--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Süper Güçlerin Felsefesi ve Afganistan

Vehbi Kara
Vehbi Kara
5

Afganlı mücahitler 30 yıl önce Sovyetleri şimdi ise ABD’yi utanç verici bir bozguna uğratarak mağlup etti. Bu galibiyet binlerce Afganlının şehit olma pahasına alındı. Elbette 40 yılı aşkın bir savaş sürecinde sonuçta galip bile gelse büyük bir yorgunluk göze çarpıyor.

Peki, 40 yıl süren bu işgal harekâtında saldırganlar Afganistan’da ne arıyordu? İşte asıl sorulması gereken soru bu olmasına rağmen; sanki suçlu Afganistan halkı imiş gibi akla ziyan sözler sarf ediliyor. Bir Allah’ın kulu çıkıp da Batı emperyalizminin kana doymak bilmeyen vahşi felsefesini sorgulamak ihtiyacı duymuyor.

O halde bu çok önemli sorgulamayı biz yapalım. Tahrif etmeye çalıştıkları İslam’ın değerlerini ortaya koyup cilalandırdıkları Batı felsefesinin esaslarını gün yüzüne çıkaralım. Bu sayede savaşın gerçek sebebi ortaya çıkacaktır. Umulur ki bütün olayları ve savaşları materyalist bakış açısıyla değerlendiren kör gözlü sosyolog ve siyasetçilerin beynine bir iki gerçek yerleşmiş olur.

Efendim, Yunan ve Roma felsefesinin bir uzantısı olan Batı felsefesi; beş menfi esas üzerine kurulmuştur. Bu zalim ve emperyalist anlayışa göre hakkın üstünlüğü yerine kuvvetli olanın haklı olduğunu öne süren bir kural vardır. Her türlü işin ucunda bir menfaat olması gerekir. Menfaat olmadan bir işe kalkışmak örneğin yardımlaşma bunlara göre enayiliktir.

Kurmuş oldukları zalim ve acımasız devletlerin ayakta kalması için güçlü bir orduya ve devamlı surette savaşmak gerektiğine inanırlar. Çünkü savaş olmadan zulme sebep olan güçlerini korumaları ve sömürdükleri insanları elde tutmak imkânsızdır.

Kurmuş oldukları zalim ve acımasız devletlerinde, kendi ülkeleri içindeki düzeni; ırkçılık bağı ile sürdürmeye çalışırlar. Herkesin aynı ırktan olmasını, yok eğer bu mümkün değilse güçlü olan ırkın hegemonyası altında yaşamak gerektiğini bütün vatandaşlarına dayatırlar. Ulus devlet sözünün altında yatan itici güç işte bu ırkçılıktır.

Batı felsefesinin gayesi ise bitmek tükenmek bilmeyen heves ve arzuları tatmin etmektir. Bu heves ve arzular bazen insanlık dışı bir şekil alabilir. Bu nedenle ahlaksızlık da dâhil olmak üzere adeta bir hayvan gibi yaşamayı göze alacak kadar iğrençleşebilirler.

Bundan 1443 yıl önce Hazreti Muhammed (asm) ile gönderilen İslamiyet dininde ise bu olumsuz esaslar yerine insanlığın onurunu kurtaracak müspet ve olumlu kaideler getirilmiştir. Bunların en önemlisi ise kuvvetli olmak yerine haklı olmayı önemsemesi ve haklı olanın isterse karşısındaki padişah olsun; haksız olanın önünde ezilmemesidir.

İslam medeniyetinin maksadı ise Allah rızasını kazanmak için faziletli bir insan olmaya çalışmaktır. Bir Müslüman şahsi menfaatinden çok toplumun menfaatini önemser. Çünkü karşılığını kısa bir dünya hayatında almak yerine sonsuz bir hayatta görmek ister.

İslam dini savaşmayı ve insan öldürmeyi reddeder. Ancak kendisine saldırıp İslam’ı ortadan kaldırmak isteyenlere karşı cihat etmeyi kabul eder. Kimsenin Müslüman olmasını dayatmaz. “Dinde zorlama yoktur” ayeti, Allah’ın bir emridir. Müslüman olmayanın cezasını ancak Allah verecektir. Müslüman dahi olsa hiç bir kula bu yetki verilmemiştir. İslam dini, insan öldürmeyi en büyük günahlardan sayar. Savaşmak yerine ticaret gibi insanların daha rahat ve kolay yaşamasına yarayan yardımlaşmayı ileri sürer.

Toplum içindeki rabıtası ise asla ırkçılık değildir. Cahiliye âdeti olarak gördüğü ırkçılığı reddeder. Bunun yerine kardeşliği esas alır. Çünkü her insanın Allah’ın kulu olduğunu bildiği için bütün insanlara karşı sevgi besler. İslam kelimesinde olduğu gibi barış, esenlik, mutluluk ve huzuru önemser.

İslâmiyet’in insanlara kazandırdığı en güçlü duygulardan bir tanesi; ruhun ulvî hislerini besleyerek insanı olgunlaştırmak ve ahlâkî erdemlere eriştirmektir. Bu sayede nefsin, hevâ ve hevesin tecavüzlerine mâni olmaya çalışır.

İşte Batı felsefesinin ortaya koyduğu bu olumsuz esaslar sadece Afganistan’da değil bütün dünyada milyonlarca masum insanın katledilmesine yol açmıştır. Akla ziyan ve olumsuz propagandalar ile İslam’ı olduğundan başka bir şekilde göstermeye çalışan Batılı emperyalist ve gaddar insanlar; Afganistan’da olduğu gibi bir defa daha içyüzlerini gösterip perişan olmuşlardır, Vesselam…

Yorumlar

(5)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Doğrusu...

23 Ağustos 2021 14:07

Çok güzel ifâde etmişssiniz, Vehbi Bey, teşekkürler!  

ABDULLAH

23 Ağustos 2021 14:07

Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm. Elhamdulilahi rabbil âlemin vesselatu vesselâmu âlâ Rasuline Muhammed in ve ala alihi ve sahbihi ecmain. es-Selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtuhû İki cihan saadetine kavuşmak, ancak ve yalnız Allah (Celle Celâlühû) ‘ nün rahmet olarak gönderdiği Peygam­ber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’e tâbi olmaya bağlıdır.

Okur

23 Ağustos 2021 12:22

ABD ve diğer NATO ülkeleri Afganistan'dan çekilirlerken bile masumları oynuyorlar. Afganistandaki savaşı niye yaptıklarını, niye o kadar afganlının canına kıydıklarını, niye Afganistanı yakıp yıktıklarını? halklarına anlatacaklarına kendi kamuoyunun tüm dikkatlerini Afganistan'dan çekilirken bile "bakın biz afganları Afganistan'dan çıkararak taliban'dan koruyoruz" pozisyonuna girerek kendi kamuoyunu kandırmayla uğraşmaktadırlar. Vietnam savaşının getirdiği travmalar dan dolayı batıda bir anti ABD karşıtlığı sonucu bazı örgütlerin (kızıl tugaylar, bader maynof, bizdede öğrenci eylemleri gibi...) eylemleri on yıl kadar sürmüştü. Avrupa ve dünyanın bir çok ülkesinde çıkan örgütler vietnamda olan savaştan dolayı yıllarca bazıları terör estirmişti bazılarıda yıllarca sloganlar bağırmışlardı. Bugün afganistandaki yenilgilerinden dolayı aynı veya benzeri örgütlerin tekrar çıkmasından korkmaktadırlar. İslam dünyasında batı karşıtlığı afganistan savaşından onlarca yıllar sonrada devam edeceği kesindir. Niye AL-KAİDE çıktı, niye DAEŞ çıktı, niye ES-ŞEBAB çıktı? sorularını batı halkları ve devletleri kendilerine bir kere daha sormalıdır. 1970 lerde çıkan terör olayları nasılki vietnam savaşındaki barbarlıklar sonucuydu bugün çıkan terör olaylarıda afganistan, ırak, Suriye, Libya, Somali, Yemen gibi... ülkelerde yürütülen çirkin savaşlardan dolayı çıkıyor çıkmaya devam edecektir. Batılı emperyalistler Afganistan'dan hava yoluyla kaçsalar bile haksız savaşlar yaptılar yapmaya devam ediyorlar.

vehd

23 Ağustos 2021 11:18

taliban ...ni savunmayın.

Erzurumlu

23 Ağustos 2021 04:56

Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarını çıkarıp milyonlarca insanın ölmesinin sebebi Avrupalılardır. kalkıp bize medeniyet dersi veriyor bu katil sürüsü. Afganistan gibi Anadolu da Haçlılara mezar olmuştur...

Vehbi Kara Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle