• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Nasılsın, iyi misin?

02 Ekim 2019
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

İnsan, iyilik üzerine yaratılmıştır. Dünya iyilik üzerine kurulmuştur. Bunun ispatı, çocukların kötülük bilmemesi, çocuk dünyasında kötülüğe yer olmamasıdır. 

Bununla beraber, şunu da söyleyelim: Bu dünya, imtihan dünyasıdır. Her insan, bu dünyada, kendi yolundan yürür. İnsan nasılsa, dünya da öyledir.

Bu dünyadaki herkes vazifesini yapıyor. İyiler iyiliğini, kötüler kötülüğünü. İyi bir insansan, iyi şeyler yaparsın. 

İyilik, emredilen bir şeydir. Allah, iyi olmayı, iyilik yapmayı emreder. İyi olmak, iyilik yapmak zorundayız. 

İyilik, halden anlamak, kimseye sıkıntı vermemektir. En büyük iyilik, iyi ve güzel örnek olmaktır. 

Nasihat ve öncelik bellidir: Sana kötülük yapanı, iyilik yaparak mahcup et! 

Yetmişine merdiven dayayan annem, sık sık şunu derdi: “İyilik, iyidir. Bu dünyada iyilikten iyi bir şey yoktur.” Hâlâ da diyor. 

İyi insanlar, dağlarda akan sular gibi, berraktır. Onlar kir tutmaz, kirli bir şey bırakmazlar. İyi olan herkes ve her şey iyileştirir. İyilikten kötülük gelmez. 

Bunu söylediğimizde, iyilik ettiğimiz kimselerden çekinmemiz gerektiğinin tembihlendiğini hatırlatıp, bizi caydırmak isteyenler olacaktır. Olsun. 

Burada, kafa karışıklığı oluşturacak, bir ikilem söz konusu değil. “İyilikten maraz doğar” veya “kime iyilik ettiysen, sakın ondan kendini” diyenler, sadece yasal uyarı yapmak istemişler. 

Yapılan iyiliğin kaydı tutulmaz, alacak hanesine yazılmaz ama ziyan da olmaz. Ne olursa olsun, iyilik eden mutlaka iyilik bulur. Kul unutsa, Allah unutmaz. 

İnsan, bir başkasının elinden tuttuğunda, bir başkasının önünü açtığında evvela kendine iyilik yapar. El veren verenin eli tutulur, ön açanın önü açılır.

İyilik, dokunaklı ve bereketlidir. Yapılan iyilik, muhatabına dokunur ve bereketiyle beraber geri döner. İyiliğin bereketi Allah’tandır.

Sanılanın aksine: Sadece kötülük değil, iyilik de yayılmacıdır. Bu yanılgının esas sebebi şudur: İyilik, kötülük gibi gürültü çıkarmaz, sessizdir. “Bir iç kanama gibi sessiz ve derinden” ilerler. Bu sebeple, bütün olumsuzluklara rağmen, iyilik yapan insanların sayısı daha fazladır.

Tam da burada, şunu hatırlatalım: Kalbim temiz diyerek temiz olunamayacağı gibi, iyiyim diyerek de iyi olamayız. 

Kötülük ve iyilik aynı çatı altında barınamaz. Kötü yerlerde gezinerek iyi kalınamaz.

Kötülük, kötülükle savılmaz. Kötü yöntemlerle iyi bir iş yapılamaz. Kötüyü durdurmanın yolu, iyi olmaktan ve iyi kalmaktan geçer. 

Kötü olmak, iyi bir şey değildir. Kötülük insanı iyi bir yere götürmez. Kötülüğün çıktığı yer de gittiği yer de kötülüktür.

Bazen de şu: İnsan iyi niyetinin kurbanı, hiç fark etmeden, kötünün kölesi olur.

Nihayetinde, göz kendisini göremez. Hata insana mahsustur. Yapılması gereken şudur: İyi insanların, bize ayna olacak, tavsiyelerine kulak vermek.

Neyi kaybettiğimizi veya kaybetmek üzere olduğumuzu hatırlatan insanlar, kötü değil, iyidir. Onlara kulak vermek gerekir.

Ne anlatmaya çalışıyorum? Şunu…

Geldiğimiz yer itibariyle, artık iyi görünmek, iyi olmaktan daha fazla önemseniyor. Ambalaj, içindekinden daha kıymetli kabul ediliyor. 

Yaşıyor ve görüyoruz: Kötülük konusunda oldukça iyi olanların sayısı, hiç de az değil. Hatta sayıları hızla artıyor. 

Hepsinin yüzünde iyilik maskesi, hepsinin üzerinde iyilik kostümü var. Ancak kötülük kalplerini sarmış, kılcal damarlarına işlemiş.  

Hal böyle olunca, yapılan işlerden ve kurulan ilişkilerden hoş olmayan kokular geliyor. Yükselen kötü niyet kokularını, deodorant veya parfüm sıkarak, bir yere kadar önleyebiliriz. Bir süre sonra o da kâr etmez. 

Her Müslüman şunu bilir: Temizlik imandandır. Bize lazım gelen, niyet edip, abdest almaktır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

TAVSİYECİ

Allah senden razı olsun kardeşim. Senin gibi iyi ve temiz kalpli insanlar olduktan sonra Allah'ın izniyle sırtımız yere gelmez. Teyzeme de selam söyle. Allah Sana da, O'na da hayırlı ve uzun ömürler versin ve senin gibi bir evlât yetiştirdiği için O'ndan razı olsun. Allah'u Teâlâ, Annen ve Senin gibi değerli insanları içimizden eksik etmesin. (Allah'a emanet olun).

Tata Tonga

kesinlikle doğru. "Temizlik imandandır." Bu hem iç temizlik hem de dış temizliği ihtiva eder...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23