathan Seyitoğlu  yeniakit.com.tr 

Uluslararası ilişkiler uzmanları, konuya ilişkin Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi için dikkat çeken değerlendirmelerde bulundular.

“Irak, yaşanabilecek olumsuzluk karşısında tarafsız kalmak isteyecektir”

Irak’ın S-400 satın alma kararının Amerika Birleşik Devletleri’nin bölge politikalarından kaynaklandığına dikkat çeken ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Başdanışmanı Prof. Dr. Sencer İmer, “S-400’ler, F tipi uçakların geçişini ve havadan yapılabilecek her türlü saldırıyı engelleme kapasitesine sahip olmalarıyla öne çıkıyor. Irak, bölgede yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluk karşısında tarafsız kalmak isteyecektir. Yakın gelecekte İran’a ya da Türkiye’ye gerçekleşebilecek bir saldırıda kendi topraklarının ve hava sahasının kullanılmasını istemeyen Bağdat yönetimi, böyle bir çözüm bulmuştur.” dedi.

“ABD, terör örgütü PYD’ye hava desteği sağlayacak”

Ortadoğu’da yaşanan Suriye merkezli güvenlik sorunuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan İmer, şöyle konuştu:

“Benzer bir güvenlik tehdidi Suriye Krizi’nde de bulunmaktadır. Suriye’de rejime karşı taarruza geçmek üzere hazır bulunan terör örgütü PYD güçleri, olası taarruzda hava desteğine ihtiyaç duyacaktır. Tahmin edileceği gibi, bu hava desteğini ABD sağlayacaktır. Uçaklar ise büyük olasılıkla Irak’ta bulunan üslerden kalkacaktır. Buna karşılık Bağdat yönetimi, Suriye’ye yapılacak taarruzda ABD’nin destekçisi olmak istememektedir. Dolayısıyla Irak Hükümeti’nin aldığı S-400 kararının temelinde güvenlik kaygıları bulunmaktadır. ABD’nin uluslararası sistem üzerindeki hegemonyası, tüm ülkeleri rahatsız etmektedir. Amerikan hegemonyası karşısında tesis edilmeye çalışılan güç dengesinde ise S-400’ler önemli bir rol oynayacaktır.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Bağdat’ın S-400’le ilişkin kararı Soğuk Savaş’ın bir sonucudur”

Her ne kadar Irak Parlamentosu farklı aktörlerden oluşsa da mevcut hükümet, İran’a yakın isimlerle dikkat çekmektiğini ifade eden Osmangazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yetim, “Mukteda Es-Sadr’ın etkisinden dolayı ülkedeki ABD karşıtlığı da güçlüdür. Nitekim Bağdat’ın S-400’lere ilişkin kararı da bölgede ABD ile İran arasında yaşanan Soğuk Savaş’ın bir sonucudur.” değerlendirmesinde bulundu.


S-400’lerin alımını engellemek amacıyla ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı ziyarete de değinen Yetim, “Bu ziyaretin amacı Irak’ın S-400’ler konusunda bir adım atmasının engellenmesine yönelikti. Pompeo’nun ziyareti sonrasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de Irak’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Dolayısıyla Irak, ABD ve İran arasında önemli bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. S-400’lere dair karar da bu rekabetin yansıması şeklinde yorumlanabilir.” dedi.

“Türkiye ve Irak, S-400’ler konusunda farklı konumdadır”

Osmangazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Yetim, sözlerini şöyle tamamladı:

“İran’ın Irak üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu açıdan S-400 hamlesi, İran’ın Irak aracılığıyla uluslararası topluma verdiği siyasi bir mesaj olarak değerlendirilebilir. Türkiye ve Irak, S-400’ler konusunda farklı konumdadır. Türkiye’nin tehdit algısı, tamamen ulusal güvenliğiyle ilgilidir. Irak’ın kararı ise bölgesel ve küresel anlamda ortaya çıkan güç mücadelelerinin önemli bir sonucudur.”

“Türkiye, güvenlik kaygılarından dolayı Rusya’dan S-400’leri alıyor” 

Ankara’nın askeri ve stratejik açıdan hava savunma sistemine ihtiyaç duyması nedeniyle Rusya’dan S-400’leri satın alma yoluna gittiğini hatırlatan Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Engin Oba, “Benzer bir şekilde Irak’ın almış olduğu karar da güvenlik kaygılarından kaynaklanmaktadır.Sınır komşusu olan iki ülke de benzer tehditler altındadır. Söz konusu tehditlerin önlenmesi amacıyla alınmış bu karar, iki tarafın da çıkarlarına uygundur. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret de ikili ilişkilerdeki olumlu havanın göstergesidir.” şeklinde konuştu.

“ABD İsrail’in güvenliği için Ortadoğu’da harekât alanını yeniden şekillendirmektedir”

BM Eski Askeri Danışmanı Ediz Ekinci ise, İsrail merkezli bir değerlendirmede bulunarak, “ABD İsrail’in güvenliği için Ortadoğu’da harekât alanını yeniden şekillendirmektedir. DEAŞ, PKK/PYD terör örgütü ile Suriye şekillendirildi ve devam ediyor, Golan Tepeleri konusu bu şekillendirmenin en göze batan şekli. İran’ı bölgeden çıkarmak isterken askeri/siyasi araçların bir karışımını uyguluyor. Rusya’ya rağmen İsrail’le birlikte, askeri olarak İran’ı vuruyor. Yani burada Rusya ile bir ödünleşme de söz konusudur. İran’ı kendi topraklarında askeri/siyasi olarak etkisiz hale getirmek ve İsrail’in etki ve ilgi sahasından irtibatını kesmek için Körfez’de ve Irak’ta askeri gücünü yeniden tertipleyip bir sıklet merkezi oluşturmak istiyor.” açıklamasında bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23