• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz
TÜM YAZILARI

‘24 saat yaşayan’ dünya şehrinin kalbi olabilmek!

27 Şubat 2019
A


Sedat Yılmaz İletişim:

Ergün Turan’ın adı mühendis olarak anılabilir. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı denilince yine Sayın Turan hatırlanabilir. İstanbul Büyükşehir’de meclis üyeliği ve İmar Komisyonu Başkanlığı görevleriyle de belediyecilikteki başarıları örnek gösterilebilir. Ancak Sayın Turan bugünlerde daha büyük bir görevi üstlenmek üzere. Cumhur ittifakının da desteğini almış… İktidar partisinin Fatih Belediye Başkanlığı’na aday. Harıl harıl 31 Mart seçimlerine hazırlanıyor.

Sayın Turan’ın bunların ötesinde; bir hedefi, düşündüklerini, yapma hevesi, iştiyaki, arzusu, liyâkati daha doğrusu hayali var… O da ne, biliyor musunuz? Geçmişten geleceğe uzanan çizgide, tarihiyle, turizmiyle, ticareti, çalışma hayatı, hava / kara / deniz ulaşımı, sosyal düzeni, yapılmış ve yapılacak modern sistemleriyle 24 saat yaşayan dünya şehri İstanbul’un kalbi ve merkezi olabilmek.

Sayın Turan, İstanbul’un merkezi Fatih’e, Tarihi Yarımada’ya yepyeni bir damga vurmak istiyor. Felsefesi “dünya şehri İstanbul”un merkezi Fatih’i tüm güzellikleriyle dünyaya açmak... Yapar mı, yapar… Zirâ Turan’ı gerçekleştirdiği TOKİ projeleriyle yakından tanıyoruz…

Farklılıkları zenginlik olarak görmek… Fatih’i ve İstanbul’u önce meskûnlarına sevdirmek… Belediyecilikte gençlerle kol kola olmak… Sosyal, kültürel ve ticarî hayatın neşvünemâsı için yıkılarak elden geçirilmesi gereken binlerce binayı ayağa kaldırmak Sayın Turan’ın en önemli projeleri… Ki bu binaların içinde yalnızca metrûk olarak tespiti yapılan yapıların sayısı 10 / 12 binle ifade ediliyor…

Evet, her şeyden önce Fatih görülmeye değer bir açık hava müzesi ve ibadetgâh… Bir ucunda Kariye Müzesi, 1979 yılında mezunu olduğum eski adıyla İstanbul İmam Hatip Lisesi, yeni adıyla Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesindeki Fethiye Camii ve Müzesi, ünlü Fatih Camii, Molla Zeyrek Camii, Şehzadebaşı, Yavuz Selim, Süleymaniye ve Beyazıt camileri, Sultanahmet, Ayasofya ve Yeni Camii ile İstanbul’a silüetini veren ilçe… Fatih

Laleli Camii, Aksaray Valide Sultan Camii, Murat Paşa Camii, Topkapı Sarayı, Çinili Köşk, Arkeoloji Müzesi, tarihî surlar ve daha sayamayacağım kadar ziyaret mahalli, mektep, medrese, şifahâne, Kız Taşı, Çemberlitaş, Dikilitaş, Örme Sütun, Million Taşı, Yılanlı Sütun, Gotlar Sütunu, Sultanahmet Camii’nin yanındaki hipodrom ve At Meydanı, yer altı sarnıçları ve dehlizler daha nice bin yılları aşan tarihî eserler dünyada milyonların ziyaretini bekliyor. Bahsettiğim eserlerin tamamı Fatih ilçesi sınırları içinde Tarihî Yarımada’da…

Mâlumunuz tarihî ve turistik zenginlik yönünden dünyada ilk 5’e giren İstanbul, yabancı ziyaretçi çekme açısından dünyada 10 milyonla 11’inci sırada. Demek ki yapılacak daha çok iş var. İstanbul’un dünyaya açılan fonksiyonerliği belirgin hâle getirilmeli ki yıllık 10 milyonluk yabancı ziyaretçi sayısı artırılabilsin… Belediyecilik ekonomiye katkı açısından bu kadar etkili ve önemli değil mi?

Zannediyorum ki, Sayın Turan, ilk etapta İstanbul’un merkezi Fatih’i diğer ifadeyle kalbi Tarihî Yarımada’yı en az 15 / 20 milyon kapasiteli yabancı ziyaretçi alanına kavuşturmayı hedefleyecek. Bunu da ortaya koyduğu projelerden anlıyoruz. İşte bu projelerin en önemlilerinden biri… Ergün Turan seçildiği takdirde 5 yıllık görev süresi içinde Yedikule’den Topkapı’ya olan sur alanını yürüyüş ve bisiklet yollarına kadar millet bahçesi olarak İstanbulluların hizmetine sunacak.

Belki ileriki dönemde Topkapı’dan Haliç’e inen sur hattıyla Sarayburnu Yedikule sahil sur şeridini ve Haliç boyunca uzanıp Ayvansaray’dan Edirnekapı’ya çıkan sur hattını da projesine ekleyecek… Projelerin tarihî dokuyu ve yasal hakları gözeterek en uygun şekilde gerçekleştirileceğine yönelik ön adı “Mehmet” olan Ergün Turan’dan herkesin “emin” olduğu kanaatindeyim. Zirâ Fatih’te belediyenin, Vakıflar’ın, Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırdığı alanların yanında özel mülkiyetler projeye dâhil. Sur dibindeki bostanlar da büyük ihtimalle rekreatif alanlara katılacak.

Sur projesinin sâdece Silivrikapı, Mevlanakapı ve Topkapı gibi semtlerin fizikî dönüşümüne değil, sur içi mimarisinin de yeniden dizaynına katkı vereceği düşüncesinde olan Sayın Turan; Fatih’in periyodik zaman içinde İstanbul’un en güvenli, konforlu ve sosyal sorunları çözülmüş örnek bir ilçe olacağını ifade etmekten de geri durmuyor.

TOKİ’nin başkanı olduğu zamanlarda gerçekleştirdiği konut projeleriyle binlerce fakir ve orta gelirliyi ev sahibi yapan Sayın Turan, belediye başkanlığı sırasında ekonomiden kopamayacak gibi görünüyor. Çünkü Ergün Turan, Fatih’e ticarî açıdan da bir kimlik kazandırma peşinde. Meselâ ilçenin ve İstanbul’un ortasında bir Kadınlar Pazarı var ki, arı oğulu gibi çalışıyor. Bu ve buna benzer yerlerin sayısı ilçede oldukça fazla. Turan’ın ticarî cazibenin artırılması noktasında ilçede bir düzenleme getireceğini tahmin ediyorum.

Antiparantez, Sayın Turan ticarî hayat konusunda kadınlara yönelik ekonomik projeleri olduğunu da söylüyor ve diyor ki: “İstanbul’daki ticaretin yarısı Fatih sınırlarında dönüyor. Hanımefendiler için projeler üzerinde çalışıyoruz. Onlara çok konforlu yerler yapacağız...”

Dedim ya, Başkan Ergün Turan “24 saat tam teşekküllü sağlıklı yaşayan bir şehir” oluşturma doğrultusunda birbirini tamamlayan projelerini hayata geçirmek için gün sayıyor.

Ne diyelim, samimi olarak “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla yola çıkanlara selam olsun…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23