• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Edi Rama, ikili oynama!

30 Eylül 2020
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Anadolu Ajansı, 25 Eylül’de, dikkat çekici bir haber geçti. En azından benim dikkatimi çekmeyi başardı.

Önce başlığa bir bakalım: “Arnavutluk’taki bazı FETÖ iltisaklı okullar kapatıldı.”

Şimdi de haberin başlangıcına geçelim: “Arnavutluk Bakanlar Kurulu, ülkede faaliyet gösteren Fetullahçı Terör Örgütü iltisaklı üç okulun kapatılmasını kararlaştırdı.” 

Bu da devamı: “Karar kapsamında Görice’deki Hafız Abdullah Zemblaku medresesi, Kavalye’deki Ali Korça Medresesi ve Tiran’daki Memorial International School of Tirana-MIST okulları kapatıldı.”

Buraya dikkat: Arnavutluk Bakanlar Kurulu’nun resmi internet sitesinde yayımlanan bu karar, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı’nın teklifiyle alındı.

Haberi gören, okuyan her kişinin düşüncesi, muhtemelen, şöyle olacaktır: “FETÖ, Arnavutluk’ta kan kaybediyor.”

Arnavutluk medyasının kanaati ise bu şekilde: “Erdoğan ile görüşmenin ardından, Edi Rama Gülen’in bütün okullarını kapattı. Haber, Türkiye devlet ajansından Arnavutça olarak heyecanla duyuruldu.”

Bu da bir başkası: “FETÖ teröristleriyle bağlantıları var” / Erdoğan’ın baskısı, Türk medyası: Arnavutluk’ta “Gülenci” okullar kapatıldı.”

Acaba gerçekler, tam da anlatılıdğı gibi mi? 

Bakalım.. 

Her şeyden önce: Ne Bakanlar Kurulu kararında, ne de haberin içeriğinde; FETÖ okullarının “kapatılma” gerekçesi ile ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor. Evet, bir eylem var ama gerekçesi yok!

Şurası net: Ortada hakiki bir “kapatılma” olsaydı, gerekçesi de olurdu. Arnavutluk hükûmeti irade ve arzusuyla kapatılsaydı, gerekçesi de söylenirdi. Ancak kararnamede hiçbir gerekçe yok. Sadece “kapatıldı” demekle yetinilmiş.

Detaylı düşünmeye gerek yok: Görünen o ki, FETÖ okullarını, Arnavutluk hükümeti kapatmadı. FETÖ’cüler, bu okulları, kendi istekleri ile kapattılar. Daha doğrusu kapatmış gibi yaptılar. 

Arnavutluk hükûmetinin yaptığı şey; FETÖ’cüler tarafından alınan kararı onaylamak, daha doğrusu oynadıkları oyuna müsaade etmekten ibaret.

Hatırlatalım: Anadolu Ajansı’nın haberindeki gelişmeleri, aylar önce Yeni Akit gazetesinde kaleme almıştık. Dilimiz döndüğünce FETÖ’cülerin vergi sahtekârlığını anlatmaya çalışmıştık: Arnavutluk’ta FETÖ Sahtekârlığı, 1 Temmuz 2020.

Tekrara düşmek pahasına bir kez daha söyleyelim: FETÖ, Covid-19 bahanesiyle; Arnavutluk devletinden vergi kaçırmak, öğrencilerden alınan paylardan faydalanmak, personel ödemelerinin maddi yükünden ve okullarda bulunmasından rahatsız oldukları isimlerden kurtulmak için böyle bir hamle yaptı.

Gelelim “kapatılma” hadisesine…

Arnavutluk anayasasına göre, eğitim laiktir. Bu ülkedeki dini temsilcilikler, kanunla korunma altındadır. Dini temsilciliklere bağlı okulların açılması ve kapatılması, öncelikle, dini temsilciliklerin talebi doğrultusunda gerçekleşebilir. 

Daha açık ifade edelim: Arnavutluk’taki dini temsilciliklere ait okullar, elbette, Arnavutluk Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kapatılabilir. Ancak bunun için öncelikle okulu temsil eden kurumun bunu talep etmesi ve ardından Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı’nın Arnavutluk Bakanlar Kurulu’na aynı yönde bir teklifte bulunması gerekir. Bu şartlar sağlandıktan sonra bakanlar kurulu okulların açılmasına veya kapatılmasına onay verebilir.

Özetle: FETÖ’cülerin kontrolü altında bulunan Arnavutluk İslam Birliğine bağlı medreseler, öncelikle bu kurumun talebi, ardından Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı’nın teklifi ve bakanlar kurulunu onayından sonra kapatılabilir. 

Ve öyle de oldu. 

Fakat haberlerde bundan bahsedilmiyor.

Gelelim meselenin bir başka boyutuna…

Türkiye, TİKA vasıtasıyla, Arnavutluk’a milyonlarca dolarlık yardımda bulundu, bulunmaya da devam ediyor. Türkiye, Arnavutluk havayolu şirketini de kurdu. Ve Dıraç kentinde yaşanan deprem sonrasında, beş yüz konutun yapımı devam ediyor.

Örnekleri çoğaltabiliriz: Beş eski caminin ve üç öğrenci yurdunun restorasyonu Türkiye tarafından yapıldı. Tiran’daki Büyük Camii’nin tüm masrafları ülkemiz tarafından karşılandı. Yakında İşkodra Kurşunlu Camii’nin yenilenmesine de başlanacak inşallah. 

Velhasıl: Türkiye, Arnavutluk’a bunca yardım yaparken, her başı sıkıştığında Arnavutluk hükümetini desteklerken; Arnavutluk yöneticileri Türkiye için ne yaptı, ne yapıyor?

Soruyu biz sorduk, cevabı da verelim: Hiçbir şey.

Arnavutluk’a sahte pasaport ile girdikleri tespit edilen iki Türk mecburen sınır dışı edildi. Bunun dışında Türkiye’ye teslim edilen tek bir tane FETÖ’cü veya kapatılan tek bir FETÖ okulu bulunmuyor. 

Buna karşılık, bazı FETÖ’cülerin Arnavutluk vatandaşlığı dosyaları cumhurbaşkanlığında bekliyor.

Artık toparlayalım. FETÖ okullarının “kapatılması” olayı, iyi kurgulanmış, bir oyundan ibaret. 

FETÖ’nün aylardır hazırlık yaptığı vergi sahtekârlığı tiyatrosu, Edi Rama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin hemen ardından sahnelendi. 

Bir Boşnak atasözü şöyle söylüyor: “Hem kurtlar tok, hem de kuzular tam (i vuk sit i ovce na broju).”

Arnavutluk yöneticilerinin tavrını, galiba, en güzel bu söz özetliyor. Fakat Türkiye, artık bu tiyatroya daha fazla pirim vermeli. Arnavutluk’un bu ikili oyununa bir “dur” denilmeli.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali Dayi

Allah razi olsun senden Ayhan Kardes. Tek kelimeyle...Mukkemel'sin

Akinci.

Sayin yazar, soyledin seyler ancak buzdagi ucunun ufacik bir kismindir. Arnavutlar 80%, Turk devletin, milletin ve REIS'in yanindadir amma bizim basimizda zorla getiren arnavut olmamadan Soros usagi Edvin Kristaq Rama var (onun sulaliye gocmen lacifac yunan ve yahudilerdir, arnavut degiller). Bu Arnavut ve Turk candusmani, elerin sala sala gidiyor Turkiye'ye ve REIS ile canin istedi gorusuyor, onun tek amacin Turkiye oylanamak, REIS'e kulanamak bu apacik. Simdi FETO terorun gelelim, onlarin kalesi en buyuk ustu (hic abartmadan belki dunyada) Arnavukluktadir, neden, cunku Arnavutluk ucsiniridir ve FETO'nun sahipleri bunu cok iyi biliyorlar, Arnavutluk dustu Rumeli bitti, bu kadar basit amma kime soyleyim! Buyuk bir ihtimale aradiniz FETO elbasteroristleri Arnavutlukta saklaniyorlar, Mustafa Ozcan serefsizin basta itibaren. Soroslu Edvin Kristaq Rama ve onun hukumet cetesi rusfet, kaset, kari, para, yolsuzluk icin analarina satarlar, bu duskunculer FETO'nun uzmanlik sahisadir, anladiniz mi, acaba?!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23