• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Sen Varsan Biz de Varız Bağımlı Yaşam Merkezi 

05 Mart 2019
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Türkiye’de 13-24 yaş arası 13 milyon gencimiz var.

Bu gençlerimiz özellikle teknoloji, kumar ve uyuşturucu bağımlılığı riski altında. 

Bağımlılık türleri artık gençliği ciddi boyutlarda tehdit ediyor. 

Bir yandan gençlerin madde bağımlılığına bulaşmasını engellemek diğer yandan bağımlı gençlerin tedavi ve topluma kazandırılması sorunu ile karşı karşıyayız.

2018-2019 yılında Bitlis’in Tatvan Belediyesinde madde bağımlılığı danışmanlığı yapan Muhammed Fatih Yüzügüler’in, eşi ve arkadaşlarıyla Antalya’da kurdukları “SEN VARSAN BİZ DE VARIZ DERNEĞİ” bağımlıların AMATEM’de ilaç tedavisi sonrasında en büyük problemi olan rehabilitasyon sürecindeki yalnızlığı paylaşıyor.

Maalesef hastanede 15-20 gün ilaç tedavisi gören bağımlıların tümü kaderiyle baş başa bırakılıyor ve yüzde doksan beşi maddeye geri dönme riskiyle karşı karşıya.

Yeşilay’ın YEDAM psikolojik danışmanlık ofisleri şimdilik yeterli olmasa da 5 şehirde büyük soruna cevap vermeye çalışıyor. 

Bağımlı gençlerin en az 6 ay kültürel, sosyal, maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanacağı bir yaşam merkezlerine ihtiyacımız var. 

• Fiziksel olarak; Ayıklığı,

• Duygusal olarak; Hayatla baş edebilme yeteneğini,

• Kişisel olarak; Huzurlu ve ayık bir yaşamı,

• Toplumsal olarak; Ülkesine faydalı bir gençliğin yetiştirilmesini hedefle kurulan bir dernek var.

SEN VARSAN BİZ DE VARIZ DERNEĞİ BAĞIMLI YAŞAM ÇİFTLİĞİ 

İyileşmede; 12 adımlı, maneviyat esaslı gelenek göreneğe uygun, ilaçsız iyileşme modelini kullanıyor.

• Bağımlılara; “Ben yapabildiysem, sen de yapabilirsin” mesajını vermeyi,

• Bağımlı ailelerine; “Aile değişimi ile bu hastalığın bir çözümü olduğu” mesajını vermeyi,

• Kamu kurumlarına; Oluşturulacak protokoller ile bu problemin çözümüne sivil bir destek sunmayı,

• Sivil Toplum Kuruluşlarına; Oluşturulacak protokoller ile iş birlikleri yapmayı ve deneyimlerimizi paylaşmayı,

• Eğitim kurumları ve üniversitelere; Oluşturulacak projeler ile madde bağımlılığı alanında seminerler, eğitimler ve toplantılar düzenlemeyi,

• Basın; Basın bültenleri hazırlayıp, basın aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirmeyi, sosyal medyayı etkili kullanmaya çalışarak bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Dernek; Şehir merkezinden uzak, ormanda 3 dönüm arazi içerisinde, köy evinin etrafına kurulmuş eski Osmanlı usulü Daruşşifa ve Tımarhane misali çiftlik modelidir.

Yaş grubu 15 ile 40 arasında değişiklik gösteriyor. Kalıcı hizmet verdiği kişi sayısı 15 kişiye kadar ulaşmaktadır. Derneğin ve iyileşmeye çalışan bağımlıların ihtiyaçlarını ailelerin yaptığı cüz-i miktar bağışlarla karşılamaya çalışıyorlar.

Burada bahçe işleri ve küçükbaş hayvanların sorumluluklarını alarak düzenli yaşamayı öğreniyorlar. 

Doğa yürüyüşlerini düzenli olarak yapıyorlar. Aynı zamanda acı çeken bağımlılara yardım etmenin bilinciyle yaşayarak motive oluyorlar.

Daha öncesinden okulla sorunları olan bağımlıların tekrar öğrenim hayatına devam etmelerine yardım etmeye çalışıyorlar.

Hayatın içerisinde sinema, tiyatro, sauna, yüzme gibi aktivitelere katılarak hem uyuşturucu kullanmadan hayatın içerisinde nasıl yaşamaları gerektiğini öğreniyorlar hem kendilerine özgüven aşılıyorlar ve ayrıca dışarıda çare arayan bağımlılara ve ailelere umut olmaya çalışıyorlar. 

Uyguladıkları program ile diğer insanlarla da paylaşarak yardım eli uzatıp umut olmaya çalışıyorlar.

Geçtiğimiz hafta sonu Kepez ilçesi Duacı Mahallesi’ndeki ormanlık alanda yer alan dernek bünyesinde, bağımlı gençlerin rehabilitasyonu amacıyla ihtiyaçları olan prefabrik 80 metrekarelik yaşam evi İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından karşılandı.

Dernek Başkanı Fatih Yüzügüler de bağımlılar ve aileleri adına önemli bir evin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu bildirdi.

Dernek Başkanı: “Ben de bağımlıydım tedavi oldum”

Kendisinin de 3,5 yıl öncesine kadar sokakta yaşayan, her şeyini kaybetmiş bir insan olduğunu anlatan Yüzügüler, şunları kaydetti: 

“Ben de bağımlıydım. Bütün yöntemleri denemiş ancak bir türlü kurtulamamıştım. Bedelleri benim için çok ağır olmuştu. Üniversite öğrencisiydim. Her şeyimi kaybetmiştim. Ardından eşimle tedavi oldum ve burayla tanıştım. Burada doğada güzel bir rehabilitasyon ile 3,5 yıldır uyuşturucu kullanmıyorum. Burada bilindik tedavi yöntemlerinin dışında hiç ilaç kullanmadan bağımlı arkadaşlarımızı hayata adapte etmeye çalışıyoruz. Bağımlılar burada bir aile gibi oluyor. Birbirlerini dinliyorlar. Birbirlerinin doktoru oluyorlar. Kader birliği yapıyorlar ve uyuşturucudan uzak bir hayat yaşıyorlar.”

Derneğin sosyal projelerini yürüten koordinatörü Aynur Karabulut ise Gençlik ve Spor Bakanlığının kendilerine her türlü desteği verdiğini söyledi. Bağımlıların hayatlarının tamamını dernekte geçirdiğini aktaran Karabulut, “Burası bir huzur yuvası. Burada bağımlılıktan uzak, huzurlu bir hayat sürüyorlar. Birtakım eksiklerimiz oluyor. Burada da bakanlık ve İHH gibi sivil toplum örgütleri yardımımıza koşuyor” diyerek teşekkürlerini tüm yardımsever duyarlı kurumlarımıza ilettiler. 

Bağımlılıkla mücadelede sivil toplum ve kamu kurumlarımızın zaman geçmeden daha aktif ve uzun soluklu kontrollü bir çalışma sürecini başlatmaları gerekiyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23