• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

3. Havalimanı'nın bilinmeyen yönleri

Yeniakit Publisher
2017-10-08 09:01:00 - 2017-10-08 09:09:24
3. Havalimanı'nın bilinmeyen yönleri

29 Ekim 2018'de açılması planlanan 3. Havalimanı'nın bilinmeyen yöneeri ortaya çıkmaya başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesine yaptığı ziyarette projenin 2025 yılında yaklaşık 225 bin kişiye iş olanağı sağlayacağını ve havalimanın, Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının GSMH’nın (Gayri Safi Milli Hasıla) yüzde 4,9’u seviyesinde olacağını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin çalışmaları yerinde incelemek üzere proje sahasına bir ziyaret gerçekleştirdi. Çalışmalarda gelinen durum ilgili detaylı bilgi alan Bakan Arslan, daha sonra basın mensuplarıyla bir araya gelerek İstanbul Yeni Havalimanı’nın Türk ekonomisine uzun dönemde sağlayacağı katkıyı değerlendirdi.

Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli katkılar sunacak. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak hazırlanan analizlere göre havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Havalimanının etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin, 4,4 milyar dolara ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

2025 yılında milli gelir 73 milyar TL’ye yaklaşacak

Raporda yer alan doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkiler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan küresel büyüme senaryosuna göre İYH’nin ekonomiye katkısı, 2025 yılında milli gelirin yüzde 4.9’una karşılık gelen 73 milyar TL’ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu ekosistemin oluşturduğu ilave hane halkı gelirinin ise 7,8 milyar TL olacağı öngörülüyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yüzde 40’ı tamamlanan havalimanına ilişkin yaptığı açıklamada; “Hiç şüphesiz İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin önümüzdeki 50 yıllık büyüme hikâyesinin itici güçlerinden biri, hatta en önemli sembolü olma potansiyelini taşıyor. Bilimsel çalışma ve raporlar da bu görüşü destekliyor. Havalimanımız 2025 yılına gelindiğinde 225 bine kadar istihdam yaratacak ve ulusal ekonomimize katkısı, milli gelirimizin yüzde 4,9’u seviyesine kadar çıkacak. Bu oran, milli gelire katkılarıyla en çok öne çıkan Schipol ve Charles de Gaulle havalimanlarını açık ara geride bırakmaktadır. İstanbul Yeni Havalimanı’nın dünyayı Türkiye’ye, Türkiye’yi de dünyaya bağlayacak perçinleri kuvvetlendirmesi Türkiye’nin hem bir köprü ve hem de bir merkez, niteliği kazanmasına olumlu etki edeceği kaçınılmazdır.” dedi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin; “EDAM’ın hazırladığı raporda farklı senaryolar göz önüne alınarak birçok analiz yapıldı. Bu analizlere bir bütün olarak baktığımızda, en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hepsinde yeni havalimanımızın ülkemizin ekonomisine yadsınamaz bir katkı yapacağını görüyoruz. Ekonomik raporun da bize gösterdiği gibi İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin küresel rekabet ile uyumunun katalizörü olma potansiyeline sahip. Küresel havacılığın, küresel GSMH’nin yüzde 3,4’ünü oluşturduğu göz önüne alınınca İstanbul Yeni Havalimanı’nın, milli gelire yapacağı 4,9’luk katkı ile Türkiye’nin küresel ekonomideki yerinin kökten değişeceğine inanıyoruz.” dedi.

3. Havalimanının Toplam Yolcu Kapasitesi Ne Kadar Olacak?

2025 yılında, yıllık 120 milyon yolcu kapasitesi

Potansiyel makro-mikro ekonomik, sosyo kültürel etkileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin jeopolitiğine ve dış politikasına uzanan boyutları ve İstanbul’un geleceğine katkılarının bir bütün olarak incelendiği raporda, İYH’nin ekonomik veriler noktasında ortaya konan tahminleri aşabileceği belirtiliyor. Raporda; Türkiye’de havacılık sektörünün dinamik gelişimi ve küresel rekabet ile uyumu sürdürülebilir olduğu takdirde, 2025 yılına kadar Türkiye’de başlayan veya sonlanan havayolu trafiğinin her yıl ortalama yüzde 5,2 oranında büyüyebileceği değerlendiriliyor. Analize göre aynı varsayım yurt içi havayolu ve kargo hizmetleri için de geçerliliğini koruyor. Bu şartlarda 2025 yılı için İYH’nin yolcu trafik beklentisi yılda 120 milyon iken, yolcuların yüzde 69’unun dış hat, yüzde 31’inin ise iç hatlarda seyahat etmesi bekleniyor.

Turizm gelirleri de artacak

Raporda, İYH’nin doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkilerinin ötesinde değerlendirilen hızlandırıcı ekonomik etkilerinin turizm ve inşaat sektörlerinde yoğunlaştığı görülüyor.

İYH ilk fazı tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Turizm sektöründe yapılan kişi başı harcamanın 700 dolardan yüksek olduğu düşünüldüğünde, bunların sadece yüzde 10’unun ülkeyi turist niteliğinde ziyareti söz konusu olsa bile, ülke ekonomisine katkısının 7 milyar dolar olması bekleniyor.

Yeni Havalimanı’nın Şehre Mesafesi ve Büyüklüğü Ne Kadar Olacak?

Yeni havalimanını, İstanbul’un Kuzeyine, şehir merkezine 35 km mesafede 76 buçuk milyon metrekarelik alana inşa edeceğiz. Dört fazda tamamlayacağımız havalimanının, ilk fazı olan 90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahip terminalini ve üç pistini 2018 yılında açacağız. Yeni havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.

İstanbul Yeni Havalimanı projesi tamamlandığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlayacak.

Rakamlarla Üçüncü Havalimanı, Kaç Metrekare Ne Kadar Kapasite…

İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, üçüncü havalimanı ve inşaatı ile ilgili rakamları paylaştı. Üçüncü havalimanının dünyanın en büyük havalimanı olacağını belirten Akçayoğlu, “Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek. İnşaatta, günde 1 milyon 400 bin metre küp toprak hareketi oluyor bunun bir örneği yok ve bir dünya rekoru denilebilir” dedi.

Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ’den Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu’nun düzenlediği basın toplantısında rakamlarla hem proje hem inşaat ile ilgili bilgiler verildi.

3. Havalimanı Kaç Metrekare Olacak?

Toplam 76.5 milyon metrekare alana inşa edilecek olan 3. havalimanının tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın 1. Etap’ında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları,114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 311 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.

İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Türkiye’den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40’ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını belirterek, İstanbul 3 kıtaya hakim doğal hab olduğunu söyledi. Akçanoğlu, üçüncü havalimanı inşaatının çok hızlı devam ettiğini belirterek kendisinin de zaman zaman şantiyede kaldığını ve çalışmaları yakından takip etmek için proje alanında kalabileceği bir odasının bulunduğunu belirtti.

3. Havalimanı Projesi, kaç pist, kaç uçak, ne kadar otopark?

Akçayoğlu şunları söyledi: “Yeni Havalimanı’nın alan olarak dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Proje alanı toplamı 76,5 milyon metrekare.

Yeni havalimanının ilk etabının Atatürk Havalimanı’nın 3 katı büyüklüğünde olacak.

İlk açılışta 90 bin yolcu kapasiteli olacak. Projenin tamamı bitiğinde 200 milyon yolcuya hizmet verilecek.

Günlük toplam uçak hareket kapasitesi 3 bin 500 olacak.

Ana terminal binası inşaat alanı 1.3 milyon metrekare.

Katlı otopark 700 bin metrekare ve 18 bin araç kapasiteli olacak.

Kapalı inşaat alanı toplamı 3.5 milyon metrekare bu Monaco’nun 1,7’sine yani yaklaşık olarak iki katına tekabül ediyor.

Terminal binasında 1 milyon metreküp beton kullanılacak bu Empire State Building’de kullanılanın 1,4 katı.

Terminal binasında 180 bin ton demir kullanıyor ki bununla 24 tane Eiffel Kulesi yapılabilir.

Terminal çatı alanı 450 bin metrekare bu alan İtalya’daki Colloseum’un 23 katı.

Terminalin cephe alanı 500 bin metrekare olacak.

Yıllık yolcu kapasitesi 1. Etap’ta yıllık 90 milyon kişi, nihai fazda ise yıllık 200 milyon kişi olacak.

350 destinasyona uçuş yapılacak.

Şu anda Türkiye’deki en büyük işçi çalışan şantiye burası. 10 bin 200 kişi çalışıyor.

2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Aynı anda bin 700 kamyonla beraber 300’e yakın iş makinesi çalışıyor.

Günde 1 milyon 400 bin metre küp toprak hareketi oluyor bunun bir örneği yok ve bir dünya rekoru denilebilir. İki günde bir Büyük Piramit inşasındaki kadar toprak hereketi yaşanıyor.

Projede çalışan araçlar günde 800 bin litre mazot yakıyor.

Havalimanı inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri yaklaşık 6 milyon euro. Yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon euroya yükseliyor.

İşletmeye açıldığında İstanbul’un üçüncü havalimanı 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak. İHA

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 250 Milyon Euro’luk imza

Küresel havacılık sektöründe oyunun kurallarını değiştirecek İstanbul Yeni Havalimanı; 6 şirket ile Kargo Şehri ve Yer Hizmetleri Kampüsü için alan tahsis sözleşmesi imzaladı. MNG, PTT, Çelebi Hava Servisi, HAVAŞ, Sistem Lojistik ve Bilin Lojistik, Kargo Şehri’nde, MNG, Çelebi Hava Servisi ve HAVAŞ ise Yer Hizmetleri Kampüsü’nde hizmet verecekler. İşletme süresi boyunca geçerli olacak bu anlaşmalar yaklaşık 250 Milyon Euro tutarında olacak.

Türkiye’nin dünyaya açılan vitrini olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı, eşsiz bir yolcu deneyiminin yanı sıra uluslararası taşımacılıkta da adından sıkça söz ettirecek. İnşaat çalışmalarının yarısından fazlasının tamamlandığı İstanbul Yeni Havalimanı’nda diğer yandan da ticari anlaşmalar imzalanmaya devam ediyor. Duty free sözleşmesinin imzalanmasının ardından bu yılın ilk çeyreğinde yeme içme alanlarının ihalesi tamamlanırken, reklam tahsis alanlarının ihalesine de önümüzdeki günlerde çıkılacak.

Oluşturulacak istihdam ve farklı iş kollarında pazarların büyümesine katkı sağlayacak olan İstanbul Yeni Havalimanı, proje alanı içerisinde yer alacak Kargo Şehri ile İstanbul’u uluslararası taşımacılığın yeni merkezi haline getirecek.

İmzalanan 25 yıllık anlaşmalar ile MNG, PTT, Çelebi Hava Servisi, HAVAŞ, Sistem Lojistik ve Bilin Lojistik “Kargo Şehri ve Yer Hizmetleri Kampüsü”ndeki binalarını yaparak, İstanbul Yeni Havalimanı içinde hizmet vermek için yerlerini alacaklar.

Toplamda 350 destinasyona uçuş imkânı sağlayacak İstanbul Yeni Havalimanı, kargo şehrinin oluşturduğu hacim ile Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sunarken e-ticaret anlamında da pazarı büyütecek.

Kiralanabilir alanların yüzde 50’si tamamlandı

Yapılan rekor anlaşmanın ülke ekonomisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin: “Türkiye’nin stratejik konumu, Türk Hava Yolları’nın kargo alanında yaptığı ciddi yatırımlar ve ülkemizin gelişen ekonomisi, Türkiye’nin hava kargo taşımacılığında her geçen gün daha da önemli bir merkez haline gelmesini sağlıyor. Yer hizmetleri ise etkin bir havalimanı operasyonu yönetmemiz açısından yüksek öneme sahip. Biz de İGA olarak yüzyıllar boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olan İstanbul’u havacılığın merkezine almak ve kesintisiz bir hizmet sunmak için kargo ve yer hizmetleri konusundaki ilk anlaşmalarımızı tamamladık. Bundan da çok mutluyuz. Bu kapsamda Türkiye’de doğmuş 6 büyük şirket ile 250 milyon Euro değerinde alan tahsis anlaşmaları imzaladık. Geçtiğimiz yıl duty free anlaşmamızı tamamlamıştık. Yeme içme alanlarında ise sözleşme aşamasındayız, gelecek aylarda reklam tahsis alanlarının ihalesine çıkacağız. Şu an itibari ile kiralanabilir alanların yüzde 50’sini kiraladık. Yüze yakın firma ile sözleşme yapıldı. Bu şirketlerin havalimanımıza yapacakları yatırımlardan doğan ticari hacimle ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyorum. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ticari gücüne güç katarak kelebek etkisi ile ekonomik kalkınmamıza ivme kazandıracağımızı düşünüyorum. İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer alan tüm şirketler ülke ekonomisine katkı sunduklarının bilinciyle ve de Türkiye’mizi havacılık sektöründe daha ileriye taşıma amacıyla bu anlaşmaları imzalıyor” diye konuştu.

200 futbol sahası büyüklüğünde Kargo Şehri!

İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer hizmetleri için toplam 150 bin metrekarelik bir alan söz konusu olacak. Kargoda ise bu rakam, kargo uçak park pozisyonları ile tüm kargo şehrinin toplamı, 1,4 milyon metrekare olacaktır. Bu büyüklük, 200 adet uluslararası standartlardaki futbol sahasına tekabül ediyor. Kargo Şehri, 35 adet geniş gövdeli kargo uçağının aynı anda operasyon yapabileceği şekilde inşa edilmektedir.

Tüm fazlar tamamlandığında Hong Kong’u bile geçecek

Hüseyin Keskin, DHMİ rakamlarına göre 2016’da Atatürk Havalimanı kargo kapasitesi 918 ton iken bu rakamın 2017’nin sonuna kadar 1 milyon tona ulaşmasının beklendiğini vurgulayarak; “İstanbul Yeni Havalimanı ise bu kapasiteyi geliştirmeye açık. Havalimanımız açıldığında 2,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Şu an dünyanın en büyük kargo hareketine sahip havalimanı, 4,5 milyon tonun biraz üzerinde bir hacme sahip Hong Kong Havalimanı. İstanbul Yeni Havalimanı ise tüm fazları tamamlandığında 5,5 milyon ton kapasiteye sahip olacak.” şeklinde konuştu.

Bugün anlaşmalarında sona gelinen MNG, PTT, Çelebi, HAVAŞ, Sistem Lojistik ve Bilin Lojistik yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürecek.

Kargo ve Yer Hizmetleri’nde son teknolojiler kullanılacak

Havacılık sektöründe son dönemde imzalanan en büyük anlaşmalardan biri olan İstanbul Yeni Havalimanı kargo ve yer hizmetleri alan tahsis anlaşmaları kapsamında firmalar, yolcu deneyimini üst seviyelere taşımak için en son teknolojileri kullanacak.

İpek Yolu’nu havadan yeniden kuracak olan İstanbul Yeni Havalimanı, yer hizmetlerinde de yolcu deneyimini ön planda tutarak hizmet vermeyi amaçlıyor. Bu kapsamda gerek yolcu terminallerinde gerekse aprondaki tüm hizmetler, teknolojinin yoğun kullanılacağı en gelişmiş tekniklerin hayata geçirildiği ve yolcuların kendilerini ayrıcalıklı hissetmesini sağlayacak uygulamalar olacak.

İstanbul’un Yeni Havalimanı İçin Enerji Merkezi Kuruluyor – 23.Mart.2017 : İstanbul Yeni Havalimanı için, 154KV iletim hatlarından enerjisini karşılayacak Türkiye’nin ilk ve tek ‘Enerji Merkezi’ kuruluyor

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23