• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İlhan Oral
İlhan Oral
TÜM YAZILARI

İnsanda ve ailede kalite  

02 Şubat 2020
A


İlhan Oral İletişim: [email protected]

Aile, bugün anlatılmaya çalışıldığı gibi değil, anlatmaya çalışanların bile anlamada zorlanacakları kadar yüksek değerde önemli bir kurumdur. Bugün aileyi aslına kavuşturma yerine, aileyi çökertip dağıtmaya çalışan zihniyete, karşı koyma taktiği güdülmektedir.

Aileyi çökertip dağıtmaya çalışan zihniyetin iddiaları, toptan batıldır. Batıldan medet ummak acezelerin işidir. Acezelerin, çok yüksek değer olan aileyi korumaya kalkışmalarından hayır gelmez. Aileyi, asli konumuna kavuşturmak için Kur’an hakikatlerine bağlanmak gerekir. Kur’an-ı Kerim’in en net ve en doğru uygulayıcısı Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’dir. O, Kur’an-ı Kerim’in yüksek değerdeki hükümlerini kalbî hassasiyetle yaşardı. Daha net bir ifade ile O, hayatı ile Kur’an’ın sunumunu yapardı. Biz de buradan başlamalıyız.

Her şeye rağmen Kur’an hakikatlerini anlayabilecek aklî yeterlilik gerekir. Zaten Kur’an akıllı insana hitap eder. Aklı yeterli olmayana Kur’an hitap etmez. Gelen ayet meal olarak elli dokuz kelimelik bir sistem tablosudur; “Erkekler kadınların üzerinde tam kıvamında yönetici durumundadırlar. Çünkü Allah onların kimilerini kimileri üzerine üstün kılmıştır. Onlar mallarından hanımlarına infak etmektedirler. Dürüst kadınlar itaatkârdırlar. Allah’ın koruması sayesinde gıyaben ırzlarını iffetle korurlar. Serkeşliklerinden korktuğunuz kadınlara gelince onlara nasihat edin, onları yataklarda yalnız bırakın, yine uslanmazlarsa onları dövün. Fakat size itaat ederlerse artık onların aleyhlerinde bir yol aramayın. Gerçekten Allah yücedir, büyüktür.” (Nisâ:4/34) Bunu anlamayanlar aileyi yıkmaya çalışanlardır.

Bu ayet, sapasağlam, onurlu, güçlü, huzurlu, medenî ve çok uzun soluklu aile kurumunun temel dayanağı ve değişmez kurallar manzumesidir. İşte bu ayet yoğun bir dikkat ister: “Erkekler kadınların üzerinde tam kıvamında yönetici durumundadırlar.” Buradaki “kıvam” kavramını anlamayan, bu cümleyi ve ayetteki hikmet akışını da anlayamaz. Zaten anlaması da mümkün dğildir. Ve zaten şartlanmış insanların anlamaları da beklenemez.

Bir demirci usta, bir bıçak yapacaksa demir parçasını alır, körüğün önüne koyar, akkor haline getirinceye kadar demiri ısıtır. Maşası ile tutar, örs üzerine koyar, çekici ile demiri şekillendirmeye başlar. Defalarca bu işlemi uygular. Bıçağın olması gereken şeklini verince son işlemi uygular. Sonunda bıçağı, akkor haliyle ve usta hüneri ile suya sokar. Bu işlem ile demir çelikleşir. Demir çelikleşince olması gereken ve arzulanan kıvamı alır.

Aile reisi olacak erkek de, Kur’an medeniyetinde yetişecek, medenî ailede sürekli işlem görecek, aşk ateşi ile eriyecek, eren gönüllerden feyz alacak, gönül bağı ile bağlanacak, şefkat gözleri ile bakacak ve sonunda Rahman Allah Teâlâ’nın rızasından ayrılmamak üzere ahdederek eşini bağrına basacaktır. Devamında gözünü ve gönlünü her tür haramdan çekecek, yalnızca eşi ile bir dünya kurarak ölüm sonrası âlemde de sonsuza dek mutluluğu isteyip hedefleyerek aile hayatını en güzel duygularla süsleyeceklerdir. “Kavvam adam” olacak, hanımı da duygular sarayında gönül sultanı olarak erkeğinin sadık dostu olma şerefini kazanacaktır. Böyle güzel bir âlemde dayak hayal bile edilmeyecek muhtemel bir uyarıdır.

Ayette bir başka ilke; “insanların kimilerinin kimileri üzerine üstün olmaları” işlenir. Kocanın karısına malından infak adı ile paylaşımı ifade edilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de mehir ve nafaka paylaşımları detaylı olarak anlatılmaktadır. Bunların bir kısmının daha sonra dile getirilmesi planımız çerçevesindedir. Ayette bir başka ilke de; Dürüst kadınlar itaatkâr olarak Allah’ın koruması sayesinde gıyaben ırzlarını iffetle korurlar. Bu ilke ise aile kurumunun mozağidir. Dürüstlük elbette tek taraflı değildir. Koca zaten “Kavvam adamdır.” Her haliyle olgun, dürüst, hakka bel bağlamış ve inanmış bir dava adamıdır, yamuk değildir.

Ayette buraya kadar aile kurumunun olması gereken fomasyonu anlatılır. Ancak her insan ayni şahsiyete sahip değildir. Bugün bayanların ne kadar şişirildiğini duymayan, görmeyen kalmadı. Sosyal medyada tanıştığı meçhul erkek uğruna ne sadakat, ne merhamet, ne utanma ve ne de kadınlık haysiyeti tanımayan, çocuklarının iğreneceği kadın türü türedi.

Batı kaynaklı kadın simsarları, neyin peşindedirler? Sözüm ona İstanbul Sözleşmesi ile neyi planladıkları çok net bilinmektedir! Esselamu aleykum.                 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Yaşlı Doçent

Sayın Cumhurbaşkanımız; emeklilik hakkını elde etmiş olan yaşlı Doçentleri, Profesörlüğe başvurmak için gerekli olan 5 yıllık bekleme süresinden muaf tutmanızı saygılarımızla istirham ediyoruz.

Bekir

Bu hükümetin aile gençlik gibi bir derdi yok 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23