• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İlhan Oral
İlhan Oral
TÜM YAZILARI

Halis dinde, faiz yoktur  

29 Temmuz 2018
A


İlhan Oral İletişim: [email protected]

Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de iki farklı ekonomik sistem anlatır. Biri bütün peygamberlerin ortak ekonomik sistemi olan infaktır, paylaşım alanında âdildir ve tabana yaygındır. Diğeri vahye zıt ve güçlülerin sistemi faizdir. Faiz, esasta sömürü zemini üzerine kurulmuş bir baskı sistemidir. “Benim karnım tok olsun” anlayışına dayanır. Bu sistemde daima faiz mağdurları diye bir sınıf oluşur. Bu mağdurlar her zaman eziyete maruzdurlar.

Materyalist sistemde, bazen sermayenin bile çok üzerinde tahakkuk eden faiz, ödenemez meblağlara ulaşır, borçluya haciz gider, malına el konulur, karısına, kızına sahiplenme gibi gaddarlıklar uygulanır, bunların yetmediği şartlarlarda da borçlu, borcunu canı ile ödemek zorunda kalır. Bunun örneği çoktur. Borcun azı çoğu yoktur anlayışı ile nice canlara kıyılmıştır. Borcunu ödeyemeyen nice mağdur, intihar ederek borçlarından kurtulma yöntemini yeğlemiştir. Aileler dağılmış, yuvalar yıkılmış, çocuklar ana baba korumasından, sevgisinden ve aile sıcaklığından mahrum edilmiştir. Daha nice zararları olan faiz, dünya ekonomisini, fakirin aleyhine kullanır. Maddeci sistemlerde üst sınıf, orta sınıf ve alt sınıfların gizli ve âşikâr savaşları toplumu sürekli rahatsız eder. Güven bunalımı had safhaya ulaşır.

Bu sosyal ve ekonomik hengâmede komünizm gibi bir sistem çıkmış ve uzun zaman dünyayı endişeye sürüklemiştir. Eşitlik iddialarıyla kurulan komünizm sınıfları farklılaştırdı. Farklı sınıflaşma eğilimine geçti. Komünizmde üst sınıf, parti yöneticileri oldu, orta sınıf silindi ve alt sınıf ise toplumun çoğunluğunu teşkil etti. Komünizm sisteminde faizin etken rolü olmamakla beraber dikkat çeken farklı olaylar bireyi ve toplumu bunalıma sürükledi. Yönetimin kahredici baskısı karşısında halk bunalmaya başladı, yüz sene geçmeden bu sistem iflas etti. Sonunda eşitlik ve mutluluk vaadi gerçekleşmedi. Komünizmle yönetilen ülkeler yeniden kapitalizme döndü. Peşinden bütün dünyada kapitalizmin faizi egemen oldu.

Bütün bunları en iyi bilen Allah Teâlâ, faiz hakkında hükmünü koymuştur. Yaratan, yaşatan ve her şeyi yöneten Cenab-ı Hakk’ın kitabı Kur’an-ı Kerim’de “riba” kavramı ile anılan faizi mutlak haramlardan biri olarak nitelemiştir. Ağır ifadelerle yasaklamıştır.

Faiz hakkında her tür tartışmaya rağmen, tecvizi ya da alınabilirliği hakkında hiçbir açık kapı yoktur. Cenab-ı Hakk’ın hükmü kesindir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin uygulaması tavizsizdir. Faizin yasaklanışının müeyyideleri, Kur’an-ı Kerim’de ve sünneti seniyyede çok ağır ifadelerle zikredilmiştir. Evet, “faizin haram oluşu kat’idir. Hiçbir beşerî yorum bu deliller karşısında hiçbir değer ifade etmez. Verilen fetvalar dayanaksızdır. Çünkü Kur’an’a rağmen verilen fetvalar Allah Teâlâ’ya isyandır. Açık naslarla yasaklanan ve sarahatinde şüphe olmayan Kur’an hükmü ile haram kılınan faiz hakkında “içtihada yol yoktur.” Yapılan yorumlar karmaşadan başka hiçbir mana ifade etmez.

Bu konuda, günümüzde faiz sistemine alternatif olarak icraatlarını sürdüren finans kurumları da illetten âri değillerdir. Çünkü finans kurumları da banka mevzuatı ile çalışmaktadırlar. Yer yer ve zaman zaman bazı şer’i delilleri yanlış yorumlarla “Fadıl” ve “nesie” faizleri hakkında anlamsız ve yanlış değerlendirmeler yapılarak müminlerin zihinleri karıştırılmıştır ve dar da olsa bir kapı açılmıştır. Fakat bunlara rağmen Kur’an ayetleri, çok açıktır, çok nettir ve çok keskindir. Faiz korkunç bir cürümdür.

Ribâ (faiz) yiyenler, ancak şeytanın dokunup çarptığı kimsenin kalktığı gibi dirilip kalkarlar. Bu, onların: “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden ötürüdür. Oysa Allah, alış-verişi helâl, faizi haram kılmıştır. Kime faizden, bir öğüt gelir de vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve işi de Allah’a kalmıştır. Ey iman edenler! Allah’tan ittika ediniz, faizden geri kalanı terk ediniz, eğer siz mü’min kimseler iseniz. Kim tekrar dönerse onlar cehennem halkıdır, orada ebedi kalacaklardır. Yok, eğer bu fâizi terk etmezseniz bilin ki, Allah’a ve peygamberine karşı savaşa girmişsinizdir. Eğer faiz almaktan tevbe ederseniz anaparanız sizindir ve böylece ne zâlim, ne de mazlum olursunuz. (Bakara: 2/275, 278, 279)

Netice, günümüzde faize bulaşmayan kimse kalmadı ise bu çok büyük vebaldir! Ve Müslümanlar bilmelidir ki, halis dinde faiz yoktur! Esselamu aleykum. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23