Başbakan Erdoğan’ın “iktidarı kaybetme pahasına yapacağız” sözleriyle gündeme getirdiği kentsel dönüşümün üçüncü dalgasında, 45 ilde 335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımı yapılacak. İstanbul Kartal ve Ankara Sincan’daki riskli 8 bina, ilk kez tamamen Türk ekiplerin gerçekleştireceği kontrollü patlatmayla yıkılacak.
Tören kapsamında, canlı bağlantı yapılarak 45 ildeki riskli binaların yıkımına aynı anda başlanacak. Yıkımlar, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van, Yalova’da gerçekleştirilecek.
YIKILACAK KAMU BİNALARI
Dönüşümün üçüncü dalgasında 90 bin bağımsız bölümün yanı sıra 335 kamu binası yıkılacak. Bu çerçevede Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim, Milli Savunma ve Sağlık bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara kazma vurulacak.
Farklı illerde yıkılacak kamu binaları arasında emniyet müdürlüğü ile polis merkezi binaları, uçak hangarı, misafirhane, karargah da bulunuyor.
ANKARA VE İSTANBUL’DA
PATLATMALI YIKIM
İstanbul Kartal ve Ankara Sincan’daki yıkımlarda, emülitli patlatma yöntemi kullanılacak. Diğer illerdeki uygulamalar ise iş makineleriyle yapılacak. Ankara Sincan’da Güneşevler sitesindeki 11 katlı 4 blok ile İstanbul Kartal’da Tüm Emek İş Sitesi’ndeki 13 katlı 4 blok, kontrollü patlatmayla yıkılacak. Kartal’daki yıkımda 500 kilogram patlayıcı ve 10 bin elektriksiz kapsül kullanılacak. Binalar, zayıflatma işlemi uygulanarak patlatmaya hazır hale getirildi. Duvarlar kırılarak kolonlar ortaya çıkarıldı. Daha sonra binaların zeminleri ve katlarındaki kolonlarda delikler açılarak patlayıcılar yerleştirildi.
TAMAMEN “TÜRK İŞİ” OLACAK
Üçüncü dalgadaki yıkımlar, geçen yıl 5 Ekim’de İstanbul Sarıgazi’de yapılan patlatmalı yıkımdan farklı olacak. Bu kez tek tarafa yatırma yöntemi yerine olduğu yere çökertme tekniği uygulanacak. Bu, aynı zamanda, hem patlayıcıların üretimi hem de teknik açıdan dışardan danışmanlık hizmeti alınmadan, tamamen Türk ekiplerce yapılan ilk patlatmalı yıkım olacak.
Binaların yıkımı sırasında herhangi olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik tedbirleri de alındı. Patlatma sırasında binalardan etrafa moloz sıçramaması için patlayıcı yerleştirilen kolonlarla yapıların dış cephesi tel ve koruyucu malzemeyle sarıldı. Ayrıca çevre binalarda oturanlar da broşür dağıtılarak, yıkımların yapılacağı gün bölgeyi boşaltmaları konusunda uyarıldı. Yıkım sırasında çıkacak toza ise itfaiye ekipleri su püskürterek müdahale edecek.