• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İlhan Oral
İlhan Oral
TÜM YAZILARI

Kur’an, tevhidin damgasıdır

25 Temmuz 2021
A


İlhan Oral İletişim: [email protected]

“İnsanların çoğu hakikatleri anlamazlar.” Kur’an-ı Kerîm’de bu beyan çok yerde geçer. İnsanlar, inanan inanmayan, aklını kullanan kullanmayan kategorisinde yerlerine yerleşirler.

Kur’an tevhid Kitabı’dır. Bugünki müslümanların tamamına yakını bu gerçeğe ilgi duymadıkları görülmektedir. Bu önemli hikmet düzeyinde hakikati anlamaktan kaçınıyorlar ve hakikatine yaklaşma hususunda yetersiz, yeteneksiz ve isteksiz görünüm sergiliyorlar. Bilginin, birliğin, dirliğin, hamlenin ve tevhid şuurunun önünü tıkıyorlar. Bu sebepten dolayı da bu kadar ciddi hakikate bigâne kalıyorlar. Bunların düşünürü, yazarı, eğitimcileri, din hizmetlileri hemen hepsi hayali ve izafi bir İslam imajı ortaya koyma havasına giriyor. İtikadî alanda çöküş yaşayan toplum adına, kalkıp tutarsız ve yanlış telkinlerin önüne geçmeyi düşünmüyorlar. Cesaretle ve fedakârlıkla bir irade ortaya koymayı akıllarına bile getirmekten çekiniyorlar. Buna rağmen hemen hemen birçoğu Kur’an hakkında konuşmaktan geri kalmıyor doludizgin devam ediyor. 

Bu ve benzeri konularda her hangi bir meselenin çözümü hakkında yardım istense hemen “çalıştaylara” başvururlar. Birçok masraf yaparlar ve bir sürü israfa dalarlar. Ziyafetlere katılırlar, oradan buradan toplayıp sundukları bilgi kırıntıları yazılı dosyalarını da alıp giderler. Fakat bu çalıştay hastaları, her alanda bitmeyen hazine Kerîm Kitap Kur’an’a müracaat etmeyi akıllarından bile geçirmezler. Ve insanlık âleminin en yüce şahsiyeti Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine müracaat etmekten özenle sıvışır giderler. Kur’an’sız ve sünnetsiz çare üretmeye kalkışan bu zevat, ne Allah Teâlâ’nın hakkına, ne Kur’an-ı Kerîm’in hikmetine ve ne de Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gereken itinayı göstermiyorlar.

...Şüphesiz Allah, emrini tamamlar. Allah her şey için kader; ölçü ve muayyen bir zaman tayin etmiştir. (Talak:65/3) Kim ne yaparsa yapsın Allah Teâlâ’nın hesabı, bütün hesapların üstündedir. Allah her şey için kader; ölçü ve muayyen bir zaman tayin etmiştir. En başta Allah Teâlâ din dediği sistemini de koyduğu ölçü ve ilkeler ile göndermiştir. Allah Teâlâ, bunu ölçü, kıvam, hikmetler ve ilkeler sistemi olarak gönderdiği gibi kullarına da müthiş bir uyarıda bulunmuştur; Allah’ın dininin gayrısını mı arıyorlar? Oysa göklerde ve yerde kim varsa hepsi ister istemez ona teslim olmuş çevrilip ona götürülüyorlar. (Ali İmran;3/83) 

Bu ayetin bir sonraki ayetinde; Kim İslam’dan başka bir din ararsa, o istediği din asla kendisinden kabul olunmaz ve ahirette de o, ebedî zarar edenlerden olur. (Âli İmran:3/85) Bu ilâhî beyanlar ile insan, oturup başını iki eli arasına alıp biraz düşünebilse; “dedelerim varmış, hepsi alınıp götürülmüşler, dedem götürülmüş, babam da götürüldü. Ben de onların peşinden yola devam eden yolcuyum. Bunlar gösteriyor ki, kâinat bir kudretin elinde bir sistem olarak çalışıyor. Yaratılışından itibaren yirmi dört saatlik bir günün dakikaları, saatleri ve vakitleri, senenin ayları, gezegenlerin yörüngeleri daha nice sistem değişmeden devam ediyor. Rabbim bana da değişmez bir sistemin Kitabı Kur’an’ı, kılavuz olarak vermiş, ben Ona uyarken niçin, geleceği meçhul, görüşü merdût olanların kışkırtmasına aldanayım?” deyip düşünmüyor.

Böyle düşünüp evrensel mantık kuralları çerçevesinde karar verebilen insan, körü körüne ona buna aldanan değil, net akıl bağımsız bir irade ile fitnecilere uymayan değerdir. Allah vardır, kâinatı yaratan ve yöneten O’dur. Göklerin, yerin ve içindekilerin mülkiyeti yalnızca O’na aittir. Yüz üç kitap ve son Kitap Kur’an, insanlara verilip tevhidi anlatan kitaplar olarak hepsi O’nundur. Arı’ya balı, küçücük bir böceğe ipeği yaptıran yalnız O’dur. Sudaki nice hakikatleri yerleştirip hayat kaynağı yapan ve kar tanelerinin her birine ayrı desen koyup yere indiren de O’dur. O’nun Kitabını anlamadan beyanda bulunanların hepsi düşük akla sahip olan yetersizlerdir. “Keşke bilselerdi!” Keşke müslüman okumuşlar tevhid sistemine bağlansalardı!

Tevhid, mutlak ve ebedî huzurun damgasıdır! Ölümü öldüremeyen düşünmelidir!

Toprakta çürüyenin, ölümsüze başkaldırması tuhaftır! Esselamu aleykum.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ferhat

Allah razi olsun sizden hocam. Kaleminize elinize kuvvet

Serhat

Hocam bu Kur’an’a direnenlerin sonu gelmiyor. Bunlar ne namazı ne zikri bilirler
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23