--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

15 Temmuz 2016 darbesi öncesinde Ahmet Davutoğlu

Vehbi Kara
Vehbi Kara
17

15 Temmuz 2016 askeri darbesi FETÖ ve işbirlikçisi faşistlerin suçüstü yakalandığı bir girişimdir. Benim gibi bazı gazeteciler, Feto ile işbirliği yapan general ve amirallerin darbe hazırlığı içinde olduklarını aylar öncesinden defalarca dile getirmişlerdir. “Kamikaze Fetullahçı Darbe” ve “Silahlı Kuvvetlerde Fetullahçı Yapılanma” başlıklı yazılarımla hükümeti uyarmış ve gerekli tedbirlerin alınmasına vesile olmuştum. Makalelerimde şöyle diyordum:

Halkımızın bilmesi gereken çok önemli bir darbe planı var. Her ne kadar bu darbe başarısız kalmaya mahkûm olsa da ülkemize vereceği zarar pek büyüktür. Bu yüzden –kamikaze- diyorum zira bir daha kolay kolay belimizi doğrultamayız. Zaten Amerikan kökenli darbelerin asıl amacı da budur. Onlar Fetullah’ın kara kaşlarını sevdikleri için değil, güçlü ve büyük bir Türkiye’yi istemedikleri için darbeleri desteklemektedirler…”

Gazetemizde dile getirdiğim bu yazılar sayesinde uçaklar ve tanklar ile halkımıza karşı yapılan saldırılarda olabilecekten daha az kaybımız olmuştur. ABD’nin önderliğinde FETÖ başta olmak üzere bütün darbeci ve faşist unsurlar birlikte hareket etmiş ancak 254 vatan evladını şehit etmişlerdir.

Yazmış olduğumuz yazılar Ak Parti hükümetini uyandırmış olmalı ki darbe günü ve gecesinde birçok ilde halkımız organizeli bir şekilde hareket ederek zırhlı birliklerin giriş çıkışlarını kapatmaya muvaffak olmuşlardır. Hatta bir baskın ile Genelkurmay Başkanlığı darbecilerin elinden alınabilmiştir. 

Zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “geliyor görünmekte olan darbe”ye karşı gerekli tedbirleri almakta oldukça pasif kalmıştı. Yaptığı en önemli icraat; devlet bürokrasisini kilitleyerek kendi otoritesini pekiştirmeye çalışmaktı. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan göz göre göre gelen bu Fetocu darbeye karşı bazı tedbirler almıştı. 

Erdoğan, darbeyi önleyebilmek için öncelikle Ahmet Davutoğlu’nu istifaya zorlamış ve devletin darbe veya bir kriz anında ayakta kalabilmesi için acil uygulamalar getirmişti. Fakat başta yargı ve silahlı kuvvetler üzerinde etkisi çok azdı. Zira 15 Temmuz darbesine katılan hâkim, savcı, general ve amiraller; darbe karşıtlarından sayıca çok fazla idiler. Nitekim darbe gecesi işlerin yolunda gitmediğini gören çok sayıda hakim, general ve amiral saf değiştirerek halkın yanında yer almışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu yerine Başbakan seçilen Binali Yıldırım, darbeden bir müddet önce Yüksek Askeri Şûra toplantısında 750 Fetocu subayın ordudan atılacağı şayiasını çıkarmıştı. Bu nedenle paniğe kapılan FETÖ yöneticileri Kasım ayında yapılması düşünülen darbe girişimini öne aldılar. 

FETÖ ve darbeci askerler arasında panik büyümüştü. Darbenin koordinatörlüğünü üstlenen Adil Öksüz ve bazı generaller sık sık ABD’ye gidip FETÖ elebaşı Gülen ile görüşüyor ve hükümetin Fetocu kıyımı başlatacağından dolayı endişelerini dile getiriyorlardı. Silahlı kuvvetlerde çeşitli kumpaslarla dindar ve vatanperver askerler bir şekilde ordudan atılmış subayların önemli bir kısmı FETÖ örgütünün oyuncağı olmuştu. Hatta bir gazeteci, “Eğer Fetocuları Hava Kuvvetlerinden atarsanız F-16’ları uçuracak pilot kalmaz” diyebilmişti.

Ak Parti hükümeti, ABD ve faşistlerin devleti ele geçirdiğinin nihayet farkına varmış devletin bu vatan hainlerinden temizlenebilmesi için her ilde tedbirler almaya başlamıştı. Bu maksatla tarihi hangi gün olacağı bilinmeyen bu darbe için sivil organizasyonlar kurulmuştu. Zaten 15 Temmuz günü darbe yapanlar; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük iller dışında kamu kurumlarını ellerine geçirememişti. Bu illerdeki kamu yöneticileri, genellikle darbenin alacağı sonucu beklemeye başlamışlardı.

Devlet istihbarat kurumları tarafından darbe saati nihayet tespit edilmişti. 16 Temmuz 2016 sabahı erken saatlerde herkes uyurken bu hain darbe yapılacaktı. Bunun üzerine hükümet; bir plan daha yaparak darbe saatinin öne alınmasını sağlamıştı. Güya bir helikopter pilotu darbe yapılacağını Milli İstihbarat Teşkilatına gelerek bildirmişti. Bu nedenle bütün askeri birliklerde alarm verilmiş askeri uçuşlar yasaklanmıştı. 

FETÖ yöneticileri iyice panik olmuş gece yarısı yapılması planlanan darbe için acil olarak akşam saatlerinde harekete geçmişlerdi. Çok aptalca bir tutumla eski adıyla Boğaziçi şimdiki adıyla 15 Temmuz Köprüsünün bir yönünü tanklarla trafiğe kapamışlardı. Bu nedenle askeri darbe erkenden deşifre olmuş darbeye karşı organize edilen kamu ve sivil organizasyonlar harekete geçmişti.

Acilen belediye araçları zırhlı birliklerin girişlerine çekilerek tankların çıkışı önlenmişti. Bazı askeri havaalanları da aynı şekilde ağır araçların park edilmesi suretiyle uçuşa kapatılmıştı. Deniz Kuvvetlerinde ise tam bir panik yaşanıyordu. Darbeci amiraller savaş gemilerine bağlandıkları limandan hareket etmeleri emrini vermişlerdi.

Silahlı kuvvetlerde darbe taraftarı olduğu halde gelişen bu durum birçok askeri rahatsız etmişti. ABD ve FETÖ menfaati için ortalığın kan gölüne döneceğini fark eden askerler halkın tarafına geçmeyi kendi menfaatlerine uygun buldular. Bu nedenle 15 Temmuz darbesine karışmadılar. Fakat hükümet tedbirlerini almış tam bir ay müddetle halkı sokağa çıkararak yeni bir darbe olmasını önlemişti.

Bu yazdığım olaylar 80 milyon halkımızın gözü önünde gerçekleşmiştir. Fakat bir türlü bu açıklıkta dile getirilmemiştir. Zaman geçtikçe bu yazdığım hususlar bir bir ortaya çıkmakta FETÖ ve işbirlikçisi kurum ve kuruluşlar net bir şekilde belli olmaktadırlar. Elbette daha dile getirilmeyen nice gizli kalmış hususlar da vardır, vesselam…

 

Yorumlar

(17)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Faruk D.

16 Temmuz 2022 01:50

Bu darbe kaçınılmaz bir darbeydi.adamlar ordunun komuta kademesinin yarıdan çoğunu ele geçirmişlerdi,yargıda ve emniyet teşkilatında inanılmaz güçlü idiler.darbeyi önlemek için değil hafif atlatilmasi için önlemler alınabilirdi.Elhamdulillah darbeyi çok hafif bir şekilde atlattık.

Okur

16 Temmuz 2022 00:48

Hocam sizi sever yazılarınizi dikkatle takip ederim. Sayın Davutoğlu, gerek dışişleri gerekse diğer makamlarda iken fetoculeri barındırmamis atamalarini yapmamıştır. devlette coreklesen ihaleci takiminin işine gelmemesi ve belkide başkanlık sistemine ayak diremesi nedeni ile gorevinden ayak oyunları ile alındigi malumunuzdur. Yazinizdaki diğer kısımlar ise KK'nin kontrollü darbe söylemleri ile benzeşmekte ve o zaman darbe girişiminin bu seviyeye kadar niye engellenmedigini sorusunu akla getirmektedir. Vaktinde Feto yapilanmasini sizinde ileri goruslulukle yazılarınızda uyarmaniz yerindedir. darbe girişiminin ayyuka çıkması bu nedenledir. Sonuç olarak feto belasından ve darbe girişiminden Allahın inayeti ile halkımızın korkusuzca gogsunu siper etmesi ve vatansever güvenlik personelleri ile kurtuldugumuz gorusundeyim. Vesselam

son perde:

15 Temmuz 2022 23:55

geriye tek şey kadı, gülenin tüne gazlı bez tıkamak; bu yapılsın ki pisliği bu mübarek toprağa boşalmasın. ayrıca bu gazlı bez temiz olmamalı daha önce bir pkk’lıda kullanılmış olmalıdır.

Ali Uygur

15 Temmuz 2022 23:00

ALLAH bir daha bu millete 15 Temmuzu yaşatmasın,darbeye çanak tutan siyasetçiler sanmasin ki kurtuldular.Onlarin 2023 Haziranda öyle defterleri dürülecek ki soracaklar "Biz nerede hata yaptik"

HOMOTOKMAKUS

15 Temmuz 2022 21:22

FETULAHCI MORONLARLA ATATURKCU MORONLAR AMERIKALI MASONLARI ARKALARINA ALARAK DARBEYE KALKISTILAR ANCAK BASARILI OLAMADILAR.BU SONUC BU MORONLARIN BU ISI DAHA SONRA BASARAMAYACAKLARI ANLAMINA GELMIYOR,SONUCTA COK AGIR BIR PSIKOLOJIK SAVASA BASLADILAR VE COK KARA BIR PROPAGANDAYLA TURKIYEYI YASANMAZ HALE GELMIS DESPOT VE KAOTIK BIR ULKE GIBI GOSTEREREK GERCEKLERIN TAM TERSI BIR OLGU YARATARAK KARGASA CIKARMAYA CALISIYORLAR CUNKU BILIYORKI BOYLE GIDERSE TAYYIP BUNLARIN 100 SENE ONCE KURDUKLARI DUNYADA ESI GORULMEMIS AGIR VE KOKUSMUS FASIZMLERINI BASLARINA YIKACAK VE BUTUN GERCEKLER KABAK GIBI ORTAYA CIKACAK,EN COK KORKTUKLARI DA BU ZATEN VE BU OLMADAN ONCE FASIZMI TAYIBIN KAFASISINA YIKMAK ISTIYORLAR BU MORONLAR VE ONUN ICIN ALTILI MASAYI KURDULAR MASANIN ALTINA DA ASAGILIK YEDINCI BIR KIRALIK KATILI (PKK) SAKLADILAR VE TETIGI ONA CEKTIRECEKLER.

Muzaffere cevap

15 Temmuz 2022 17:17

Adil oksuzu devlet setbest birakti.. darbeyi planlayanlar olaya cemaat süsü verebilmek icin mitin has elemani olan oksuzu orada kullandi.. eger dediginiz gibi cemaat oksuzu o ortamda kurtarabildiyse her seyi basarabilirdi. Ama mesele oyle degil adil oksuz cemaatin degil akpp.nin ve istihbaratin adamidir.. cunku konusmasi darbenin tiyatro oldugunu gosterir.. bulun konusturun.. hakan ve akar darbe ile ilgili neden konusmadi meclisteki komisyonuna..

Muzaffer

15 Temmuz 2022 13:02

O gece adil öksüz p..ini serbest bırakan eller, bugün kamuda, emniyette askeriyede korudukları fetö artıklarını kuytu köşe nöbet yerlerine göndererek gözden kaçırıp saklamaya çalışıyorlar, atama yerlerine halen daha nasıl müdahale edebiliyorlar bu ş...süzler, bunun cevabını verin önce.

Ali Cenap

15 Temmuz 2022 12:21

Zamanın Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “geliyor görünmekte olan darbe”ye karşı gerekli tedbirleri almakta oldukça pasif kalmıştı. Yaptığı en önemli icraat; devlet bürokrasisini kilitleyerek kendi otoritesini pekiştirmeye çalışmaktı. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan göz göre göre gelen bu Fetocu darbeye karşı bazı tedbirler almıştı. Erdoğan, darbeyi önleyebilmek için öncelikle Ahmet Davutoğlu’nu istifaya zorlamış ve devletin darbe veya bir kriz anında ayakta kalabilmesi için acil uygulamalar getirmişti. YAHU HAKKATTEN SEN BUNAMISSIN...ICINE KACAN SEY HALA CIKMAMIS DEMEKKI BIR DE DAVUTOGLU NA IFTIRA ATIYORSUN...BU ARA CBASKANI DARBEYI ENISTEDEN ÖGRENDI...O GÜN BIR BINBASI MIT E YANI FIDANA GIDIP DARBE OLACAK DIYOR; FIDAN KALKIOYOR AKARA GIDIYOR; SAAT GÖRÜSÜYORLAR; SONRA DÜGÜNDE HALAY...DELILO DELILO HAYRANEMMMM...Hocam bayildik artik bu zirvalariniza...ama gercekler cikiyor ortaya bak yavas yavas...görecegiz hep birliktze insallah...Samil Tayyar in dedigi gibi, hele bir ortalik durulsun, o zaman hain dediklerimiz vatansever, vatansever dediklerimiz hain olabilir demisti ya...iste o durulmayi bekliyoruz milletce...

Mehmet

15 Temmuz 2022 11:18

Faydalı bir yazı, teşekkür. Allah fetoculari kahretsin.

Sedat

15 Temmuz 2022 11:16

Bu yazıda davutoğlu’nun adını başlığa çıkaracak ne var!

Vehbi Kara Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle