• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Günün fotoğrafı Hollanda’dan geldi! Türk bayrağı altında…

Yeniakit Publisher
2017-03-15 18:28:00 -
Günün fotoğrafı Hollanda’dan geldi! Türk bayrağı altında…

Türkiye ile yaşanan derin krizin gölgesinde sandığa giden Hollanda'da, 13 milyon seçmen aynı zamanda Avrupa'nın kaderini oyluyor. Uluslararası haber ajansları, Amsterdam'ın doğusundaki Eyüp Sultan Camii'ne kurulan sandıklarda oy kullanan Türklerin fotoğraflarını servis etti. Fotoğraflarda, arkadaki Türk bayrakları dikkat çekiyor.

Avrupa'nın kaderini belirleyecek seçimlerden ilki bugün Hollanda'da yapılıyor. Kayıtlı 12,7 milyon seçmenin olduğu ülkede, yerel televizyonlar seçime katılımın çok yüksek olduğunu bildiriyor. Sandıklar akşam yerel saatle 21.00'de kapanacak, sonuçların bu gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor. Uluslararası haber ajansları, kilise, yeldeğirmeni ve barlara kurulan sandıkların yanında Amsterdam'ın doğusundaki Eyüp Sultan Camii'de oy kullanan seçmenlerin fotoğraflarını servis etti. Fotoğraflarda arkadaki Türk bayrakları dikkat çekiyor.

Ayrıca Associated Press (AP) ve Reuters, Amsterdam'daki A'dam Tower'ın 20. katında oy kullanan seçmenleri de görüntüledi.

Hollanda medyası, oy verme işlemi biter bitmez sandık çıkış anketlerini yayımlamaya başlayacak. Resmi sonuçlar ise 21 Mart'ta duyurulacak.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u göçmen olan Hollanda'da seçmenler, Türkiye ile yaşanan derin krizin gölgesinde sandığa gidiyor. 1114 milletvekili adayı arasında 27 Türk kökenli isim de var.

Hollanda'daki seçimler, ABD'de Donald Trump'ın iktidara gelmesiyle rüzgarı arkasına alan aşırı sağ partiler için gerçek bir test olacak. Bu yıl içinde Fransa'da Nisan ve Mayıs aylarında Cumhurbaşkanlığı seçimi var, Eylül'de ise Almanlar genel seçimde yeni hükümeti belirleyecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bugün dünyanın gözünü diktiği Hollanda seçimlerinde, ırkçı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV)'nin alacağı sonuç tüm Avrupa'yı sarsabilir. Zira Wilders, göçmenleri ülkelerine geri göndermeyi, camileri kapatmayı, Kuran'ı yasaklamayı savunan bir faşist olarak tanımlanıyor.

Uluslararası basın, Wilders'i adım adım takip ediyor. Sabah erken saatlerde sandığa giden Wilders'in oy kullanması, uluslararası haber televizyonları tarafından canlı olarak yayınlandı.

Birçok korumayla birlikte oy kullanan ırkçı lider, gazetecilere yaptığı açıklamada şişeden çıkan cinin bir daha geri girmeyeceğini belirterek vatansever devrimin bugün veya yarın gerçekleşeceğini savundu.

Reuters haber ajansına konuşan Wendy de Graaf adlı bir seçmen, "Oyumu Wilders'e verdim. Umut ediyorum Hollanda'yı daha iyiye doğru götürebiliriz. Herkesin söylediklerine katılmıyorum. Göçmenlerin problem olduğunu hissediyorum" sözleriyle tercihinin nedenini açıklıyor.

Aralık ve Ocak aylarındaki anketlerde oylarını hayli artırmış görünen Wilders, son kamuoyu yoklamalarında gerilemiş görünüyor. Son anketlere göre, Wilders'in partisi seçimden ikinci sırada çıkacak. Ancak, BBC adına seçimleri Hollanda'da izleyen Damian Grammaticas, aşırı sağ oylarda halen bir dalgalanma ihtimalinin bulunduğunu bildiriyor.

150 sandalye bulunan Hollanda parlamentosunda, en çok milletvekilini halihazırda başbakan olan Mark Rutte'nin Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (VVD) çıkarması bekleniyor. Ancak Rutte'nin merkez sağ partisi tek başına iktidara gelemeyecek ve ülkede yine koalisyon kurulacak.

Hiçbir partinin 76 sandalyeye tek başına ulaşamayacağı ülkede, koalisyon hükümetinde üç veya dört parti yer alabilir. Başta Rutte olmak üzere hiçbir parti Wilders'in Özgürlük Partisi ile koalisyon kurmayacağını önceden duyurdu.

Sandıkta yarışacak 31 partinin yaklaşık yarısının en az bir milletvekiliyle parlamentoya girmesi bekleniyor.

Merkez sağın lideri Rutte, seçimden zaferle ayrılması halinde hükümet kurmak için Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Demokratların (CDA) kapısını çalabilir. İki parti de göçmenlere karşı sert politikalar savunuyor. Mark Rutte de seçimden önce çoğunlukla aşırı sağın dilini kullandı ve Hollanda kültürünü kabul etmeyenlerin ülkeden ayrılmasını istedi. Vaatleri arasında göçmenlere karşı uygulanan cezaların artırılması ve devlet dairelerinde peçenin yasaklanması var.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Hollanda Direktörü Anna Timmerman, "Rutte, sanki 'light' PVV gibi davranıyor" sözleriyle tabloyu özetliyor.

Sol partilerde ise iktidardaki İşçi Partisi'nin (PvdA) büyük oy kaybı sürpriz olmayacak. Seçmenlerini kızdıran parti yüzde 25'lerden yüzde 10'ların altına düşebilir.

YeşilSol Parti'nin (GL) 31 yaşındaki lideri Jesse Klaver ise, solun yükselen yıldızı. GL'nin koalisyona girme ihtimali bulunuyor. Sosyalist Parti de (SP), anketlere göre kemik kitlesi olan yüzde 10'u bu seçimlerde koruyacak.

Türklerin kurduğu parti

Seçime PvdA'nın entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için partiden ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi de katılıyor. Son yıllarda göçmen ve İslam karşıtlığının artmasıyla sesi duyulmayan insanların sesini duyurmak için siyasi arenaya giren DENK'in de üç sandalyeyle mecliste yer alması  bekleniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23