• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akıncı: Hedefimiz federasyon kurmak

Yeniakit Publisher
2015-06-29 21:22:00 - 2015-06-29 21:39:53
Akıncı: Hedefimiz federasyon kurmak

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Mümkün olan en kısa zamanda iki kesimli, iki toplumlu federatif bir yapıyı oluşturmaya ve halkımızın onayına sunmaya hazır hale gelmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Temenni ederim bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlansın” dedi.

 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugün başlayan müzakereler çerçevesinde bir araya geldi. Saat 09.00 sıralarında başlayan görüşme BM kontrolündeki ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’ne gerçekleştirildi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışması Espan Barth Eide’nin de hazır bulunduğu görüşmelere, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de katıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulundu. Görüşmelerin olumlu geçtiğini ve ilerleme kaydedildiğini belirten Akıncı, müzakereler bağlamında ilk kez temel konulara girildiğini ifade etti. Müzakerecilere bir sonraki toplantıya kadar yeni çalışma alanları belirlediklerini kaydeden Akıncı, müzakerecilerin bu çalışma alanlarında haftada 3 kez bir araya gelerek sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti. Akıncı, bir sonraki toplantının 10 Temmuz’da yapılacağını belirterek, “Orada da yine bu ana konulardaki müzakereleri sürdürmeye devam edeceğiz. Bunun dışında şunu da ifade edeyim. Geçen toplantıdan itibaren başlattığımız bir yöntem bugün de devam ettirdik. Önce iki lider baş başa bir müzakere yaptık, ardından da Sayın Eide’nin ve müzakerecilerimizin olduğu bir çalışma yürüttük. Ondan sonra da tüm heyetlerin katıldığı üçüncü safhayı gerçekleştirdik” dedi.

“ELEKTRİK, MOBİL TELEFONLAR KONUSUNDA BELİRLİ AŞAMALAR KATEDİLDİ”

Akıncı, bu yöntemim verimli olduğunu belirterek, “Birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Sorunlara daha derin girme imkanı buluyoruz. Bu çerçevede de ilerlemeler sağlıyoruz” ifadesini kullandı. Daha önce kararını verdikleri güven arttırıcı önlemlerin üzerinden gittiklerini kaydeden Akıncı, “Gördüğümüz şudur ki aldığımız kararlarda ilerlemeler sağlanıyor. Çalışmalar semeresini veriyor, gerek elektrik konusu olsun, gerekse mobil telefonlar konusu olsun ve diğer konular olsun hepsinde belirli aşamalar katedilmiş durumdadır. Ve o konularda da olumlu sonuçlara ulaşacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecini ileriye taşımaya çalıştıklarını söyleyerek, “Mümkün olan en kısa zamanda iki kesimli, iki toplumlu federatif bir yapıyı oluşturmaya ve halkımızın onayına sunmaya hazır hale gelmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Temenni ederim bu süreç başarılı bir şekilde sonuçlansın” dedi.

“AMAÇ ÜZÜM YEMEK, SONUCA GİTMEK”

Yönetim, mülkiyet ve toprağın kriterler bölümünün müzakerelere konu olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bazı alanlarda ilerlemeler kaydedildi. Ama takdir edeceğiniz gibi bunların spesifik ayrıntı olarak dile getirilmesi müzakere anlayışına uygun düşmez. Bu konuda herhangi bir spekülasyona vesile olmak istemem” yorumunu yaptı.

Akıncı, basın mensuplarının bir sonraki müzakerelerde de aynı başlıkların ele alınıp alınmayacağı sorusuna ise, “Aynı başlıklarla devam edebiliriz. Farklı durumlar gelişirse, müzakereler kendi aralarında tartışırsa bizim siyaseten karar üretmemizi gerekli gördükleri unsurlar getirirlerse buna da açık olacağız. Burada amaç üzüm yemek, sonuca gitmek. Herhangi bir şekilde önyargı taşımadan konuları enine boyuna tartışmak. Ancak takdir edileceği gibi bazı konular vardır ki bunları zamanı gelmeden tartışmaya açtığınız takdirde süreci tıkamış olursunuz, yanlış anlamalara yer vermiş olursunuz” cevabını verdi.

Her şeyi zamanında tartışmaya devam ettiklerini belirten Akıncı, “Toprakta kriter dememin sebebi odur. Çünkü köy isimler, yüzdekiler, haritalar bugün konuşulacak noktada değil. Elbette onun da zamanı gelecek ama önce o noktaya adım adım gitmek meselesidir. Onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZ FEDERASYONDUR”

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecinde Rum basınında yer verilen Başpiskoposun açıklamalarının görüşülüp görüşülmediğine dair soruya, “Bu konu spesifik olarak içerik olarak görüşülmedi. Başpiskoposun ya da bizden birinin açıklamaları müzakerelerin konusu değildir. Bunlar nereden gelirse gelsin, bizim arzumuz bu tür açıklamaların sürece yardımcı açıklamalar olmasıdır sürece zarar verecek açıklamaların hiçbir taraftan gelmemesi en doğrusudur. Bunun dışında Rum basınına yansıyan her şeyin doğru olduğunu kabul etmeyiniz” cevabını verdi.

Akıncı, “Makul ölçüler için bir yetkilendirme olacak. Yani biz üniter devleti konuşmuyoruz, ama konfederasyonu da konuşmuyoruz. Merkezi yanı çok güçlü bir yapıdan bahsederseniz bu sizi üniter devlete daha çok yakınlaştırır. Tam tersi çok çok yetkili ama merkezde zayıf yetkiler söz konusu olursa sizi konfederasyona yakınlaştırır. Halbuki bizim hedefimiz federasyondur. 11 Şubat 2014’te çerçevesi çizilmiş olan, ama 77-79 anlaşmalarından bu yana gelen bugüne kadar da birçok BM Genel Sekreteri belgesinde yer alan iki kesimli, iki toplumlu federal bir sistem. Dolayısıyla onun gerektirdiği kadar yetkiler olacak” dedi.

Eylül’de çok taraflı bir toplantının olabileceğini kaydeden Akıncı, “İç konularımızda ciddi ilerlemeler sağlayıp Eylül’de konuyla ilgili daha başka tarafların da, örneğin garantör ülkelerin olacağı bir toplantı olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Anastastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından saat 19.20’de Brüksel’e gidecek. Akıncı, 3 günlük ziyareti kapsamında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.

Öte yandan Rum Lider Nikos Anastasiadis, sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında görüşmelerin olumlu geçtiğini ve önemli konularda ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23