• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Çubuk Ovası Selçuklu Osmanlı Yuvası

25 Nisan 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Öncelikle Çubuklu gazi ve şehitlerimiz başta olmak üzere, memleketimizin her karış toprağında; vatanı, dini, bayrağı, namusu, şerefi için gazi olmuş, şehit düşmüş, devletimizin-milletimizin bekçilerinden gazilerimize selam, şehitlerimizi rahmet ailelerine sabır dileyelim.

Ankara’nın kadim ilçelerinden, hatta Ankara’nın tarihi ile yaşıt olan Selçuklu ve Osmanlı ovası Çubuk ve köylerinde yaşayan insanlarımızın dini ve milli değer yargıları (yaşasalar da yaşamasalar da) alıp verdikleri nefesleri kadar kutludur.

Çubuk ilçesi ve köyleri, Söğüt’ten sonraki en geniş Selçuklu ve Osmanlı yerleşim yerlerindendir. Âşık Paşa tarihi ve diğer kaynaklarda da Selçukluların fethettiği bilinir.

Fetheden komutanın adını taşıyan Çubuklular dini ve milli hissiyatlarını, her türlü yabancı güç ve tesirlerden etkilenmeden korumayı-korunmayı bilmişlerdir.

Çubuk’un tarihini yazacak değilim ama insan olan şöyle köylerinin ismine baksa, insanların inançlarına dair ne düşündüklerini fehmeder.

Çubuk’a Selçukluların fethinin ardından yerleşen obaların-boyların yaşadığı köylerin isimleri dahi her şeyi anlatmaya yetmektedir.

Birkaç köy adlarını sayalım.  XVI. yüzyılda kayıt altına alınan Osmanlı tahrir defterlerindeki köy isimleri şöyle.

Alayundlu, Çavundurlu, Eymür, İğdir, Kınık, Peçenek, Yazır.

Devlet-i Aliye’ye ve Osmanlı tarihine düşman olmayan ve bu toprakları vatan edinen her vatandaşımız bilir ki, bu isimler Osmanlı boylarının adlarıdır.

Daha başka boylar da vardır. Karakeçili ve Akçakoyunlu aşiretleri de Çubuk’ta yerleşiktir ve köylere dağılmışlardır.

Şimdi Altınova ismiyle bilinen ve eski adıyla Gicik beldesiyle Peçenek köyü, yine Selçuklu ve Osmanlı kapısı olarak bilinmektedir.

Hemen ötesindeki Akyurt ilçesi ile Çubuk sınırları içerisinde yer alan Yukarı Çavundur Beldesi, Sirkeli Beldesi ve 78 köyün tamamı, Selçuklu ve Osmanlı kökenli boylardan, aşiretlerden oluşmaktadır.

¥

Çubuklu çarıklı erkân-ı harplerin bir sözü vardır. “Dünyaya aldanan ahiretime dokunmasın, ahiret yoluma çıkmasın!”

Her hür Müslümanın, ömrünün sonuna kadar şerefiyle, haysiyetiyle, namusuyla taşıyacağı ve yaşayacağı kutlu değer yargıları vardır.

Bunların başında tabi ki, dini gelir. “Allah, Kur’an, Peygamberler, Sahabeler, Veliler, Ezanlar, Camiler, Şehitler, Gaziler” dokunulmazdır.

Bizim toplumumuzun büyük ekseriyetinin canı pahasına sahip çıktığı bu değerler; “Vatanımız, bayrağımız, devletimiz ve milletimizin için beka meselesidir”.

Beka meselesini küçümsemek, yok saymak yahut farklı şekillerde tahrik etmek, toplumsal acılarda ve olaylarda milletimizin zıddına zıddına duruşlar sergilemek, elbette normal karşılanacak bir hal değildir.

¥

Ezcümle:

Türkiye, bu topraklardan başka gidecek yeri olmayanların vatanıdır. Topraklarımızı vatan edinen atalarımızın da son durağı burasıydı.

Gidecek yerleri olmayan hatta olsa bile gitmeyecek olanların yeri de yine burasıdır.

Devletimizin, bayrağımızın, vatanımızın bekçisi şehitlerimiz ve gazilerimiz üzerinden hesaplaşmak isteyenlere fırsat verilmeyecek kadar güçlü bir devlet ve millet yapısına sahibiz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23